Visa vägvisare

Gps i mobilen gör att du alltid har en vägvisare till hands - både i stan och ute i vildmarken. Vi testar sju mobiler som hjälper dig att hitta rätt.

Publicerad Uppdaterad

Gps i mobilen gör att du alltid har en vägvisare till hands - både i stan och ute i vildmarken. Karttjänsterna är än så länge mest anpassade för bilburna användare, men det börjar hända saker. Wayfinder har lanserat terrängkartor för mobilen och fotgängarläget får en mer central plats i navigatorprogrammen. Vi har testat sex riktiga gps-mobiler och en mobil som säljs paketerad med bluetooth-gps - både i bil och till fots.

Form och knappar

Nokia N82 är inte direkt någon minimobil, men här är den faktiskt lättast och den mobil som känns smidigast även om flera av konkurrenterna är tunnare. N82 har väldigt små knappar jämfört med vad man brukar hitta på Nokiamobiler. Designen med risgrynsstora sifferknappar känner vi igen från till exempel Sony Ericsson W880i, men N82:s knappsats är mer distinkt och fungerar betydligt bättre än vad utseendet ger sken av. Fronten är tillverkad i plast som ska likna blankpolerad titan medan resten av skalet består av en mer konventionell grå plast. Inga pluspoäng till Nokia för materialvalet, men N82 känns trots det som en kvalitetsprodukt tack vare detaljer som bra knappar och ett linsskydd som verkar pålitligt.

Testets andra Nokiamobil är den skjutbara 6110 Navigator. Lite tjockare, lite plastigare och en något mindre skärm jämfört med N82. Men knappsatsen är riktigt bra och navigatorprogrammet har en egen knapp.

Av Nokias mobiler med navigation är 6110 den som är allra bäst anpassad för att hitta rätt.

Tytn II är testets tegelsten med sina 190 gram. Vikten motiveras av ett qwerty-tangentbord med väl tilltagna knappar. Tytn II är en mobil för dig som skriver många och långa sms och mail - Sony Ericssons och Samsungs tangentbord håller inte samma klass. Runt den 2,8 tum stora skärmen finns lurknappar, en fyrvägsknapp, genvägar till webbläsare, e-post, kamera och startmeny samt ett scrollhjul. Scrollhjulet fungerar bra för bläddring, men det är väldigt trögt att trycka in för att göra menyval. På baksidan av Tytn II finns anslutning för en extern gps-antenn.

HTC Touch Cruise har lika stor skärm, men saknar tangentbord och är 60 gram lättare. Trots namnet har HTC Touch Cruise inte så stora yttre likheter med föregångarna Touch och Touch Dual. Formen är kantigare, fronten är grå med en speglande yta och den lilla navigationsknappen har ersatts med ett snurrhjul och ett antal funktionsknappar. Hjulet underlättar när man letar efter rätt alternativ i långa listor och knapparna är praktiska även om mobilens framsida inte är lika ren som på gamla HTC Touch.

Eten Glofiish x800 är, precis som HTC Touch Cruise, en ren pekskärmsmobil utan tangentbord eller sifferknappsats. Designen innehåller vissa likheter med Sony Ericsson P1i med ytor i svart gummi och aluminium med en och annan röd detalj, men x800 har inte lika mycket riktig metall i skalet. X800 har inte så hög kvalitetskänsla som P1i eller HTC Touch Cruise - styrpinnens konstruktion känns ålderstigen och detaljer som batteriluckan och pennan är inte lika förtroendeingivande som hos konkurrenterna. X800 har en gummilist runt kanten som gör att mobilen är behaglig att hålla. Tyvärr gör den också att de knappar som finns infällda i listen är ganska tröga att trycka på.

P1i är en fullträff när det gäller material och kvalitetskänsla. Ytorna i lättmetall är naturligtvis det som drar upp betyget mest, men även plastdelarna känns lite mer påkostade än det genomsnittliga mobilskalet. Nedanför skärmen finns Sony Ericssons egen tangentbordslösning med två bokstäver för varje knapp och där de tolv knapparna i centrum också fungerar som sifferknappsats. En smart kompromiss som ger både praktisk textinmatning och rejäla sifferknappar.

