Tiodubbling av datatrafiken i svenska mobilnät
Mobilt bredband har tagit ordentlig fart och dessutom kan Sverige inom kort vara på väg att lämna jumboplatsen som sämst i Norden på sms. Mobil var med när PTS presenterade sin rapport om telemarknaden 2007.
Den stora summeringen av det gångna året är nu klar och Post- och Telestyrelsen (PTS) har publicerat ännu en statistikbibel. Den täcker in allt inom den svenska telemarknaden, med andra ord fast och mobil telefoni, fast och mobilt internet och slutligen även tv. Mobil var på plats när siffrorna presenterades för media.
På ett sätt är den svenska telemarknaden ganska intressant. Från och med år 2001 har svenska marknaden varit värd cirka 50 miljarder kronor årligen i sju raka år. Men under ytan har det hänt mycket på grund av den tekniska utvecklingen. År 2001 hade knappt någon en mobil med färgskärm. Gprs låg just då bara i startgroparna hos operatörerna. Den nya tekniken och de nya användningsområdena har skakat om fördelningen mellan intäktsformerna.
Ett resultat av detta är att det har skett ett tronskifte mellan mobila och fasta telefonin gällande operatörernas intäkter till mobilens fördel vilket Mobil redan har rapporterat om. Det är nämligen detta som är ett av de stora utropstecknen från PTS-rapporten. Dock så har mobilen inte gått om vanliga telefonen fullständigt. Det som fattas är tronskifte även inom total samtalstid där fasta telefonin fortfarande regerar, men lär inte göra det länge till.
Inom mobila tjänster finns mycket statistikgodis. Tidigare har Sverige varit sämst i Norden på sms, men tack vare en boom under 2007 samtidigt som grannländernas ökningar varit blygsamma finns det goda chanser att jumboplatsen kan lämnas väldigt snart. Något glädjande för svensk del är att grannländerna ligger efter inom datatrafik rensat från mobilt bredband.
Sms-volymen ökade med hela 70 procent till 4 843 miljoner meddelanden under 2007. Det kan jämföras med världens största operatörs volym under samma år: 503 miljarder (China Mobile). Mms ligger astronomiskt efter sms men visar ändå en rejäl ökning om 46 procent till 103 miljoner, motsvarande blygsamma tio mms per svensk under året. Det skickas alltså 47 gånger så många sms som mms i Sverige.
Förutom att datatrafik från tjänster i mobiltelefonerna har ökat kraftigt har det skett en desto kraftigare ökning av mobilt bredband. Mellan 2006 och 2007 skedde mer än en tiodubbling av den totala trafikmängden från 203 till 2191 terabytes via mobilnäten från mobiltelefoner och datorer med mobilt bredband.
Antalet abonnenter med mobilt bredband tiodubblades mellan 2006 och 2007. Detta medför att denna skara stod för 15 procent av abonnemang av bredband (i december 2007). 15 procent av kakan innebär att nästan vart sjunde abonnemang inom bredband är mobilt. Naturligtvis har vissa svenskar både markbaserat bredband (tex adsl) kompletterat med mobilt bredband.
Mobiltelefonin hade alltså ännu ett framgångsår 2007 i Sverige. Det finns nu cirka 10,4 miljoner mobilabonnemang i landet vilket innebär en penetrationsgrad på över 100 procent. Tillväxtmöjligheterna är således ganska begränsade inom antalet abonnemang. Däremot finns det många möjligheter inom tjänster.
Marianne Treschow, generaldirektör hos PTS, spådde i slutet av presskonferensen när rapporten presenterades att användarna kommer att använda sig av de olika mobila tjänsterna i allt större utsträckning.
På frågorna om hur PTS ser på framtiden för gsm, LTE, Wimax och dvb-h säger Stefan Williamsson från PTS att gsm-licenshavarna kommer ha kvar sina licenser minst 2-3 år till, därefter får marknadsläget avgöra framtiden vilket lär betyda att operatörernas licenser lever vidare under lång tid framöver.
Någon tidpunkt för LTE- och Wimax-premiär vågar han sig inte på att spekulera i utan hänvisar till att bollen ligger hos operatörerna. Angående mobilteve via dvb-h spår han och en kollega att det inte lär hända något konkret under 2008. Om dvb-h-sändningar blir verklighet dröjer det troligen något eller några år.