Nytt namnsystem

Video: Galaxy W och Y från Samsung

[Uppdaterad med videoklipp] Samsung har lanserat fyra nya Android-mobiler inför IFA-mässan. Två av dessa, Galaxy W och Galaxy Y, ska man sälja i Sverige.

Publicerad Uppdaterad

Fyra modeller tillkommer i Samsungs allt större Galaxy-serie inför nästa veckas IFA-mässa i Berlin. De två tangentbordsmodellerna Galaxy M Pro och Galaxy Y Pro är "inte aktuella för Norden" enligt Erik Johannesson på Samsung i Sverige. Vi kommer istället att få nöja oss med modellerna som kallas Galaxy W och Galaxy Y, båda är vanliga pekskärsmobiler.

Samsung har inte gått ut med några detaljerade specar, men vi får veta att W har en skärm med storleken 3,7 tum och upplösningen 800x480 bildpunkter. Telefonen är utrustad med en processor som har klockfrekvensen 1,4 gigahertz och den kan klara datahastigheter på upp till 14,4 megabit per sekund.Operativsystemet är version 2.3 av Android.

Modellen är den första i W-serien, där produkterna ska vara avsedda för användare som vill ha en avvägning mellan prestanda och design. Nedan kan du se en kort videopresentation som Tre i Storbritannien har gjort av Galaxy W.

Galaxy Y är först ut i den serie som ska innehålla modeller anpassade för unga köpare som är mera priskänsliga,samt för mobilköpare i u-länder. Några specifikationer utöver en processor på 832 megahertz och Android 2.3 har man inte gått ut med.

Galaxy W ska börja säljas på den svenska marknaden i slutet av september och Galaxy Y har en planerad säljstart  i slutet av november. Det är inte känt vad de båda modellerna ska kosta.

Utöver W och Y  kommer Samsung framöver att dela in sina telefoner i S, R eller M-serien. S står för "Super Smart" och ska användas om de tekniskat avancerade toppmodellerna. R står för "Refined" eller "Royal" och dessa beskrivs som premium-modeller som kombinerar prestanda och produktivitet. M-modellerna ska utgöras av telefoner som både är kraftfulla och säljs till relativt låga priser. 

Utöver bokstäverna tillkommer beteckningarna "Pro", "LTE" och "Plus". "Pro" anger att det är telefon med ett fysiskt qwerty-tangentbord och "LTE" anger att telefonen har stöd för LTE-teknik, det vill säga 4G. "Plus" ska användas när telefonen är en uppgraderad version av en tidigare modell.