Det må fortfarande vara Jelly Bean och version 4.2 är på intet sätt revolutionerande men nyheterna och förändringarna gör stor skillnad med små medel. Men alla nymodigheter går inte som en dans på rosor.
Den största ansiktslyftningen har kameramjukvaran fått, och det var också välbehövligt. Det nya upplägget är inte bara minimalistiskt snyggt, det är även smart och när man väl har vant sig blir fotograferandet än roligare.
Håller du ner fingret på skärmen får du upp alla inställningsmöjligheter i en ring och på så sätt är det snabbt och enkelt att byta mellan olika lägen. Du slipper hoppa in och ut ur menyer, vilket är väldigt smidigt. Appen är fortfarande inte lika full av alternativ som man skulle kunna önska sig men alla som har önskat sig hdr-fotografering i systemet får nu sin önskan uppfylld.
Annons
Som »Street View« i kameran
Annons
Nytt på fotosidan är också ett läge som kan liknas vid panorama på anabola. Photo Sphere, som den nya funktionen kallas, låter dig ta en 360 graders panoramabild som påminner om hur det ser ut när man irrar runt i Googles Street View. För att ta bilden snurrar man helt enkelt runt och siktar in sig på de små blå prickarna som visar var användaren ska sikta med kameran för varje bild. När man har gått runt ett varv, något som kan ta ett tag eftersom det går att överlappa flera bilder ovanpå varandra, så sät- ter mjukvaran ihop resultatet. Det är ganska enkelt och så länge man inte rör kameran för snabbt så blir slutprodukten en ganska sömlös historia.
Det man får tänka på är att objekt som rör sig medan man fotar kan skapa »spökrester«, eller så saknas till exempel överdelen på en person. Men även om det inte blir perfekt varje gång så är resultatet ofta ändå fyllt med närvarokänsla och dessutom kan man koppla samman sina bilder med Google Maps. En hel del har redan gjort det och man kan se exempel från hela världen här.
Instagrammiga fotofilter
Google har passat på att lägga in en drös fotofilter som påminner inte så lite om dem man hittar i Facebookägda Instagramappen. Oavsett det så ser filterbehandlade bilder väldigt bra ut vilket säkert gör Androidanvändande hipsters riktigt glada. Google har även inkluderat en bildredigerare så att man till exempel snabbt kan beskära ett foto.
Miracast
Androids nya standard för skärmdelning ser onekligen spännande ut ur ett framtidsperspektiv. Själva tekniken är skapad av Wi-Fi Alliance och är en vidareutveckling av Wi- Fi Direct-standarden, delningen sker således över ett vanligt wifi-nätverk.
Med Miracast kan användaren dela innehållet, oavsett vad det råkar vara, från mobilen eller surfplattan med andra skärmar som teveapparater eller surfplattor. Det finns en separat Miracastenhet som man kan koppla till skärmens hdmi-ingång om den inte stöder tekniken. LG, Sony, Nvidia, Texas Instruments, Marvell Technologies och Qualcomm har dock sagt att de hoppar på Miracast- tåget. En certifiering har också nyligen skapats så att man vet vilka nya enheter som stöder tekniken. Vi får helt enkelt hoppas att dessa börjar rullas ut snart.
Fler användare, men bara på plattan
En väldigt efterlängtad funktion är att man kan ha flera användare med separata inloggningskonton på en och samma Androidenhet. Eftersom alla användare kan ha egna startskärmar, appar och spel så blir plötsligt en enhet mer användbar för hela familjen.Tyvärr är det än så länge endast på plattor som funktionen finns tillgänglig men vi får hoppas att den även kommer till mobilerna.
Digital dagdröm
Daydream är Androids motsvarighet till pc-datorernas skärmsläckare. Inte så mycket att orda om men det är en trevligt estetisk valmöjlighet.
Snabbinställningar
Notifieringsfliken har blivit ännu mer avancerad i 4.2, samtidigt som många av de bästa funktionerna lanserades redan i 4.1. Det som är helt nytt är snabbinställningsmenyn som antingen nås via en ikon i notifikationsfältet eller genom att man drar neråt med två fingrar från skärmens överdel. Det krävs nog en del förfining eftersom den är ganska förvirrande i början. Vissa knappar stänger av eller sätter på funktioner medan andra tar dig till huvudinställningarna och det tar ett tag innan man får grepp om hur det fungerar. Det är ett steg i rätt riktning men vi väntar oss att den blir bättre i framtida uppdateringar.
