Spelrecensioner

10 spel till Android i test

Dyra bluffspel eller både populära och roliga? Här recenserar vi de senaste spelen till Android.

Publicerad Senast uppdaterad

Det gröna fältets schack

Det ska sägas från början att Real Football 2011 är väldigt likt konkurrenten PES 2011. Faktum är att det förmodligen bara är en smakfråga vilket man föredrar. Real Football är hyfsat snyggt, särskilt när man spelar från en kameravy som är ganska långt från spelarna. De rör sig så verklighetstroget som man kan förvänta sig på en mobiltelefonvariant av fotboll, möjligheterna att ändra favoritlagets taktik och laguppställningar är tillräckliga och inp>Även kontrollerna ger tillräckligt mycket flexibilitet för att hålla intresset uppe. Kortpassningar, krossbollar och genomskärare avlossas på löpande band. Det finns bara två dribblingar till ens förfogande och fler skulle nog bara komplicera till det för mycket. Anfallsmässigt finns det inte mycket att klaga på. Defensivt är det lite sämre ställt. Det enda man kan göra är att glidtackla, för att få »vanliga« tacklingar får man försöka att springa på motståndaren.

Kommentatorn gör ett tappert försök att hålla spänningen vid liv men hans uttal av vissa spelarnamn är långt ifrån klockren. Dessutom blir kommentarerna väldigt upprepande när man har spelat ett tag. Jag tycker dock att det är bra att han inte babblar på allt för ofta.

Tyvärr kommer man aldrig ifrån att jämföra med dataspelsvarianter som Fifa 11, och i den ganska orättvisa jämförelsen hamnar självklart Androidfotboll på efterkälken oavsett vilket spel det är frågan om. Men om man bara ser på vad som finns till Androidtelefoner så ligger Real Football 2011 bra till, även om jag tycker att PES 2011 är aningen vassare.

Namn: Real Football 2011

Pris: 30 kronor

Betyg: 7/10

Vackert men repetitivt

Samurai 2: Vengeance är så förbaskat snyggt att det är värt en närmare titt bara för det. Detaljrikedomen i omgivningen är helt otrolig och färgpaletten är en fröjd för ögat. Den tecknade serien som dyker upp emellan spelelementen och för handlingen vidare är även den proffsigt gjord.

Synd bara att själva spelinnehållet inte riktigt når upp till den fantastiska inramningen. I din roll som samuraj springer du runt och klyver andra katanaviftare i bitar. Ju längre du kommer, desto fler kombinationer läggs det till din arsenal. I föregångaren använde man fingrarna för att svinga svärdet genom att dra dem över skärmen. I den här uppsättningen använder man tacksamt nog virtuella knappar vilket fungerar bra.

Det ska sägas att det är med stor tillfredställelse som man klyver och hackar upp motståndarna, det är blodigt på ett sådant »japanskt« sätt. Men tyvärr räcker det inte hur länge som helst. Trots små pussel, som egentligen inte är utmanande, variationer i huggteknik och nya fiender så blir det inte så mycket mer än att springa runt och göra samma sak om och om igen. Det är väldigt synd eftersom det rent grafiskt är värt att spelas från början till slut.

Namn: Samurai 2: Vengeance THD

Pris: 18,28 kronor

Betyg: 6/10

Klurigt för de små grå

Pusselspel är populära på mobila enheter, särskilt sådana som bygger på att använda fysikmotorn på olika sätt. Svenskutvecklade Apparatus är just ett sådant, och det är riktigt bra. Till skillnad från exempelvis Angry Birds, där det mest handlar om att klura ut hur olika saker faller samman beroende på hur man slungar en fågel på konstruktionen, så måste man vara lite mer kreativ.

Målet är ganska simpelt: Det finns en blå kula och för att klara banan krävs det att den hamnar i en blå korg. Det är vägen dit som är utmaningen. Banorna är uppbyggda av olika fasta hyllor med mellanrum. För att få kulan att ta sig från a till b har man plankor, som man kan flytta omkring eller fästa vid olika saker, tunnor med eller utan snören och p>Nu råkar det även vara så att spelvärlden lutar. I planeringsfasen befinner sig allt i ett pausläge, men när man väl har placerat ut objekten och trycker på »play« tar gravitationen vid och den måste man utnyttja på ett smart sätt. Det blir väldigt mycket »prova och misslyckas« men det blir inte tråkigt eftersom man oftast måste tänka om när resultatet inte blir som man hade tänkt sig.

