Surfa mindre

Stort test: Små surfplattor

Faktatabell, klicka på bilden för att se den i stort format.
Acer iconia B1
Asus Memo pad 7
Google Asus (eller Asus Google... eller bara Google eller Asus) Nexus 7
Asus Fonepad
HP Slate 7
Apple Ipad Mini
Samsung Galaxy Tab 3 7.0
Trekstor Surftab Ventos 7.0 HD

Utbudet av surfplattor i storleken mellan sju och åtta tum har fullkomligt exploderat. Vi tog in åtta av dem för att kora en vinnare.

Publicerad Uppdaterad

Surfplattors vara eller icke vara som arbetsredskap är fortfarande något som debatteras och utvärderas flitigt. Som enhet för att konsumera webb, böcker, video och mycket annat är de däremot ypperliga och medan plattorna runt tio tum fortfarande ses som en slags standard har mindre plattor vuxit starkt under drygt ett års tid. Mycket beror på Googles och Asus samarbete kring sjutummaren Nexus 7, men också en smula på grund av Apples Ipad Mini, som av vissa ses som något av en nödvändig lösning för att hindra Androidförsäljningen på det området.

Med mindre surfplattor kommer ett par fördelar. Vikt och de fysiska måtten går givetvis ner ganska rejält med en mindre skärm, vilket gör att plattorna både är bekvämare att hålla i en längre stund utan att de känns tunga och givetvis att de blir lättare att bära med sig. Med lite god vilja går de i de flesta fall ner i större jackfickor och liknande, vilket tar bort behovet av en extra väska som de större plattorna kräver. Utan undantag har även den mindre storleken gjort att tillverkarna tittat på enklare chip för att driva enheterna, vilket pressat ner priset en hel del jämfört med vad modellerna kring tio tum brukar kosta. Billigare chip betyder samtidigt lägre prestanda än värstingmodellerna, vilket kan ses som en nackdel även om det drar ner priset. Tråkigt nog finns det i skrivande stund ingen surfplatta i sjutumsklassen som kan mäta sig med toppmodellerna när det kommer till telefoner, även om årets uppdatering av Nexus 7 ser ut att kunna ändra på den saken en smula. För många blir samtidigt den rena råstyrkan inte det viktigaste i de här fallen. Så länge du kan surfa, läsa böcker och serier eller titta på film utan att det hackar är det oftast fullt tillräckligt. Det är istället om du vill spela tyngre spel som du får titta efter större surfplattor med högre prestanda eller bland telefonernas toppmodeller istället för till allt annat är egentligen de mindre plattorna fullt tillräckliga.

Med utvecklingen av Androidtelefoner med allt större skärmar och uppkomsten av hybridsegmentet phablet (sammanslagning av orden phone och tablet) uppstår givetvis också frågan om användaren vinner på att använda en mindre surfplatta kontra telefonen.

I vilket fall som helst är det den här kategorin surfplattor som växer och säljer rejält och därför har vi valt att titta närmare på åtta vanliga modeller i kategorin ”små surfplattor” för att ge dig råd inför köpet och se vad de verkligen går för i alla lägen.

Asus Google Nexus 7

Fjolårets modell av Nexus 7 har precis ersatts av en riktigt imponerande uppföljare, som tyvärr inte hunnit komma till Sverige vid testtillfället. Första upplagan av Nexus 7 står sig fortfarande väldigt bra i den nuvarande konkurrensen, även om den kan kännas något plastig.

Då Google vill att du ska använda dig av molntjänster finns det i vanlig ordning ingen plats för minneskort, men såvida du inte lägger in allt för många filmer eller TV-serier räcker de numera 32 gigabyten (den tidiga versionen med 16 gigabyte har i stort sett slutat säljas) ganska långt.

Den absolut största fördelen med en Nexus-enhet är att det är ”Googles egen surfplatta”, så att säga. Det gör att du får ett renodlat Android-gränssnitt utan eventuella tillverkarskal och förinstallerade appar som kan sega ner upplevelsen. Det gör också att uppdateringar kommer extremt snabbt, vilket visar sig i att Nexus 7 är den enda surfplattan i testet med Android 4.3 installerat. 

