Klipp telefonsladden

Månadsavgiften för fast telefon blir allt mer onödig att belasta din ekonomi med.

Publicerad Senast uppdaterad

Allt fler samtal rings i operatörenas mobilnät och andelen samtalen från fasta telefoner minskar. Trenden mot större användande av mobiltelefoner är tydligt men det betyder inte att det inte finns vissa fördelar med att ha ett vanligt telefonnummer vid sidan av det egna mobilnumret. Nu finns ett antal nya lösningar som kombinerar det bästa av två världar och som också gör att man får möjligheter som inte skulle ha haft med en vanlig telefonlinje till bostaden och ett vanligt mobilabonnemang.

För företag har alla de stora mobiloperatörerna olika erbjudanden som går ut på att man helt eller delvis låter mobiltelefoni ersätta eller integreras med det fasta mobilnätet. För privatpersoner är utbudet mer begränsat och den här typen av erbjudanden är fortfarande en ganska ny företeelse.

Telia och Telenor har både lanserat erbjudanden den senaste tiden som ska göra det möjligt att bli oberoende av den fasta telefonlinjen men ändå ha ett vanligt telefonnummer som man kan nås på.

Fördelar med fast nummer

Fördelarna med att ha ett fast telefonnummer och att inte gå över till att enbart ha ett mobilnummer är flera. Dels kanske vänner och bekanta är vana vid att nå en på ett fast nummer och då kan det vara praktiskt att, istället för att avskaffa det numret, flytta med det till någon av de tjänster som finns.

Förutom den rent praktiska aspekten av att behålla ett nummer som folk känner till kan det också vara lämpligt med tanke på kostnaden för dem som man blir uppringd av. Beroende på vilka abonnemang dessa personer har kan det vara billigare för dem att ringa till ett vanligt nummer.

Är man flera personer i ett hushåll kan det givetvis också vara praktiskt om man kan nå alla med ett och samma nummer.

Skulle man bo på en plats med dålig mobiltäckning kan de nya tjänsterna, kanske i kombination med en vanlig sladdlös telefon, också vara ett sätt att slippa ifrån kostnaden för ett fast abonnemang utan att behöva bekymra sig för vad som händer om man rör sig från ett rum till ett annat. Med Telias och Telenors lösningar finns också datauppkoppling som en del av paketen.

Men om det bara är ett vanligt 08-nummer man är ute efter finns enklare och billigare alternativ, som att till exempel öppna ett Skype-konto och skaffa tilläggen SkypeIn, som kopplar ett vanligt telefonnummer till användarens Skype-konto, och SkypeOut som gör det möjligt att ringa till vanliga nummer och mobiler.

Vanlig telefon i routern

Telias och Telenor har erbjudanden som vid en första anblick kan tyckas vara snarlika. I båda fallen får man hem en wlan-router som är navet i lösningen. Den kan man ansluta en vanlig telefon till för att ringa och ta emot samtal till det fasta numret. Eftersom det är fråga trådlösa routrar kan man i båda fallen också koppla in datorer som är utrustade med w-lan och surfa via routern.

Med en router hemma och rätt tjänstepaket kan du ringa via internet.

Det finns dock en stor skillnad mellan de båda operatörerna när det gäller hur kopplingen till telefonnätet sker. Både Telias och Telenors routrar innehåller sim-kort men de fungerar olika. I Telenors fall förmedlas all trafik till och från routern via mobilnätet, det gäller både röstsamtal och data. För att Telias tjänst måste det sitta ett sim-kort i routern också men där fyller det en annan funktion än i Telenors router.

Telias router kopplas till ett bredbandsanslutning i hemmet och det är via den som röstsamtal och datatrafik förmedlas. Sim-kortet är ett sätt att identifiera routern och hantera de samtal som rings till och från det fasta numret som ingår i tjänsten.

När det gäller kostnaderna för de här olika alternativen är det inte helt självklart vad man ska jämföra med. Givetvis ska man fundera på vad ens nuvarande mobilabonnemang kostar idag jämfört med vad ett abonnemang som används i samband med ett fast nummer kostar. Men sen kan man, beroende på vilket alternativ man väljer, också låta den nya tjänsten ersätta till exempel ett bredbandsabonnemang, och då ska kostnaden för det givetvis räknas in på plus-sidan när man ställer för- och nackdelar mot varandra.

En kostnad som man definitivt slipper genom att välja bort den traditionella fasta telefonen är telefonabonnemanget. Formerna för det och kostnaderna kan se olika ut men som en jämförelse kan nämnas att Telias grundpris för ett telefonabonemang är 125 kronor i månaden

Med Telenors alternativ betalar man en abonnemangkostnad på 149 kronor per månad för att använda Combox. Av dessa kan man använda 99 kronor till telefonsamtal. Beroende på hur man ska utnyttja möjligheten att surfa kan man välja mellan två olika sätt att betala för datatrafiken. Den som surfar lite kan välja att betala för den mängd data man förbrukar. Då är kostnaden per megabyte 15 kronor, alltså samma pris som Telenor tillämpar för vanligt mobilsurf. Telenor tillämpar en maxtaxa som gör att kostnaden inte överstiger 38 kronor per dag. För den som surfar mycket är inte maxtaxa det bästa alternativet, då bör man istället välja att betala en fast månadskostnad på 299 kronor. Som jämförelse kan nämnas att den som kommer upp i maxtaxans 38 kronor under 30 dagar får betala 1140 kronor.