Samsung i780 är testets tunnaste, men samtidigt bredaste mobil. Materialet är plast, men den känns ändå solid och gedigen. I780 är mycket välförsedd med inmatningsmöjligheter. Å, ä och ö har egna knappar på qwerty-tangentbordet och mobilen är utrustad med både pekskärm och en pekplatta som gör det enklare att använda mobilen med en hand. Pekplattan ryms i den svarta knappen nedanför skärmen och gör det möjligt att styra markören med riktigt bra precision även utan pennan.

Vinnare: Samsung i780 och Sony Ericsson P1i

Telefoni och operativsystem

Samsung i780, Eten Glofiish x800, HTC Tytn II och HTC Touch Cruise är utrustade med Windows Mobile 6 Professional, men alla fyra har förädlat operativsystemet på olika sätt. Samsung i780 har en idag-vy med olika flikar och genvägar till de viktigaste funktionerna. Jämfört med en windows-mobil helt utan förbättringar är skillnaden ganska liten och Samsung har inte förändrat gränssnittet lika mycket som i den äldre modellen i600.

Däremot finns det ett antal användbara förinstallerade program. Det viktigaste är utan tvekan webbläsaren Opera. Den mobila versionen av Internet Explorer har inte riktigt hängt med i utvecklingen och är både långsammare och sämre på att visa vanliga webbsidor i mobilen än till exempel Nokias Minimap eller Access Netfront. Lösningen för Windowsmobiler är att installera Opera. Programmet finns i både i780 och HTC Touch Cruise liksom i Sony Ericsson P1i, men då naturligtvis i Uiq-version. Att köpa Opera separat kostar cirka 200 kr.

I musikmatchen hamnar i780 i botten, men den tar igen det genom att ha många andra fördelar.

Förutom en förbättrad webbläsare har Samsung lagt till program för rss och podcasting. Programmen har förbättrats avsevärt jämfört med i600 och numera kan man komma runt arbetet med att mata in långa flödesadresser manuellt - det finns stöd för katalogtjänster. Det går också att göra en egen katalog med favoritkanalerna via gratistjänsten opmlmanager.com. Funktionerna för mail och meddelanden har Microsofts originalutförande. Det innebär en ganska trist och huvudsakligen svartvit layout, men i gengäld presenteras själva innehållet snyggt med bra stöd för html-formaterade mail. I780 har goda uppkopplingsmöjligheter med turbo-3g och snabbt wlan, men som vanligt när det gäller Windows Mobile är det ganska krångligt att använda bluetooth för att skicka filer.

Uppstickaren Eten har satsat på tredjepartsprogram istället för egna tillägg och mobilen levereras med programmet Spb Mobile Shell. Mobile Shell innehåller en förbättrad idag-vy med flikar och genvägar, teman, väderprognoser, världstid och förstorade menyer så att man kan komma åt de viktigaste funktionerna utan pennan. Tyvärr är mobilen ganska långsam. Sannolikt krävs det mycket minne och processorkraft för att rita upp skärmbilder i full vga-upplösning, och det tar längre tid att göra enkla saker som att öppna webbläsaren eller att stänga ned program i x800 än i testets övriga windowsmobiler.

Vga-skärmen innebär att x800 har fyra gånger så många pixel på samma yta jämfört med HTC-mobilerna. I många program medför det ingen som helst förbättring eller skillnad - Windows Mobile förstorar helt enkelt alla bildpunkter så att upplösningen i praktiken blir qvga. Program som Internet Explorer, Office Mobile och Windows Media Player går att ställa in så att de utnyttjar den högre upplösningen, men texten blir ibland väldigt liten. Om man undantar prestandaproblemen placerar användarupplevelsen x800 någonstans mellan Samsung i780 och HTC-mobilerna.

