Sony Ericsson M600

Succén för smarta mobiltelefoner får Sony Ericsson att satsa på en ny kategori av den varan: mindre, smidigare och billigare smarta mobiler.

Publicerad Senast uppdaterad

Vad ska man ha en smart mobiltelefon till? Mobil e-post och möjligheten att ha med sig dokument är två riktigt nyttiga funktioner. I Sony Ericssons nya smartphone M600 märks det att den typen av användning verkligen fått stå i fokus.

Hela ytan under skärmen täcks av ett tangentbord. För att hålla nere formatet utan att få alltför små knappar har Sony Ericsson valt en lösning som faktiskt känns riktigt fiffig: varje knapp fungerar för två bokstäver. Genom att trycka ner den högra eller vänstra sidan av varje knapp får du fram rätt bokstav.

Utöver bokstäverna är alla knappar i mitten av telefonen också märkta med blå siffror. Det fungerar helt enkelt som en vanlig sifferknappsats, och när telefonen är i sitt grundläge går det bra att använda sifferknapparna för att mata in ett nummer, precis som vanligt. Samma sak gäller om du ska mata in ett nummer till mottagaren av ett sms eller mms.

Knapparna under skärmen fungerar alltså både som sifferknappsats och som ett tangentbord.

Många symboler

Vid första anblicken kan det här tangentbordet nog vara lite märkligt. Vissa knappar har till och med fyra symboler - förutom de två bokstäverna även två symboltecken som nås när du använder tangentbordets Alt-knapp.

Svenska bokstäver syns förresten inte på tangentbordet, men fås rätt enkelt fram genom att man klickar flera gånger på aktuell bokstav. Genom att klicka flera gånger på bokstaven "o" får jag till exempel fram bokstaven "ö".

En annan sak som för många nog kan kännas ovanligt är att hela skärmen används som ett slags »knappsats« eftersom det är en pekskärm. Det går att klicka på snabbknappar på skärmen med fingret, eller med mer precision med hjälp av pekpennan som ligger i ett fack till vänster på telefonens baksida.

Pekpennan kan också användas för textinmatning genom att bokstäver skrivs direkt på skärmen, men framför allt används den nog för att klicka sig fram i menyer på skärmen.

Det går också oftast att styra telefonen med en hand genom det rullhjul och den backa-knapp som sitter på telefonens vänstra sida.

Det tar ett tag att bli kompis med den här telefonen, åtminstone någon dag. Men när jag nu haft M600 en tid känns den verkligen just som en bra kompis. Jag ska förklara varför.

En av de stora fördelarna med 3G är att det ger snabbt mobilt internet. Det innebär mycket för nyttan av mobil e-post. Ändå har det dröjt ända tills nu innan det kommit en vettig 3G-telefon med tangentbord.

Och M600 är verkligen vettig för e-post. Att göra inställningar för e-post är inte svårt alls. Från startskärmen uppmanas man att lägga in inställningarna, och när det är gjort kan man antingen välja att hämta mejlen manuellt under telefonens meddelandemeny, eller ställa in på automatisk hämtning till exempel var femte minut, eller vid vissa bestämda klockslag.

Det går också att synkronisera e-post från datorn (Microsoft Outlook samt ett flertal andra mejlsystem) och det går att ha flera e-postkonton samtidigt i telefonen.

Webb och RSS

Operas webbläsare ligger med från start på M600. Det är fortfarande en av de klart bästa mobila webbläsarna. Bland annat har den snabbkommandon från sifferknapparna som gör den snabb att använda. En av de stora fördelarna är också möjligheten att ha flera webbfönster öppna samtidigt, vilket andra mobila webbläsare faktiskt inte klarar.

Webbläsaren Opera i telefonen klarar förstås också mobilanpassade webbsidor. Eftersom M600 har 3G-stöd går det också smidigt att titta på allehanda videoklipp hos operatörernas portaler eller på mobil.svt.se (eller på tidningen Mobils mobila webb m.mobil.se).

Som komplement till dena webbläsare har Sony Ericsson lagt med en RSS-klient. Det innebär att jag har kunnat lägga upp prenumerationer till mina favoritwebbsidor som har stöd för RSS. Nya rubriker och ingresser laddas då ner till telefonen som listor, och sedan är det bara att klicka på de nyhetsartiklar jag vill läsa. Artiklarna öppnas då i telefonens webbläsare.