Banorna är väldigt enkla i början men svårighetsgraden ökar stegvis ju längre man kommer. Bland det bästa med Apparatus är att man även kan skapa egna banor och dela med sig av dessa till andra spelare. Det gör att utbudet av banor i teorin är oändligt. Tack vare att spelare kan betygsätta banorna får man en hyfsad överblick när det gäller kvaliteten på skapelserna.

Apparatus fungerar bäst på en surfplatta, men det är fullt spelbart på en mobil som har en någorlunda stor skärm. Spelet är enkelt att komma in i och svårt att lägga ifrån sig, särskilt när man börjar få till banskapandet.

Namn: Apparatus

Pris: 17 kronor

Betyg: 8/10

Ambitiös men oslipad

Det börjar lovande med ett snyggt filmiskt intro som sätter premisserna för upptakten. Du är kapten Henry Blake, en man förrådd av sin barndomsvän med det i sammanhanget föga originella namnet Kane. På vägen mot hämnd hinner du stöta på en fager fransyska som inte är så pjåkig med svärdet, hjälpa folk i utbyte mot tjänster och guld, rida på ett antal hästar som alla verkar lida av alkoholproblem och döda en stor mängd engelska och spanska soldater samt odefinierade puckon som kommer i din väg. Det går också att samla på prylar som man oftast inte behöver, klättra på klippor, hus och byggnadsställningar samt avfyra kanoner.

Att säga att Backstab är ambitiöst är en underdrift. Likt Assassin Creed-spelen (som det för övrigt lånar mycket inspiration av) får man en känsla av en stor öppen värld som är till för att utforskas. Spelets huvudpersoner känns hyfsat inp>Omgivningarnas grafiska detaljrikedom är imponerande och gör det lättare att ha överseende med byggnader som »poppar in« på horisonten. Svårare är det att ha överseende med animationerna som är ryckiga och alla buggar, till exempel karaktärer som hänger i luften, personer som juckar mot väggar, civila som under en strid vandrar rakt in i ens klinga och svärd som inte träffar som de ska. Själva striderna flyter på bra men eftersom blockering knappast är nödvändigt, eller bra implementerat för den delen, handlar det mest bara att frenetiskt trycka på svärdknappen tills alla runt omkring en är döda. Men trots alla problem och det faktum att spelet ofta kan kännas för repetitivt så är det ändå ett steg i rätt riktning för att visa vad man faktiskt kan göra i spelväg till en Androidlur. Synd bara att titeln inte är mer polerad.

Namn: Backstab

Pris: 49 kronor

Betyg: 7/10

Alfapet online

Här är ett kul spel för alla ordnördar. Det är klassikern Alfapet som har gjort ett trevligt inträde på Android Market i form av Betapet Mini. Du möter andra Androidanvändare på nätet i olika spelformer beroende på vilken som passar dig bäst. Är du bra på att komma på ord snabbt finns lägena Hets eller Panik, då är det bäst poäng inom 12 respektive 6 minuter som gäller. Därutöver kan du välja mellan 20-, 30-, 60- eller obegränsat-matcher. Du spelar med upp till tre andra spelare och har en minut på dig att göra ditt drag.

Utbudet av tillgängliga matcher är knappast grandiost men skapar du en match finns det nästan alltid någon som är villig att spela med dig. Tappar du uppkopplingen har du fem minuter på dig att hitta tillbaka annars räknas du som förlorare. Spelet buggar ur ibland men du hamnar i samma match när du startar om det.

Namn: Betapet Mini

Pris: Gratis

Betyg: 7

Futuristisk Pacmanklon

Har du någon gång spelat Pacman? Blanda det med en Tron-liknande värld, en förbannad fiende och du vet sedan på ett ungefär vad du ger dig in i när du laddar ner Evac HD. Spelet går ut på att du ska hinna i mål innan du blir fångad av din fiendes hejdukar. Du färdas genom neonfärgade världar (extra trevliga att titta på om du har en mobiltelefon med stor skärm) och måste för varje bana komma på nya knep för att ta dig i mål.