Mobile Shell innehåller betydligt fler och snyggare förbättringar än vad Samsung bjuder på, men HTC har lyckats ännu bättre. Tytn II innehåller en bantad version av HTC:s eget gränssnitt TouchFLO. Den vanliga idag-vyn har ersatts med HTC Home Screen - en avskalad och funktionell startskärm med genvägar, klocka, väderprognos och den mest aktuella informationen från kalendern och meddelandeprogrammen. Det finns också möjlighet att lägga in favoriter - både genvägar till program och snabbval för att ringa upp kontakter.

Även telefonifunktionerna har fått en välbehövlig ansiktslyftning med en stor sifferknappsats på skärmen och förstorade gränssnitt för samtalslistorna som går att hantera med fingrarna direkt på skärmen. HTC har också förenklat inställningarna för bluetooth och andra funktioner genom ett eget tema för "Comm manager". Det räcker med ett tryck på den stora bluetooth-symbolen för att aktivera funktionen eller ett tryck på flygplanet för att stänga av mobilens radiodelar.

Tytn II är testets tegelsten, men vikten motiveras av tangentbord och stora tryckvänliga knappar.

HTC Touch Cruise har stora likheter med Tytn II, men innehåller ännu fler förbättringar som ska göra mobilen enkel att använda utan pennan. Cruise har version 2.0 av TouchFLO och det innebär till exempel att man kan trycka på vissa element för att få fram en förstorad version med fingervänliga ikoner. Ett exempel är symbolerna längst upp i högra hörnet på skärmen - det gör det betydligt enklare att komma åt funktioner som ljudlöst läge eller den aktiva uppkopplingen. Touch Cruise erbjuder flera olika skärmtangentbord för textinmatning, från ett qwerty-tangentbord som fungerar bäst med pennan till stora siffertangentbord med multitap.

Nokia N82 och 6110 Navigator är båda Symbian S60-mobiler med version 3.1 av gränssnittet. Telefonifunktionerna och webbläsaren är mobilernas styrka, medan det är sämre med funktioner som rss-läsare och e-post. Nokias e-postprogram visar html-mail som bilagor som måste öppnas i webbläsaren och typsnitten är onödigt stora - man ser till exempel bara fyra meddelanden på varje skärm i listorna över e-post och sms. N82 fungerar bra tillsammans med trådlösa nätverk och både känsligheten och gränssnitten är förbättrade jämfört med märkets första wlan-mobiler.

Testets tredje Symbian-mobil är Sony Ericsson P1i. Här är det pekskärm och Uiq-gränssnitt som gäller och mobilen känns mycket genomarbetad. Programmet för meddelanden, med integrerad rss-läsare, håller toppklass och den anpassningsbara idag-vyn är både snygg och enkel att använda. Mobilen har dock några svagheter. Övriga mobiler i testet har turbo-3g och ofta både edge och snabbt wlan. Med P1i får man nöja sig med vanlig 3G och den långsammare 802.11b-standarden för trådlöst nätverk. Jag upplever också den som lite krångligare att använda än HTC Touch Cruise - trots den utmärkta knappsatsen. Det tar ganska lång tid att lära sig vilka funktioner som är enklast att styra via knappsatsen, vilka som går att använda via skärmen utan pennan och i vilka situationer som pennan måste fram. När det gäller sådana frågor är HTC:s TouchFLO 2.0 utan tvekan mest intuitivt.

Vinnare: HTC Touch Cruise

Multimedia

Alla mobiler i testet är utrustade med både kamera och mediaspelare, men de sju mobilerna fördelar sig över betygsskalan från högst medelmåttiga implementationer till topprestanda. Standardspelaren för musik och videoklipp i Windows-mobiler är Windows Media Player. Den fyller pliktskyldigt sin funktion, men kan inte ens med god vilja beskrivas som användarvänlig. Även enkla och viktiga funktioner som att sätta ihop en spellista är krångliga att använda och det finns inga finesser att tala om. Stödet för olika filformat är dock godkänt.