Plus: Snabba uppdateringar

Minus: Något plastig

Asus Fonepad

Som surfplatta är Fonepad den mest udda i testet och den enda som kan klassas som en phablet, då det inte bara finns 3G-funktionalitet för surf inbyggt utan även för att ringa med. Tanken är dock inte att du ska hålla upp en sjutumsplatta mot örat för att prata (även om det går), utan att du ska använda headset för att undkomma elefantöra-effekten.

Fonepad är även udda i det avseende att det är en av få enheter, surfplatta som mobil, som kör ett chip från Intel. Trots att det, i det här fallet, rör sig om en enkelkärnig processor står Fonepad sig förvånansvärt bra mot dess dubbel- och fyrkärniga konkurrenter.

Det billiga priset gör att du får leva utan vissa andra prylar som brukar återfinnas på en mer vanlig telefon, där kameran kanske är det främsta exemplet. Precis som hos den lite enklare Asus Memo Pad får du även leva med en lite för stor samling förinstallerade appar som kan vara lite yxiga att rensa bort om du inte vill ha dem. 

Plus: Telefonifunktion

Minus: Intel-chip gör uppdateringar långsamma och osäkra

Trekstor Surftab Ventos 7.0 HD

Trekstors surfplatta har sämst batteritid av alla testade plattor, enbart Android 4.1 som operativsystem och skruttiga åtta gigabytes lagringsutrymme (även om en modell med 16 gigabyte finns). Den tillhör mellansegmentet när det kommer till snabbhet, men det finns en stor fördel med plattan.

Ventos är utan tvekan minst, tunnast och lättast i testet, vilket känns smått vansinnigt med tanke på att det är en av de billigaste sjutummarna. Samtidigt gör aluminiumskalet att byggkvaliteten känns riktigt hög och vi undrar mest hur vass en Ventosplatta med en femhundring högre prislapp skulle kunna ha varit.

Trots standardupplösning på skärmen har Trekstor valt att använda den ”surfplatteversion” av Android som normalt hittas i plattor med högre upplösning. Det ger inte så stor skillnad i de flesta fall, men här och där ger det illusionen att plattan har betydligt högre upplösning än vad den faktiskt har. 

Plus: Sjukt smidigt

Minus: Sopig batteritid

Samsung Galaxy Tab 3 7.0

Samsung har en dålig historik när det kommer till surfplattor. Samtliga enheter i Tab-serien har varit sega som klister och förvånansvärt dyra i förhållande till prestandan. Tredje generationens Tab-plattor är något billigare, men lider fortfarande av ett visst mått av seghet.

Tab 3 bjuder visserligen på hyfsade specifikationer jämfört med tidigare modeller och, frånsett Ipad Mini, är det den enda plattan med en rejäl kamera på baksidan (alla utom Nexus 7 och Iconia B1 har en, men den är knappast något att vara stolt över kvalitetsmässigt). Däremot verkar Samsungs skal över Android dra ner snabbheten i användarupplevelsen rejält, vilket inte rimmar bra med priset.

En fördel med att Samsung lägger in mängder med egna prylar i plattan är dock att du får en ganska komplett mediaspelare från start. Du måste visserligen använda Samsungs egen kabel om du vill skicka upp materialet via sladd till en TV, men det finns även ett riktigt bra DLNA-stöd inbyggt för att strömma material.

Plus: Bra grundförutsättningar för multimedia

Minus: Känns inte allt för rapp

Acer Iconia B1

Acer missade den där detaljen om att sjutumsplattor ska vara smidiga, då Iconia B1 utan tvekan är störst och tjockast. Det extra fettet är däremot inte enbart barlast i det här fallet, utan Acer har utnyttjat det hela till att stoppa in ett riktigt bra batteri som räcker en timme längre än testets näst batteristarkaste och det återfinns såväl kamera på baksidan som HDMI-utgång på plattan.

Den utökade storleken gör att plattan känns ganska plastig, men om du kan leva med den större storleken så är Iconia B1 riktigt prisvärd just tack vare batteritid och videoutgången. 

Däremot handlar det utan tvekan om en billigare skärm än hos många av konkurrenterna. Peksensorn känns inte helt rapp och vaken i alla lägen och betraktningsvinkeln är inte den bästa i alla lägen.

Plus: HDMI-utgång

Minus: Väldigt stor

Apple Ipad Mini

Dyrast, men också den platta som ger absolut högst kvalitetsintryck, även om Trekstors platta är väldigt nära. Ipad Mini är i praktiken en Ipad 2 i mindre format, vilket gör att varken upplösningen på skärmen eller hårdvaran ger några större överraskningar.