Spelet styrs via ett slags styrkors som du kan flytta runt vid behov. Det fungerar klanderfritt när du vant dig men i början är det viss risk att du råkar flytta den av misstag.

Längs vägen ska du äta upp ett slags färgklickar och ju fler du äter i rad desto större bonus får du, stannar du upp för länge minskar bonusen. Du hittar även vapen som exempelvis kan göra dig osynlig en kort stund. Då och då avbryts du i din färd för att din fiende Shadowbox, eller dina gulfärgade boxvänner, har något att meddela. Tips och hot blandas ihop till en skön mix. Och det sammanfattar också spelet. Ett skönt plattformsspel som liknar Pacman men med ett finurligare upplägg.

Namn: Evac HD

Pris: 14 kronor

Betyg: 7/10

Smakar bättre än vad det låter

Idén bakom spelet Spaghetti Marshmallows är genial, eller det kanske är att ta i men den är originell och riktigt rolig. Du har ett antal marshmallows som du ska koppla ihop med okokt spaghetti för att nå ringar utplacerade på varje bana. På första banan har du 25 marshmallows på dig att nå en enda ring men det blir gradvis svårare i form av färre marshmallows och fler ringar.

Vissa banor är riktigt kluriga eftersom blåsten och halvdana konstruktioner gör att spaghettin går av eller välter. I vissa fall finns det även hinder som komplicerar saker och ting, eller vad sägs om en groda som äter marshmallows?

Styrningen är också genomtänkt. Du pekar på skärmen för att placera ut en marshmallow och drar fingret från den för att skapa ett spaghettistrå, därefter klickar du i slutet av spaghettin för att placera en marshmallow där med. Fortsätt på det här sättet för att bygga stabila och fungerande konstruktioner som till slut gör att du når ringarna.

Namn: Spaghetti Marshmallows

Pris: 15

Betyg: 8/10

Galet bilspel med bra känsla

Polarbits populära bilspel Reckless Getaway har äntligen letat sig in i Android Market. Du är en biltjuv och ditt mål är att undvika polisen samtidigt som du får poäng för olika stunttrick du utför under jakten. Ju högre poäng du får under varje bana desto fler stjärnor får du i slutändan. Det krävs hela tiden ett visst antal stjärnor för att låsa upp fler världar och banor.

Jag är inte den första att plocka upp mobiltelefonen och spela bilspel men det här är faktiskt riktigt roligt och utmanande. Svårighetsgraden är väl avvägd och det är precis lagom klurigt att få tillräckligt många stjärnor för att komma vidare. Däremot kan jag tycka att det finns lite för få banor. Jag hade gärna sett att det fanns åtminstone tre världar till. När spelet är slut sitter jag i stället och försöker få full pott på alla banor. Det vore också kul om det fanns någon form av flerspelarläge där man hade kunnat få möta andra verkliga spelare i duell och bygga upp sin ranking.

Men trots att det finns rum för förbättring är spelets utförande fortfarande tillräckligt bra för att få ett högt betyg. Det är riktigt kul att knuffa bilar, hoppa ut över stup, köra i olika väder och miljöer, samla mynt och bara vara en galen biltjuv rent allmänt. Styrningen med pilar eller accelerometern fungerar toppen. Det här spelet är helt klart värt sina 19 kronor.

Namn: Reckless Getaway

Pris: 19 kronor

Betyg: 8/10

Inte bara för basebollfrälsta

Oavsett om du är basebollentusiast eller inte kommer du med största sannolikhet att kunna fördriva tiden med Homerun Battle 3d. Spelets mål är simpelt. Du ska träffa så många bollar som möjligt och slå dem så långt som möjligt. Det finns fyra spellägen. Antingen spelar du över nätet mot andra verkliga spelare, då får du poäng för varje lyckat slag och poängen bygger på hur långt du slagit bollen. Först att fylla mätaren med rött är den som vinner. Väljer du i stället att spela Arcade- eller Classic-läget handlar det främst om att du tävlar mot dig själv. Du ska träffa så många bollar som möjligt, missar du tio gånger är spelomgången över. Dessutom finns ett träningsläge med massor av inställningsmöjligheter som gör att du lär dig träffa skruvbollar, snabba bollar och så vidare.