HTC har lagt till en egen "Audio manager" i både Tytn II och i Touch Cruise för att åtgärda de värsta bristerna. Resultatet är godkänt - både uppspelningsfunktionerna och hanteringen av musiken på minneskortet är både snyggare och enklare att använda, men de kommer inte i närheten av de bästa musikmobilerna. När det gäller musik hamnar Eten Glofiish x800 och Samsung i780 i botten medan HTC Tytn II och Touch Cruise klarar sig något bättre.

X800 har en del likheter med P1, men är en ren pekskärmsmobil och saknar fysisk knappsats.

Sony Ericsson P1i Nokia 6110 Navigator har fullt godkända musikspelare även om vi sett bättre spelare i andra modeller från respektive märke. Spelaren i P1i har inte alla funktioner som återfinns i de vassaste Walkman-mobilerna, men steget är inte alltför långt. Nokia N82 har testets bästa musikspelare. Jämfört med äldre N-seriesmobiler är den betydligt snabbare när det gäller att hantera stora musiksamlingar. Kopplingen till podcastingklienten är ett annat plus liksom standardkontakten för hörlurar.

Det är dock kameran som gör N82 till den stora vinnaren i multimediakategorin - det är helt enkelt en av de bästa kameramobilerna på marknaden just nu. Både stillbilder och videoklipp håller hög klass och mobilen har bra stöd för de olika bloggtjänster som man kan vilja skicka bilderna till. Som god tvåa när det gäller bildkvaliteten kommer Sony Ericsson P1i. Kameran saknar linsskydd och xenonblixt, men tack vare dubbla lysdioder tar den skapliga bilder även inomhus.

HTC-mobilerna har mycket bra gränssnitt för att styra kamerans inställningar, men bildkvaliteten når knappt upp till godkänt betyg trots autofokus. Nokia 6110 Navigator och Samsung i780 tar godkända bilder med tanke på hårdvarans begränsningar. Eten Glofiish x800 tar hyfsade utomhusbilder, men har alldeles för dålig ljuskänslighet för att fungera bra inomhus.

Vinnare: Nokia N82

Navigation

För att fungera bra i bilen behöver en navigator både synas och höras tydligt. Både skärmar med bra läsbarhet och högtalare med starkt och fylligt ljud tar mycket plats, så här hamnar gps-mobilerna i underläge jämfört med även de enklaste integrerade navigatorerna för bilbruk.

Bilnavigatorernas skärmar brukar ligga runt 3,5 tum i de billigaste modellerna. Närmast i det här testet kommer HTC:s båda mobiler liksom Eten Glofiish x800 - alla med 2,8 tum stora skärmar. Nokias 6110 Navigator och N82 har minst skärmar med 2,2 respektive 2,4 tum. Det är inte bara storleken som har betydelse när det gäller skärmens funktion i bilen. Högblanka skärmar, som på HTC Touch Cruise och Nokia N82, kan vara snygga när man har mobilen i handen, men i bilen är den blanka ytan en nackdel. Det är svårare att läsa informationen och solen ger ibland störande reflexer.

Till N82 kan du välja att ladda ner kartorna löpande via mobilnätet eller ladda in dem via datorn och Nokias webbplats.

Här fungerar Tytn II bäst med en kombination av stor skärm och en relativt reflexfri yta. I vissa bilar kan det vara svårt att få in gps-signalerna på grund av värmeavvisande vindrutor. Då är en extern antenn ett måste. Minuspoäng till Nokias båda mobiler som helt saknar antennanslutning.

HTC-mobilerna levereras med programvara från Tomtom. Programmet har hängt med ett tag och gränssnittets design börjar närma sig bäst-före-datumet, men funktionen är det inget fel på. Tomtom använder mobilens datauppkoppling flitigt - för allt från kartuppdateringar till trafikinformation och nedladdning av nya röster och funktioner.

