https://www.mobil.se/nyheter/tre-tunga-avhopp-pa-chippsidan-for-google
567047
Nyheter
Plan på egna systemchipp sägs ligga fast

Tre tunga avhopp på chippsidan för Google

Tre av Googles ledande chippdesigners har lämnat företaget, men planerna på att ta fram egna mobila systemchipp sägs ändå ligga fast.

Googles rekrytering av framstående ingenjörer och designers på chippsidan inleddes i juni 2017, och det hela har utan tvekan pekat mot att man planerat att ta fram egna systemchipp för sina mobiltelefoner. Ingenting har förvisso bekräftats av Google själva, men till de tunga rekryteringar man gjort hör bland annat Apples tidigare chippdesigner Manu Gulati. Men nu har Gulati och två andra chippingenjörer valt att lämna Google, uppger The Information. Även John Bruno – också från Apple – och Vinod Chamarty (som kom direkt från Qualcomm) ska ha bytt arbetsgivare. 

Vad som föranlett avhoppen är oklart, men Google ska ännu inte ha dragit igång någon utveckling av egna mobila systemchipp. I stället har man satsat på andra typer av chipp med begränsad funktionalitet för mer specifika användningområden, det vill säga chipp som är enklare att utveckla och tillverka än renodlade systemchipp. Googles planer på egna systemchipp sägs dock ligga fast, även om de förmodligen ligger en bit in i framtiden. Google rekryterade nyligen 12 chippingenjörer från Qualcomm, Intel, Broadcom och Nvidia, som nu jobbar för företagets chippteam i Indien. 

Ämnen