-
PLUS
Bättre mobiler i Europa med nya regler – Så får du glädje av dem
-
PLUS
Krönika: Uppdateringarna som gör Iphones kamera sämre
-
PLUS
Krönika: Bättre batteritid nära förestående
-
PLUS
Köp mobil billigt: Så gör du
-
PLUS
Krönika: Det bästa är inom räckhåll
-
PLUS
Vad hände med Samsungs samtalsinspelning och 8 andra frågor: Vi svarar
-
PLUS
8 smarta tips för Google Foto – Ta kontroll över bilderna i påsk
-
PLUS
Krönika: Nej AI, jag vill inte vara din kompis eller partner
-
PLUS
Kommentar: Hindren som stoppar Tre
-
PLUS
Tips: 8 knep till Googles anteckningsapp Keep
Tveksam rapport om strålning
Det statliga Hälsorådet i Holland har kommit ut med en paradoxal rapport om strålning från mobiltelefoner.
Att elektromagnetiska fält kunnat påverka cellodlingar styrker inte på något sätt farhågor för att strålning skulle vara skadlig för hela organismen, hävdar rapporten enligt Dagens IT.
Likaså skriver man att de tidigare studier som gjorts om eventuella samband mellan mobiltelefoni och cancer inte kunnat bevisa att så är fallet. "Resultatet har bara påvisats i rapporter med allvarliga brister i undersökningsmetoderna".
Hälsorådet hävdar också att de studier som uppmätt förändringar av hjärnaktiviteten hos sovande som utsätts för mobiltelefonstrålning inte säger något. "Liknande effekter kan uppmätas efter kaffedrickning eller normala hormonvariationer".
När det gäller barns användande av mobiltelefon vill rådet inte ge några rekommendationer, eftersom man inte anser att det finns vetenskapligt hållbara belägg för att barn skulle ta skada av att använda mobiltelefon.
Hela rapporten är mycket paradoxal, eftersom rådet samtidigt påpekar att man än så länge vet mycket lite om hur mobilstrålning påverkar oss på längre sikt. Likaså att det behövs mer forskning på hur hjärnan påverkas när vi talar i mobil.
Olle Johansson, docent i neurobiologi på Karolinska institutet, kommenterar allmänt den holländska rapporten så här:
- Man undrar vad syftet är. Och det är anmärkningsvärt att man i rapporten hävdar att samtliga undersökningar har använt bristfälliga metoder. Med tanke på den mångfald av studier som idag finns i ämnet är det en omöjlighet att uttala sig generellt på det här sättet.
Han tar den statliga utredning i Sverige som kom fram till liknande resultat, som den holländska, som ett exempel på hur lobbyister kan legitimera sitt budskap genom att ingå i statliga uppdrag (vilka som egentligen står bakom den holländska rapporten är dock okänt).
- I det svenska fallet visade TV-programmet Kalla Fakta att två av tre ansvariga för utredningen kom från Telia Mobiles vetenskapliga råd.