Många funktioner, som väder och trafikinformation, kostar extra, men utbudet och möjligheten att anpassa innehållet efter de egna behoven är imponerande. Själva handhavandet fungerar precis som i märkets allt-i-ett-navigatorer. Menyerna har samma ikoner och storleken är tillräcklig för att programmet ska gå lätt att använda även på mobilens lite mindre skärm.

Tomtom innehåller en och annan praktisk funktion som andra navigatorer saknar - till exempel möjligheten att mata in önskad ankomsttid för att få uppdateringar om hur man ligger till i förhållande till tidsschemat. Tomtom fungerar bra även utanför bilen och har en tydlig 2D-karta i sitt fotgängarläge.

Samsung har valt att leverera i780 med programvara från en annan gigant bland navigatortillverkarna - Garmin. Programmet presenteras som Samsung Navigator, men är identiskt med Garmin Mobile XT som finns att köpa till de flesta smartphones på marknaden. Gränssnittet är hämtat från Garmins nüvi-serie av navigatorer och är både elegant och enkelt att använda. Grundfunktionerna är ett strå vassare än både Tomtom och Route 66, men tjänsten Garmin Online för trafikinformation och väder känns inte lika utvecklad och pålitlig som onlinetjänsterna från Tomtom, Route 66 eller Wayfinder. I780 har större skärmyta än vad måtten antyder eftersom skärmen är kvadratisk, men högtalarljudet är svagt.

Route 66 i Nokia 6110 Navigator kombinerar ett snyggt gränssnitt med avancerade funktioner, men den pyttiga skärmen räcker inte långt när man använder mobilen som bil-gps. Det är synd, för Route 66 är ett mycket välgjort program ända in i detaljer som satellitstatusvy och trippmätare. Kartvyer och instruktioner fungerar bra och de många inställningsmöjligheterna är uppdelade i flikar med exakt samma utformning som mobilens inställningar vilket gör det enkelt att hitta om man är van vid S60.

Route 66 kan koppla upp sig mot mobilnätet och hämta trafikinformation och väder. Route 66 går att ställa in för användning till fots, även om det inte är lika smidigt som i Tomtom. Formatet på 6110 Navigator och den lilla skärmen gör att den lämpar sig bäst just för navigering till fots, så det är en brist att programvaran inte är bättre anpassad för detta.

Gemensamt för Tomtom, Garmin och Route 66 är att programmen levereras med kartmaterialet installerat på minneskort. Nokia N82 levereras med programmet Nokia Maps och Sony Ericsson levereras med Wayfinder - program som bygger på att man är uppkopplad och laddar ned kartor för platsen där man befinner sig. Då gäller det att vara förberedd inför utlandsresor - det kan bli ohyggligt dyrt att använda programmen med datataxor på runt hundralappen per megabyte, men lyckligtvis finns det möjlighet att ladda ned kartor via datorn och själv installera på minneskortet.

Både Nokia Maps och Wayfinder är abonnemangstjänster. Med Wayfinder betalar man en avgift för kartor och all funktionalitet medan Nokia tillåter att man tittar gratis på kartorna och betalar för vägvisningen. Nokia Maps har en snygg och tydlig kartvy, men innehåller bara de mest grundläggande funktionerna. Det finns ett 3D-läge, men norr är alltid uppåt vilket inte känns speciellt intuitivt när man kör bil. I stort sett alla navigatorer passar kartan efter färdriktningen. Nokia Maps är inte heller optimalt för fotgängare eftersom den alltid vill låsa positionen till en bilväg - även om man gör en lång avstickare ut i en park.

Wayfinder känns mycket mer komplett. Installationen av Wayfinder kunde tidigare vara lite krånglig, men med P1i levereras programmet förinstallerat, så det är enkelt att komma igång. Wayfinder är inte riktigt lika avancerat som Tomtom, men det finns stöd för trafikinformation och möjlighet att administrera kartor, intressepunkter och abonnemang från den utmärkta webbtjänsten mywayfinder.com utan att någon programvara behöver installeras på datorn.

