Bildbehandling med Android

Fixa till bilderna

Bildbehandling på mobiltelefoner är en svår nöt att knäcka. För några år sedan skulle man knappast ens ha kommit på tanken eftersom mobilernas skärmar absolut inte lämpade sig för det. Idag är det lite annorlunda. Större skärmar med bättre upplösning och större färgomfång gör att tanken inte är helt galen.

Publicerad Senast uppdaterad

Först en liten brasklapp: Den som tror att mobilbildbehandling är som att sitta med Photoshop vid en dator förväntar sig lite för mycket.

Däremot finns det mobilanpassade bildbehandlingsprogram som faktiskt kan göra en hel del för att liva upp ens fotobibliotek. Huvudsakligen finns det två inriktningar när det gäller bildbehandling på mobiltelefoner. Det ena är filter som på olika sätt ändrar bildens generella utseende.

Det kan vara allt från att rätta till färger som inte blev perfekta från början eller konstnärliga effekter som exempelvis får bilden att se ut som ett gammalt fotografi. Vissa filterprogram gör bildändringarna i realtid när man tar fotot, andra riktar in sig på efterredigering.

Den andra inriktningen handlar mer om traditionell bildbeskärning och att lägga till element i bilden som inte fanns där från början, exempelvis text eller något som man har ritat. Sen finns det självklart appar som försöker att slå samman båda inriktningarna under ett och samma tak.

Det finns förvånansvärt många appar som är gratis, särskilt när det kommer till filter. De flesta av betalapparna har också ”lite”-versioner, det vill säga avskalade gratisvarianter. Begränsningarna kan exempelvis innebära att man inte kan spara bilder som är större en ett förbestämt antal megabyte, vissa funktioner som finns med i fullversionen kan vara borttagna eller så måste man stå ut med reklam.

Skoj-appar i överflöd

Att hitta foto- och bild-appar som på något sätt är humorinriktade (eller är det i tanken i alla fall) är inte speciellt svårt. Det finns mängder med ”infoga din kompis ansikte på Mona Lisa”- eller ”lägg till små söta tecknade saker i bilden”-varianter.

En av dem som fungerar förvånansvärt bra är en app som heter Photofunia. Med den kan man ta en redan sparad bild, eller ta en ny med mobilkameran, för att sedan lägga in den i olika mallar. Exempelvis kan man sätta vännens ansikte på en affisch i New York eller i en tomtemask.

Vad som är annorlunda med Photofunia är att det är mer avancerat än många andra program som kan klippa in ens bild i olika bakgrunder. Bilden laddas upp till en server där den behandlas och resultatet blir förvånansvärt bra om man ser till sammanhanget.

Nackdelen är att man alltid måste ha en fungerande uppkoppling. Dessutom måste originalbilden vara hyfsat ljussatt för att fungera med mallar som bara byter ut själva ansiktet.

En mindre bra version av det sistnämnda är Funny Camera. Det enda man kan göra är att plocka in en bild på en person, oftast känd, som har ansiktet urklippt och placera den över ett eget fotografi.

Vill man kombinera lite lättsammare funktioner med aningen mer funktionella finns det alternativ som Photowonder. I det kan man exempelvis lägga till pratbubblor och klistra roliga mustascher på folk men samtidigt även rätta till färgbalansen, lägga på filter och beskära bilder.

Är man snål måste man kombinera

Det finns gott om gratis kamera-appar som bara riktar in sig på olika filtereffekter. Problemet är att många av dem bara ger en tillgång till några få om man inte är villig att uppgradera till fullversionen. En värre är det att nästan alla sådana appar ger tillgång till samma sorts filter. En app som trots allt är värd en närmare titt på är Camera Illusion som både har fotofilter och bildförvrängningseffekter.

Har man tålamod kan man plocka ihop ett gäng kostnadsfria-appar som tillsammans ger en mycket av det fullversionerna erbjuder från början, men det betyder också att ens mobiltelefon väldigt snabbt fylls av ett tiotal filter-appar som man måste hoppa emellan.