Har Quickoffice

För mobil webbsurfning efter nyheter känns RSS som en överlägsen lösning, eftersom det går så snabbt att hitta det man söker. RSS-läsaren i M600 hade i och för sig kunnat ge ännu lite bättre överblick, men den är trots allt bra och lättanvänd.

Dokumenthanteringen är nästa lyckade fullträff med M600. På tele-fonen ligger programvaran Quickoffice, som öppnar Microsoft Office-dokument. När jag får e-postbilagor av typen Word eller Excel kan jag alltså öppna dem i Quickoffice på telefonen och läsa dem med formateringar och allt. Jag kan också spara ner dem på telefonen och redigera, eller skapa helt nya Office-dokument, författa en hel roman eller vad jag nu känner för att använda M600 till. Det är inte bara tangentbordet som gör att de här fungerar bra, utan också den ganska väl tilltagna skärmen på M600.

Förutom Word och Excel hanterar M600 även Powerpoint-dokument och pdf-filer, men dessa kan bara visas, inte redigeras. Det går förstås också att skicka de dokument du har sparade på telefonen - via e-post eller genom att du skickar dem via bluetooth eller IR-port till en dator eller telefon som har sådana möjligheter.

Bra dokumenthantering är inget nytt. Det finns sedan länge bland annat i flera Microsoft-smartphones. Men det nya är att en så liten och smidig telefon har så bra funktioner för dokumenthantering kompletterade med ett tangentbord.

Ordning och reda

På telefonens startsida samlas all aktuell information. Att samla aktuella meddelanden och kalendernoteringar på startsidan är numera standard i smarta mobiler (det var för övrigt Microsoft som först började med det i sina handdatorer). På skärmen i grundläget ser jag alltså första orden på inkomna sms, antalet olästa e-postmeddelanden, dagens kalendernoteringar med mera. Ordning och reda helt enkelt.

Kalendern och adressboken är andra funktioner som många är ute efter med köpet av en smartphone. Sony Ericsson M600 känns även på den punkten som ett ganska lyckat val. Kalendern kan visa veckovy, månadsvy eller dagsvy. För att lägga in en uppgift klickar jag bara på rätt dag och väljer sedan om det ska vara ett möte, en påminnelse, en heldags-aktivitet eller en årligen återkommande notering om en födelsedag.Allt det här kan förstås också läggas in i datorns kalenderprogram (exempelvis Outlook) och sedan synkas över till M600.

Också telefonens adressbok är förstås synkningsbar med datorn. I tele-fonen visas under olika flikar bland annat kontaktens olika telefonnummer, e-postadress, foto, vanlig adress och så vidare. Nöjer man sig inte med det antal fält som finns från start utan vill ha fler kan man välja att lägga in fler fält, till exempel för att kunna lägga in både en professionell och en privat e-postadress på en kontakt.

Mer musik

Även om M600 framför allt känns klok och förnuftig har den också en del mer nöjesinriktade inslag, framför allt på musikområdet.

M600 kommer också i höst att komma ut i en särskild Walkman-version med hela 4 gigabyte inbyggt minne för musik. Den telefonen kommer att heta W950. Men redan M600 är faktiskt bra som musikmaskin. Musikspelaren i den här telefonen är riktigt välorganiserad, precis som i Sony Ericssons Walkman-mobiler. I huvudläget sorteras musiken efter album, artister, spellistor och låtar. Därutöver finns en avdelning med egna ljudinspelningar.

När jag skapar en spellista ger jag den bara ett namn, och sedan markerar jag de låtar jag vill lägga till spel-listan, och anger "add to playlist". Inga konstigheter alltså.

När jag vill återgå till övriga sysslor väljer jag bara att minimera musikspelaren. Då visas på telefonens startskärm vilken låt som spelas. Genom att klicka på låtnamnet kan jag åter komma in i musikspelaren.

Ljudet kan kalibreras med en equalizer. Något vanligt hörlursuttag finns inte, utan man får använda de hörlurar som följer med eller köpa Sony Ericssons Walkman-lurar med hörlurs-adapter som tillbehör.

Den som vill använda M600 för musik i stora mängder bör köpa till ett M2-minneskort, som till att börja med nu under våren och sommaren ska säljas i format upp till 1 gigabyte minne. Det inbyggda minnet i M600 är begränsat till 80 megabyte.

Golfträningen räddad

Till Sony Ericssons tidigare smartphones finns tusentals program på internet att ladda ner. Dessa kan dock inte användas i den nya generationen smarta telefoner från Sony Ericsson. M600 har liksom storebrorsmodellen P990 en ny version av operatativsystemet Symbian (9.1) och en ny version av det grafiska gränssnittet UIQ (3.0).

