Det är en utmaning att lära sig använda 7380, men det går. Designen är bland det mest spektakulära, men utan röststyrningen skulle vi snabbt tröttna på den.
Glöm allt du vet om mobiltelefoner. Så kan man enkelt sammanfatta Nokias stav-mobil 7380, på gott och ont. Samtidigt som telefonens unika utseende är dess främsta styrka sätter det även en del käppar i hjulen. Om vi börjar med utseendet så är ju det en viktig positiv egenskap eftersom 7380 är gjort för att synas och sticka ut. Det lyckas den onekligen bra med. Man har tänkt på minsta detalj och i praktiken får ju ytan ta betydligt mer uppmärksamhet än i vanliga telefoner. Funktionerna hamnar lätt i skymundan bakom all glitter och glamour. Därmed inte sagt att telefonen saknar funktioner. Här finns musikspelare, webbläsare och radio.
Design vs funktion
Tyvärr verkar det dock som om design lite väl många gånger gått före funktionen. Tittar vi närmare på webbläsaren till exempel är det tydligt att skärmen är för liten för att göra vanliga sidor rättvisa, och frågan är om den är tillräckligt stor för att göra någon större nytta ens i andra sammanhang. Rubriker på nyhetssidor täcker lätt displayens tre rader och det kombinerat med att bilder blir alltför små gör mig onekligen tveksam till 7380 som surfmobil.
Annons
Musikspelaren skickar ut ett ljud som är betydligt högre än det är välljudande. Volymen kommer väl till pass när det gäller ringsignaler, men ska man lyssna på musik är det de medföljande hörlurarna som gäller. De erbjuder betydligt bättre ljud, men ingen av dem jag låtit testa lurarna tycker att de passar bra. Bortsett från passformen har Nokia även hållit fast vid utförandet där hörlurarna ständigt hänger runt halsen med hjälp av en fästanordning i nacken. Det kan självklart vara en fråga om att vänja sig eller om tycke och smak, men alla sladdar kring halsen gör att jag känner mig som en julgran.
Annons
Musikspelaren lider främst av att lagringsutrymmet bara är på 54 mega-byte och någon plats för minneskort finns inte. Eftersom 54 megabyte ska räcka till inte bara musik utan även bilder, videoinspelningar och annat, tar minnet snabbt slut. Då spelar det kanske ingen större roll att man bara kan spela låt för låt och inte lägga in egna spellistor. Någon musikspelare att tala om blir helt enkelt aldrig 7380.
Då är kameran bättre. Bilderna med 2 megapixel i upplösning blir bra och kameran verkar även klara lite mörkare förhållanden bra. Det är i alla fall upplevelsen när man ser på bilder man tagit i den lilla skärmen. Laddar man över bilderna till en dator som har en betydligt större skärm märks dock snabbt att bilderna blir väldigt gryniga. Blixtlampan gör dock en del nytta om man använder den.
Ringa utan knappsats
7380 är ju långt ifrån normal och därför kan man prata om det vanliga ringandet som en av många funktioner. För det går inte riktigt till som i en vanlig telefon eftersom det saknas vanliga sifferknappar. När man ska slå ett telefonnummer får man snurra på navigeringshjulet och välja siffra för siffra tills hela numret är angivet. Det är klart krångligare än att använda en vanlig knappsats, men går ganska bra efter lite träning. Än knepigare blir det om man kommer till ett talsvarssystem där man till exempel ska ange sitt telefonnummer eller trycka siffror för att komma till rätt avdelning. Dels måste man gå igenom flera menysteg för att komma rätt och dessutom kan man inte göra det utan att titta på skärmen, så det är lätt att missa något som sägs.
När jag nu berättat hur omständligt det kan vara att slå ett nummer som inte redan finns inlagt i telefonboken ter sig sms-skrivande som rena mardrömmen. Men riktigt så illa är det inte. Inmatningen sker på precis samma sätt som med siffror, men här får vi upp hela alfabetet i rad, med genvägar till siffror och specialtecken. Räddningen heter Teckenprognos och gissar vilken nästa bokstav du vill skriva är. Telefonen visar de fem mest troliga bokstäverna först i listan och om inte det stämmer får man finna sig i att bläddra vidare genom alfabetet. Det här inmatningssättet funkar inte alls lika bra som T9, men det är ändå en stor hjälp som gör en katastrofal inmatningsmetod i alla fall acceptabel.
Hade det inte varit för den smarta röststyrningen hade förmodligen 7380 mest blivit liggande i fickan. För här handlar det inte bara om röstmärken som man kan läsa in för att telefonen ska känna igen dem. Och röststyrningen är inte heller begränsad till bara uppringning. Man kan till exempel säga »Radio på«, »Ljudlös« eller »Missade samtal«. Lika bra fungerar det när man säger ett av de inlagda namnen i telefonboken. Finns det flera nummer på samma kontakt kommer en lista upp med dem som finns att välja på.
Telefonen levereras i något som ser ut som en etsad kakburk i metall. Där döljer sig förutom själva telefonen även en metallänk som man kan ha som bärrem till telefonen och dessutom en broderad liten väska i guld och orange att skydda telefonen med. Har man köpt en 7380 verkar det dock bättre att passa på att visa upp den och inte dölja den i väskan. Spegeln på framsidan som blir skärm när telefonen är i gång är onekligen spektakulär och om kompisarna inte skulle lägga märke till telefonen blinkar den orange lampan i mitten av rullhjulet för att dra åt sig uppmärksamhet.
Utmärkt festmobil
Det är hur som helst lätt att avråda från att skaffa 7380 som något annat än en festmobil som man använder vid enstaka tillfällen. 7380 blir lätt ett samtalsämne när man tar fram och visar den, men målgruppen för en utpräglad festmobil sträcker sig nog inte särskilt mycket längre än till Paris Hilton och hennes väninnor. Trots det kan man räkna 7380 som en uppvisning av Nokia, en uppvisning som lockar nyfikna till Nokia, men som förmodligen får dem att senare välja en mindre extrem mobil.
535173
- Typ: Gsm-mobil med trippelband
- Vikt: 80 gram
- Mått: 114 x 30 x 20 mm
- Taltid: Upp till 3 timmar
- Standbytid: Upp till 240 timmar
- Wap: 2.0
- Internet och datafunktioner: Gprs klass 10
- Anslutning till pc/mac: Ja, via bluetooth
- Röststyrning: Automatisk röstuppringning och röststyrning
- Ringsignaler: 64 stämmor (polyfona) samt mp3- och aac-signaler
- Telefonbok: Dynamiskt minne. Telefonboksposter kan rymma flera olika e-postadresser, nummer, adresser, anteckningar och andra uppgifter
- SAR-värde: 0,65 W/kg
- Skärm: 65 536 färger i TFT-skärmen med 104 x 208 pixel
- Spel: Inga medföljande. Kan inte heller ladda in javaspel
- Kamera: 2 megapixel med blixtlampa och videoinspelning
- Övriga funktioner: Mp3-spelare, röstmemo, kalender, alarm, bluetooth, radio, mms
- Tillbehör: Laddare, stereoheadset samt väska medföljer
Har du redan en snygg, användbar mobil och ett par tusen över är det inte mycket att tala om. Men som enda mobil är 7380 inget att rekommendera. För det är den helt enkelt för krånglig. Är utseendet viktigare än funktionen är 7380 däremot rätt val.
De verkliga alternativen är få och Nokias egen föregångare 7280 är den som utan tvekan är mest lik. Letar man efter mindre extrem design är Motorolas Razr ett alternativ, men då är risken större att någon annan på festen förstör showen genom att dra fram en likadan mobil som du själv har.