Sony Ericssons P1 levereras med en separat GPS som ansluts trådlöst via bluetooth.

Sony Ericsson P1i levereras med en extern bluetooth-gps. En lösning som fungerar bra för bilen, men det är extremt opraktiskt när man vill använda navigatorn till fots. Wayfinder har ett bra fotgängarläge, men det kommer sällan till användning eftersom bluetooth-gps:en lätt glöms kvar i bilen.

Eten Glofiish x800 levereras med programmet Glofiish Navigator. Programmet säljs fristående under namnet iGo och är en trevlig bekantskap. Gränssnittet är snyggt och enkelt att använda även utan pennan. Programmet utnyttjar vga-skärmens upplösning, så grafiken är oerhört skarp. Det märker man inte så mycket av i bilen eftersom avståndet till skärmen blir för långt, men till fots uppskattar man skärpan och möjligheten att få in mycket detaljer i kartbilderna.

En unik funktion i x800 är stödet för RDS-TMC - trafikinformation över FM-radionätet. Gps-mobiler brukar använda datauppkopplingen för att hämta trafikinformation, men x800 utnyttjar möjligheten till gratis uppdateringar i Sverige. I många andra länder krävs det dock abonnemang. För att kunna använda trafikinformationen måste headsetsladden vara inkopplad som antenn, men det är naturligtvis ett stort plus att Eten utnyttjar möjligheten att koppla samman gps och FM-radio i mobilen.

Navigatorprogrammet från Tomtom har bra funktioner för både fotgängare och bilister, men hårdvaran gör att två olika mobiler blir vinnare. Den blanka skärmen och det smidiga formatet gör att Touch Cruise passar bäst som handhållen navigator medan Tytn II gör ett bättre jobb i bilen.

Vinnare - i bil: HTC Tytn II

Vinnare - till fots: HTC Touch Cruise

Vinnare

HTC Touch Cruise

HTC Touch Cruise är en mycket användarvänlig Windowsmobil med riktigt bra funktioner för både telefoni och navigation. Kartprogrammet från Tomtom får höga poäng vid både navigation till fots och i bil. Mobilens svaghet är multimediafunktionerna. Musikspelaren är förbättrad jämfört med standard för Windows Mobile och det finns en FM-radio, men bland Symbianmobilerna hittar vi såväl skarpare kameror som bättre mediaspelare.

Eten Glofiish x800

Typ:Turbo-3G, edge och fyrband

Operativsystem:Windows Mobile 6 Professional

Vikt (g):146

Mått (mm):113,5 x 60,5 x 15,8

Taltid (h):6

Standbytid (h):300

Minne:64 Mbyte + plats för microSD

Datauppkoppling:Hsdpa 1,8 Mbps, wlan b/g

Anslutning till PC/Mac:Ja, via bluetooth och mini-usb

Skärm:2,8-tums TFT. 640 x 480 pixel 65000 färger

Spel:Harpan och Bubble Breaker samt nedladdningsbara.

Kamera:2 megapixel, autofokus

GPS:a-gps, RDS-TMC, uttag för antenn

Navigatorprogram:Glofiish Navigation

Kartleverantör:Teleatlas

Övriga funktioner:Live Messenger, mediaspelare, räknare, rss-läsare, tidtagarur, FM-radio med RDS

Inmatning:Pekskärm

Tillverkarens hemsida:www.glofiish.com

Pris: 6 100 kr

Betyg:

Form och knappar:3

Telefoni och operativsystem:3

Multimedia:4

Navigation i bil:5

Navigation till fots:4

Totalbetyg:19

HTC Tytn II

Typ:Turbo-3G, edge och fyrband

Operativsystem:Windows Mobile 6 Professional

Vikt (g):190

Mått (mm):112 x 59 x 19

Taltid (h):6

Standbytid (h):400

Minne:128 Mbyte + plats för microSD

Datauppkoppling:Hsdpa 3,6 Mbps, wlan b/g

Anslutning till PC/Mac:Ja, via bluetooth och mini-usb

Skärm:2,8-tums TFT. 320 x 240 pixel 65000 färger

Spel:Harpan och Bubble Breaker samt nedladdningsbara.