Bredbandsabonnemang ett krav

Telias lösning heter Homefree och för att Telias box ska fungera är det ett krav att man har ett bredbandsabonnemang där hastigheten är minst 512 kilobit per sekund. Det spelar dock ingen roll om man har Telia eller någon annan bredbandsleverantör. Någon direkt surfmöjlighet via Telia finns alltså inte förutom om man väljer att surfa med de mobiler som ingår paketet; då får man betala den ordinarie taxan på 20 kronor per megabyte som Telia tar ut för att surfa i mobilnätet. I Telias paket ingår operatörens mobilabonnemang Mina Vänner. Har man ett annat abonnemang får man alltså byta till Mina Vänner om man vill använda Homefree-tjänsten. Även här blir det alltså fråga om två månadsavgifter, dels för mobilabonnemanget, dels för själva Homefree-tjänsten. Den sistnämnda avgiften, som ligger på 199 kronor, betalas dock av en person eller gemensamt av hushållet. Månadskostanden för Mina Vänner på 69 kronor måste betalas för varje person som utrustas med en Homefree-mobil. Som mest kan man ansluta fem personer till samma router.

Nokia 6086 är en av få telefoner som klarar UMA-tekniken och därför kan den ringa via både trådlöst nät hemma och via mobilnätet.

Hos Telia är det olika priser beroende på om man ringer från mobilen i hemmet eller om man ringer med mobilen utanför hemmet. Utanför hemmet är det vanlig mobiltaxa som gäller, samma priser som för den som tecknar ett vanligt Mina Vänner-abonnemang, med en minutavgift på 69 öre för samtal till fasta nätet och till andra mobiloperatörers nät. Till andra Telia-mobiler ringer man utan minutavgift. Vid alla samtal tillkommer också en öppningsavgift på 69 öre. Den får man också betala om någon ringer till det fasta numret och man har gjort inställningar i routern så att samtalet kopplas till någon familjemedlems mobiltelefon.

Om man binder sig för 24 månader betalar man 1495 kronor för Telenors router. Hos Telia får man betala en lägsta inträdesavgift på 295 kronor och då ingår routern och en telefon, vill man lägga till fler telefoner kostar dessa 195 kronor per telefon.

Skype vinner på pris

Det är väsentliga skillnader mellan Telia och Telenor i både funktioner och priser. Men även Skype är ett intressant alternativ att jämföra med. Det finns Skype-telefoner, till exempel från Netgear, som använder hemmets bredband, men inte kräver att en dator står igång. Det är fortfarande en billigare lösning för att få ett vanligt fast telefonnummer till hemmet utan att ha fast abonnemang.

Att ringa med SkypeOut till det fasta nätet kostar drygt 19 öre i minuten, till mobiler kostar samtalen 2,63 kronor per minut. Samtalen måste betalas i förväg genom att du sätter in pengar på ditt Skype-konto. Om du ringer via en Skype-telefon (från exempelvis Netgear), via en Skype-utrustad mobiltelefon eller från en dator kostar det inget ringa till andra Skype-kontakter. Att ha ett telefonnummer kopplat till sitt Skype-konto kostar 500 kronor per år.

Vilket alternativ som är bäst beror givetvis på ett flertal faktorer men den som inte har så stora behov när det gäller surfning kan med fördel välja Telenor-alternativet, förutsatt att man inte redan har ett billigt bredbandsabonnemang. Lägst kostnad för att komma igång har utan tvekan Skype, det enda som krävs är egentligen 500 kronor för att få tillgång till ett telefonnummer under ett år. Vill man ha en så heltäckande lösning som möjligt är Telias Homefree troligen det bästa alternativet.

Det finns ett antal sätt för att få sin mobil att fungera mer eller mindre som en vanlig mobil. Vill man ta steget fullt ut bör man koppla ett fast nummer till mobilen, vilket man kan göra på flera sätt men enklast för vanliga konsumenter är att använda någon av de etablerade lösningarna.

Telia Home Free

Med Telia Home Free får du en telefon som byter skepnad så fort du kliver innanför ytterdörren. När den får kontakt med ditt trådlösa nätverk hemma blir du nåbar via det vanliga telenätet. Tyvärr är du hänvisad till en speciell mobilmodell från Nokia för att kunna använda Telias tjänst

Telenor Combox

Fast telefoni och datauppkoppling i ett får du med Telenors Combox. Den kräver att du har Telenor-täckning där du befinner dig. Din egen mobil fungerar oberoende av Telenors router som ger dig fast telefoni och möjlighet att surfa i operatörens mobilnät.

SkypeIN

Med Skype kan du både chatta och ringa gratis till andra användare om du har tillgång till ett trådlöst nätverk. Med tillägget SkypeIn blir du nåbar på ett vanligt nummer och med SkypeOut kan du ringa upp fasta telefoner och mobiler.