Swype by Google
Undrar vad Swype-utvecklarna tycker om Googles nya gestba- serade textinmatning för de är sannerligen väldigt lika. Kort och gott går det ut på att man sveper med fingret över tangentbordet och »knyter« ihop bokstäver istället för att trycka på varje enskild tangent. Googles variant fungerar bra när det gäller att gissa vad du försöker skriva. Ett blått streck visar var du har dragit fingret och det finns en liten finess som gör att ordet som skulle skrivas om du lyfte på fingret visas om du stannar upp med fingerrörelsen. Är du inte nöjd så är det bara att dra vidare. Än så länge finns det dock en del brister, alla ord blir inte alltid rätt och nya ord till ordlistan får du mata in manuellt i tre steg. Å andra sidan kan man använda traditionell textinmatning i kom- bination med gesterna.
Widgetar på låsskärmen
Den här funktionen har i skrivande stund inte lanserats än, men tanken är i alla fall att man ska kunna ha vissa widgetar på låsskärmen och alltså komma åt dem utan att låsa upp telefonen. Vi har som sagt inte kunnat prova funktionen men att kunna ha kalender- eller mejlwidgeten på låsskärmen verkar vara en lysande funktion.
Google Now
Google Now är inte helt nytt men funktionerna har blivit förfinade och integreringen i systemet går ännu djupare i och med Jelly Bean 4.2, bland annat kan den rycka uppgifter från din Gmail. Google Now visar dig aktuell information som är baserad på din fysiska position och den gör det automatiskt utan att du ens behöver be om det. Informationen visas på kort, och du kan själv
välja om det bara ska vara de som är med från början eller så kan du ändra vad de ska visa för detaljer eller lägga till nya. Korten kan vara allt från väderrapporter och lokaltrafikinformation till restaurang-
och biotips. Det är väldigt praktiskt, särskilt om du är utomlands (och har råd med den höjda kostnaden för data- trafik), Men är du inte helt bekväm med att Google vet var du befinner dig och vilken information du värderar så är Google Now inte för dig. Eller som en läsare på Mobil.se skrev i en kommentar:
»Är väldigt nöjd med Google Now. Bäst är att den håller reda på buss- och tågtider när man är bortrest så man slipper leta utan får det serverat. Sen att det rent tekniskt är en funktion som skulle få Stasi att tindra som ett barn på julafton kan man ju fundera över«.
Bättre säkerhet
Google har fått ta en del kritik, mycket av den rättfärdigad, kring säkerheten i Android. Förhoppningsvis blir det min- dre nu efter att Google har implementerat en del förbätt- ringar. Exempelvis varnas an- vändare angående sms som kan ha skickats från mobilen utan att användaren faktiskt skrivit det. Användare kan också kon- trollera hur mycket data apparna kommer åt och Google Play har fått en virussökare, App Check, som varnar användare innan de börjar en nedladdning av en potentiellt osäker app.
Inte felfri
Som med alla nyfödda får man räkna med lite barnsjuk- domar. I 4.2:s fall har det rapporterats om att december saknas när det kommer till födelsedagar i kontakter, bat- terier som dräneras snabbt och laddar långsamt, Google Voice som kraschar och enheter som spontant startar om. Alla fel drabbar inte alla användare och vissa av dem, som det med Google Voice, är redan åtgärdade.
Snabböversikt: Nyheterna i Android 4.2
• Photo Sphere som man kan ta bilder i 360 grader med.
• Miracast för trådlös skärmdelning. • Swype-liknande gestinmatning för
tangentbordet.
• Google Now kan hämta information från Gmailkontot.
• Gmail låter dig zooma in och ut i meddelan- den samtidigt som den ser till att texten flödar om automatiskt.
• Fler funktioner på låsskärmen: Widget- stöd och snabbåtkomst till kameran.
• Flexiblare notifikationer som exempelvis låter dig välja att svara en person direkt via ett mejl.
• Skärmsläckare.
• Förbättringar i tillgänglighet: Text- och gestläge för synskadade. Panorering och zoom med två fingrar, tre tryck förstorar hela skärmen.