Det här innebär att det dröjer ett litet tag innan det finns en lika stor mängd program som till de gamla telefonmodellerna. Men det lär nog inte dröja särskilt länge. Eftersom Sony Ericsson och Nokia använder samma operativsystem i sina smartphones (Symbian) brukar också många Symbian-program komma i versioner för både Sony Ericsson och Nokia. Och både Nokia och Sony Ericsson kommer just nu ut med telefoner som har nya versionen av systemet Symbian (version 9.1).

Redan från start ligger också ett par spel med, bland annat 3D-spelet Vijay Singh Pro Golf. Golfentusiasten kan alltså ägna sig åt golfträning även de dagar han eller hon inte hinner ut på greenen. Fast något sänkt handicap ger det kanske inte.

Saknar kamera

Vad många förvånades över när M600 presenterades var att den saknar kamera. Men helt överraskande är det faktiskt inte. Många företag nobbar mobiltelefoner med kamera av säkerhetsskäl. Även Nokia släpper inom kort tangentbordsmobiler utan kamera. Jag är dock övertygad om att Sony Ericsson så småningom släpper en version av den här telefonen även med inbyggd kamera, men det kan dröja, tyvärr.

Även om M600 saknar kamera går det att skicka och ta emot mms. Däremot går det över huvud taget inte att koppla upp ett videosamtal. Det 3G-stöd som finns i telefonen kan helt enkelt bara användas till webbsurfning, mail och andra internettjänster.

581758

Typ: 3G-smartphone med trippelband (utan videotelefoni)

Vikt: 112 gram

Mått: 107 x 57 x 15 mm

Operativsystem: Symbian OS 9.1 med UIQ 3.0

Minne: 80 megabyte samt plats för M2-minneskort (Memorystick Micro)

Program: Kalender, adressbok, anteckningar (text och teckningar), att-göra-lista, webbläsare (Opera), RSS-läsare, medie-

spelare för musik och video. Music DJ, Quickoffice, PDF+,

Play Now, Picture Gallery

Taltid: 2,5-7,5 timmar

Standbytid: 250-340 timmar

Internet och datafunktioner:

Webbläsare, e-post, IR, bluetooth, gprs, hscsd

Wap: Ja, version 2.0

Anslutning till pc/mac: Anslutning till pc med medföljande USB-kabel och programvara

Skärm: 240 x 320 pixel, 262 000 färger, TFT-skärm

Spel: Vijay Singh Golf 3D, QuadraPop samt nedladdningsbara

Ringsignaler: Flerstämmiga och mp3

Telefonbok: Telefonnummer,

e-postadresser, postadresser, födelsedag, företag, titel, bild samt anteckningar kan lagras. Lagras i telefonminnet

Kamera: Ingen kamera

Övriga funktioner: Java, mms,

miniräknare, alarmklocka, stoppur, timer, ljudinspelning,

T9, röststyrning

Tillbehör: Trådlösa handsfree, olika laddare, minneskort, högtalarställ, hifi-kontakt till stereo med mera

Uttag för extern antenn: Ja

Pris: 4 500 kronor

Plus

Tangentbordet

Skärmen

Internet-funktioner

Office-stödet

Musikspelaren

Minus

Saknar kamera

Saknar w-lan

och minus>

Sony Ericsson M600 är den första lilla tangentbords-mobilen av det här slaget. Den är framför allt bra på e-post, dokument och andra nyttofunktioner som kalender. Webbläsaren med RSS-programmet ger riktigt bra koll på nyheter via mobilen. Däremot saknas kamera och M600 har heller inte w-lan.

Nokia har två spännande tangentbordstelefoner på väg: E61 och E70. Microsoft-mobilerna Ipaq 6915 och Qtek 9100 är klumpigare alternativ. Blackberry har också länge haft tangentbordsmobiler som synkroniserar mejl och kalender mot företagsservrar.

SP Mark-test: 2 472 poäng totalt, bilder (PNG) 57 p, 3D-spel 16,8 FPS, JVM 1636 p

Kommentar: 2 472 poäng är en riktig toppoäng jämfört med andra mätta telefoner.

Tillverkaren uppger: 2,5-7,5 timmar

Batteriets taltid för oss: 2 tim 55 min

Kommentar: Svag, men det kan bero på att testtelefonen inte hade en helt färdig programvara.

Delbetyg

Telefoni&data 9

Multimedia 8

System&program 9

Användarvänlighet 9

Prestanda&minne 8

Totalbetyg 86%