Kamera:3,15 megapixel, autofokus

GPS:a-gps, uttag för antenn

Navigatorprogram:Tomtom

Kartleverantör:Teleatlas

Övriga funktioner:Live Messenger, mediaspelare, räknare, rss-läsare, tidtagarur, förbättrad musikspelare

Inmatning:Pekskärm, tangentbord med åäö via funktionsknapp

Tillverkarens hemsida:europe.htc.com

Pris:6 700 kr

Betyg:

Form och knappar:4

Telefoni och operativsystem:3

Multimedia:3

Navigation i bil:5

Navigation till fots:3

Totalbetyg:18

HTC Touch Cruise

Typ:Turbo-3G, edge och fyrband

Operativsystem:Windows Mobile 6 Professional

Vikt (g):130

Mått (mm):110 x 58 x 15,5

Taltid (h):7

Standbytid (h):450

Minne:128 Mbyte + plats för microSD

Datauppkoppling:Hsdpa 3,6 Mbps, wlan b/g

Anslutning till PC/Mac:Ja, via bluetooth och mini-usb

Skärm:2,8-tums TFT. 320 x 240 pixel 65000 färger

Spel:Harpan och Bubble Breaker samt nedladdningsbara.

Kamera:3,15 megapixel, autofokus

GPS:a-gps, uttag för antenn

Navigatorprogram:Tomtom

Kartleverantör:Teleatlas

Övriga funktioner:Live Messenger, mediaspelare, räknare, rss-läsare, tidtagarur, förbättrad musikspelare, FM-radio

Inmatning:Pekskärm

Tillverkarens hemsida:europe.htc.com

Pris:5 500 kr

Betyg:

Form och knappar:4

Telefoni och operativsystem:5

Multimedia:3

Navigation i bil:4

Navigation till fots:4

Totalbetyg:20

Nokia 6110 Navigator

Typ:Turbo-3G, edge och fyrband

Operativsystem:Symbian 9.2 S60 3.1

Vikt (g):125

Mått (mm):101 x 49 x 20

Taltid (h):3,5

Standbytid (h):265

Minne:40 Mbyte + plats för microSD

Datauppkoppling:Hsdpa 3,6 Mbps

Anslutning till PC/Mac:Ja, via bluetooth och mini-usb

Skärm:2,2-tums TFT. 320 x 240 pixel 16M färger

Spel:Marble, Snakes samt nedladdningsbara

Kamera:2 megapixel, LED-belysning

GPS:a-gps

Navigatorprogram:Route 66

Kartleverantör:Navteq

Övriga funktioner:Mediaspelare, räknare, FM-radio, rss-läsare

Inmatning:T9

Tillverkarens hemsida:www.nokia.se/6110navigator

Pris: 3 600 kr

Betyg:

Form och knappar:3

Telefoni och operativsystem:4

Multimedia:4

Navigation i bil:2

Navigation till fots:4

Totalbetyg:17

Nokia N82

Typ:Turbo-3G, edge och fyrband

Operativsystem:Symbian 9.2 S60 3.1

Vikt (g):114

Mått (mm):112 x 50,2 x 17,3

Taltid (h):4,3

Standbytid (h):225

Minne:100 Mbyte + plats för MicroSD

Datauppkoppling:Hsdpa 3,6 Mbps, wlan b/g

Anslutning till PC/Mac:Ja, via bluetooth och micro-usb

Skärm:2,4-tums TFT. 320 x 240 pixel 16M färger

Spel:N-Gage Demo, Snakes samt nedladdningsbara

Kamera:5 megapixel, autofokus, xenonblixt

GPS:a-gps

Navigatorprogram:Nokia Maps

Kartleverantör:Teleatlas&Navteq

Övriga funktioner:Mediaspelare, räknare, FM-radio, rss-läsare, podcasting, accelerometer, tv-out