Sedan måste man erkänna att de flesta filter, i de fall man inte kan finjustera dem, mest tillfredställer ett slags överexhibitionistiskt artistdrag som sällan resulterar i en bra bild. Som regel är effekterna som baserar sig på någon verklig fotorelaterad förlaga de som ger bäst slutresultat. Ett bra filter som ger sken av att bilden är tagen med en gammal polaroidkamera kommer alltid leverera ett trevligare resultat än filtret som förvandlar fotot till en akvarell.

En mindre avancerad men ack så charmig app som simulerar just gamla kameror är Retro Camera. I den kan man välja mellan fem kameror från för och programmet simulerar inte bara kamerornas fotoegenskaper utan även deras fysiska baksidor komplett med tidsenlig sökare och kameraknapp.  

En av de bästa apparna som specialiserar på fotofilter och som finns i både gratis- och betalversion är Vignette. I fullversionen har den hela 68 effekter och 56 ramar.

Dessutom går det att göra viss standard bildbehandling som beskärning. Men det som verkligen utmärker programmet är de olika alternativen man kan använda när man ska ta bilden. Exempelvis går det att välja fast fokus, snabbildtagning för spontana ögonblick, bildstabilisator, tidsfördröjning med flera tidsalternativ och dubbelexponering.

Det finns även möjlighet att använda digital zoom och man kan även fota med telefonens främre kamera om det finns en sådan. Programmet hjälper en även att ta snyggare bilder med en kompositionsguide, som bland annat kan visa riktlinjer för den ”gyllene triangeln” i sökaren.

Vignette låter dig även ändra grundinställningar som vitbalans, fokusavstånd (auto eller makro), skärpa, kontrast, mättnad och exponering. När det kommer till bildtagning och filtermöjligheter är den i en klass för sig.    

Photoshop är inte bäst

I datorvärlden är Adobe Photoshop, som firade 20-årsjubileum förra året, är den obestridda kungen av bildbehandling. Faktum är att Adobe mer eller mindre har monopol på professionell bildhantering och har även gott fotfäste inom videoredigeringsvärlden. På Android-sidan av myntet är det inte riktigt samma visa.

Visst hittar man bra saker i Adobe Photoshop Express och det är bra att man även kan spara sina bilder på ett gratis molnkonto (kräver registrering) men det finns alldeles för få filter och verktyg för att den ska få toppbetyg. Kanske är det så att Adobe inte har tillräckligt med erfarenhet av att utveckla program till mobiltelefoner än.

Ett företag som nära nog lyckats fullt ut är Shinycore som ligger bakom Picsay Pro, som även finns i en mindre avancerad gratisversion. Picsay Pro är det närmaste man kommer till ett fullfjädrat bildbehandlingsprogram på Android i dagsläget.

Det finns gott om Photoshop-aktiga filter att välja på och lägger man ner lite tid så kan man faktiskt få bilden att se riktigt proffsig ut trots att man har lagt på effekter. Det man saknar är mer områdesspecifika möjligheter, som att skapa oskärpa på en specifik del av bilden.

Ett väldigt roligt och bra filter är maskeringseffekten där man kan göra om en färgbild till svartvit och sedan dra med fingret där man vill att färgerna ska lysa igenom. Det är dock rekommenderat att då använda en större tab eftersom det är väldigt svårt att vara precis på mindre skärmar. Att man får en liten förhandsvisning av vad effekten gör med just din bild är en väldigt uppskattad funktion. 

Bildbehandlings-appar:

Retrocamera

Retrocamera är en av de snyggast paketerade fotoapparna. Dessutom blir de tagna bilderna ofta väldigt retrostilfulla.

Camera illusion

Alla fotofilter i Camera illusion ger inte ett lika konstnärligt resultat som exempelbilden.

Picsay Pro

Picsay Pro är Androidtelefonernas motsvarighet till Photoshop. Vad Lord tycker om att bli en aning gråskalig är dock oklart.

Photowonder

Allt om Androids chefredaktör fick ofrivilligt ställa upp som mall för den nya superhjältefiguren Stålkaninen för att demonstrera Photowonder.

Photofunia

Photofunia är den absolut bästa appen när det kommer till att placera verklighetsbaserade foton i förvalda miljöer. Som man kan se nedan blir resultatet oftast förvånansvärt professionellt.

Vignette

Vissa av Vignettes sökarinställningar kan hjälpa dig att ta bättre fotografier och dessutom beskära bilden direkt när du tar den.