Du styr din basebollspelare genom att vinkla skärmen åt sidorna, framåt eller bakåt och på så sätt sikta in dig på bollen som kommer flygande. När du anser att bollen befinner sig inom träffavstånd trycker du på skärmen för att slå. Det är lite knepigt till en början, men efter cirka fem minuter börjar jag träffa en hel del bollar.

Det absolut roligaste är så klart att spela mot andra verkliga spelare i Matchup-läget. För varje match du vinner klättrar du i ranking, tjänar guldbollar och samlar poäng. Ju högre du stiger i rank, desto svårare motstånd kommer du möta eftersom du matchas mot andra som är lika duktiga som du. Guldbollarna bör du lägga på minnet, ju svårare match desto fler guldbollar har du chans att plocka med dig hem. Guldbollarna använder du sedan för att köpa ny utrustning till din basebollspelare som i sin tur gör att du kan slå längre eller utöka din träffyta.

Gömt i spelet finns också en massa chanser att tjäna extrapoäng. Träffar du till exempel en annonstavla får du 300 extrapoäng, träffar du specialbollar ger de chans till exempelvis dubbla eller tredubbla poäng. Ju mer du spelar desto fler funktioner upptäcker du.

Med lite bättre grafik och mindre rörigt gränssnitt hade det här spelet kammat hem full pott. Det är väl värt sina 33 kronor.

Namn: Homerun Battle 3d

Pris: 33 kronor

Betyg: 9/10

Byggentusiastisk bäver

Så äntligen är det här, Mojangs efterlängtade pc-spel Minecraft i Androidversion. Än så länge bara till Sony Ericsson Xperia Play och som en tidig alpha, 0.1.0 för att vara exakt, men ändå. Vad spelet i dagsläget går ut på har jag inte riktigt fått grepp om (mer om det senare) men premissen är i alla fall att man leker landskapsarkitekt ur ett förstapersonsperspektiv. Man kan göra det tillsammans med andra men jag lyckades inte hitta några servrar att ansluta till.

Från en meny väljer man olika underlag som sten, trä, glas eller objekt som flugsvamp, stege, trappa och buske. Det man väljer placeras ut i blockform som man kan bygga vidare på, ungefär som Lego. Att ta bort objekt fungerar också som verktyg för att gräva i den redan befintliga miljön.

Kontrollerna är väldigt smart anpassade till Play-kontrollerna. Man bygger med höger pekfingerknapp och tar bort/gräver med vänster. Styrknapparna gör det de ska, det vill säga förflyttar dig i miljön och med den högra styrplattan kontrollerar man kameran. Det sistnämnda är väl det som inte är helt hundra, det kan ibland vara ganska svårt att kontrollera kameran precist men allt som oftast fungerar det bra. Jag har dock svårt att se hur man ska lösa kontrollerna på ett smidigt sätt på »vanliga« pekskärmsandroider.

Tyvärr finns det än så länge så mycket att göra i spelet. Jag har försökt gräva mig igenom marken till Kina, vilket inte var möjligt, och gick konsekvent vilse i underjorden som en seende grävling utan lokalsinne. Här hade det varit trevligt med en flexibel »återställ till utgångspunkt«-funktion, det gäller även när man hamnar i vattnet vilket jag gjorde för att se om man kunde simma, det kan man inte. När jag sprungit runt och lekt förvirrad landskapsgud ett tag bestämde jag mig för att bygga ett hus vid stranden. Någon timme senare stod ett mysigt arkitektoniskt felaktigt bygge där, komplett med takterrass med glasgolv, självmordstrampolin ner till lagunen 50 meter nedanför och ett glasskrytbygge som bara var där för att det gick att göra. Spännande var det inte men ganska roligt för stunden.

I pc-versionen har man mycket fler alternativ och utmaningar, bland annat monster som man måsta bygga skydd för. Men det är viktigt att komma ihåg att även den versionen släpptes som en mycket tidig version och byggdes på med mer innehåll vartefter. Och just att mobilversionen är en tidig alpha får man ha i åtanke när man tittar på betyget. Jag tror nämligen att spelet bara kommer att bli bättre med tiden och att det i slutändan kan bli ett mästerverk. I dagsläget är det bara en hyfsad början.

Namn: Minecraft

Pris: 45 kronor

Betyg 5/10