Inmatning:T9

Tillverkarens hemsida:www.nokia.se/n82

Pris: 5 000 kr

Betyg:

Form och knappar:4

Telefoni och operativsystem:4

Multimedia:5

Navigation i bil:3

Navigation till fots:3

Totalbetyg:19

Samsung i780

Typ:Turbo-3G, edge och trippelband

Operativsystem:Windows Mobile 6 Professional

Vikt (g):120

Mått (mm):115,9 x 61,3 x 13,3

Taltid (h):7

Standbytid (h):400

Minne:150 Mbyte + plats för microSD

Datauppkoppling:Hsdpa 3,6 Mbps, wlan b/g

Anslutning till PC/Mac:Ja, via bluetooth och usb (specialkontakt)

Skärm:2,55-tums TFT. 320 x 320 pixel 65000 färger

Spel:Harpan och Bubble Breaker samt nedladdningsbara.

Kamera:2 megapixel

GPS:a-gps

Navigatorprogram:Samsung (Garmin)

Kartleverantör:Navteq

Övriga funktioner:Live Messenger, Opera browser, mediaspelare, räknare, världstidsur, rss-läsare, podcasting, enhetsomvandlare, stoppur, TV-utgång

Inmatning:Tangentbord med åäö, pekskärm, pekplatta

Tillverkarens hemsida:www.samsung.se

Pris:5 800 kr

Betyg:

Form och knappar:5

Telefoni och operativsystem:4

Multimedia:3

Navigation i bil:4

Navigation till fots:3

Totalbetyg:19

Sony Ericsson P1i

Typ:3G och trippelband

Operativsystem:Symbian 9.1 UIQ 3.0

Vikt (g):124

Mått (mm):55 x 106 x 17

Taltid (h):3,5

Standbytid (h):400

Minne:160 Mbyte + plats för m2

Datauppkoppling:3G 384 kbit/s, wlan b

Anslutning till PC/Mac:Ja, via bluetooth och usb (specialkontakt)

Skärm:2,6-tums TFT. 320 x 240 pixel 256000 färger

Spel:Pro Golf, Quadrapop samt nedladdningsbara

Kamera:3,2 megapixel, autofokus, LED-belysning

GPS:extern SirfIII

Navigatorprogram:Wayfinder

Kartleverantör:Teleatlas

Övriga funktioner:Opera browser, FM-radio med RDS, mediaspelare, rss-läsare, visitkortsscanner

Inmatning:Tangentbord, pekskärm

Tillverkarens hemsida:www.sonyericsson.se

Pris:4 000 kr

Betyg:

Form och knappar:5

Telefoni och operativsystem:3

Multimedia:4

Navigation i bil:4

Navigation till fots:2

Totalbetyg:18

&betyg>

Nokia N82 med programmet Nokia Maps fick nöja sig med ganska måttliga poäng i navigator-kategorierna. Redan nu kan man dock testa nästa generation av Nokia Maps via Betalabs-sajten.

Bilnavigeringen är förbättrad och det finns också ett fotgängarläge. Du kan växla mellan karta och satellitbild - ungefär som i Google Maps. Nokia har även presenterat utökade online-tjänster med bland annat trafikinformation, men trafikinformationen fungerar inte i den betaversion som finns ute nu.

Du kan hämta Nokia Maps 2.0 för S60 3.1-mobiler från betalabs.nokia.com

Maps 2.0>

Vill du köpa till navigatorfuntioner för din mobil? Här hittar du programmen.

Wayfinder

www.wayfinder.com

S60, Java, Uiq, Windows Mobile

Tomtom

www.tomtom.com

S60, Windows Mobile

Route66

www.66.com

S60, Windows Mobile

Garmin Mobile XT

www.garmin.se

S60, Windows Mobile

Navigon

www.navigon.com

S60, Windows Mobile

iGo

www.i-go.com

Windows Mobile