Däremot är utbudet av appar som anpassats för en större skärm rejält mycket större till Ipad och Ios än till Android, vilket är en enorm styrka. Oavsett om det handlar om spel eller appar i mer eller mindre valfri kategori så är det fortfarande till Ios som dessa brukar komma till först och ofta i mest välbyggt skick.

Just Ios blir även något av ett tveeggat svärd då det gör användandet snabbt, smidigt och enkelt samtidigt som systemet känns något förlegat i jämförelse med hur Android utvecklats de senaste åren. Men om du främst skaffar en surfplatta för apparna, utöver surf, video och läsning som funkar minst lika bra till Android, exempelvis för välgjorda utbildningsappar, lärospel för barn eller de flesta typer av spel, så är Ios fortfarande en svårslagen plattform.

Plus: Snabb och smidig upplevelse

Minus: Priset och funktionerna

HP Slate 7

HP har jobbat hårt med sin Slate 7. Främst märks det kanske på prislappen, som trimmats ner rejält. Rent upplevelsemässigt märks det att de jobbat hårt med att få plattan så intetsägande och billig som möjligt. Bygget ser ut som en silverfärgad Nexus 7, fast lite plastigare och det egentligen mest upphetsande är att Beats audio står för ljudchippet. Beats ger dock ingen märkvärd kvalitetsskillnad i praktiken, troligen på grund av allt för billiga högtalare. Tillsammans med Acer Iconia B1 har Slate 7 även lägst upplösning av alla plattor i testet.

Insidan består av lastgamla Android 4.1 kombinerat med en ganska dålig batteritid och alldeles för lite minne och det enda HP gjort på mjukvarusidan är att lägga in en app för deras skrivartjänst Eprint.

Små surfplattor har sjunkit enormt i pris det senaste året och med det i åtanke känns HP Slate lite väl mycket budgetåtstramad jämfört med många andra plattor i testet.

Plus: Ljudchippet (i teorin)

Minus: Fullständigt intetsägande med låga prestanda

Asus Memo Pad

Även om namnet är totalt missvisande tycker vi ändå om Memo Pad av den enormt ytliga anledningen att den levereras i fem olika färger, bland annat spygrönt och chockrosa. Bara det är fantastiskt uppfriskande mot allt vitt, grått och svart i den här kategorin.

Memo-delen av namnet syftar däremot inte på något stöd för penna (även om en storebrorsmodell är på väg med den funktionen), utan korkat nog på en testversion av ett anteckningsprogram som finns förinstallerat. Utöver den appen återfinns drivor med annat förinstallerat skrutt på plattan, vilket för tankarna till all bloatware som datortillverkare gillar att lägga in på sina datorer när du köper dem. Men bortsett från det presterar den riktigt bra för sin prislapp och bjuder på en riktigt trevlig upplevelse överlag. 

Kameran är ett klassiskt exempel på att megapixlar inte är detsamma som bildkvalitet, men frånsett den detaljen känns plattan förhållandevis rapp och framtidssäkringen känns någorlunda god då Asus brukar vara duktiga på att uppdatera sina plattor någorlunda fort.

Plus: Prisvärd och med kul färgval

Minus: Många skräp-appar förinstallerade

Anslutningar

Hälften av plattorna går att få med surfuppkoppling till mobilnät, men då med ett påslag på prislappen mellan 500 (Nexus 7) och 1 200 (Ipad Mini) kronor. Asus Fonepad har 3g inbyggt som standard, vilket den är ensam om och Samsungs Galaxy Tab 3 i sitt större utförande än den 7-tumsvariant vi testar kan skryta med 4g-uppkoppling , men i Tab 3 7.0 får vi nöja oss med 3g. Apples Ipad Mini kan nästan bocka för 4g-mottagningen då stödet finns där, men de frekvenser som används finns bara tillgängligt hos några få operatörer på ett fåtal platser i landet. När det gäller prestanda i Wifi-nätverken går det ungefär jämnt ut mellan alla varianterna i våra tester och det handlar mer om hur snabbt internet som är kopplat till Wifi-routern och hur bra mottagning du har snarare än något hårdvaruspecifikt.

Är det bara ren hastighet du är ute efter vinner Galaxy Tab 3 utan några större bekymmer, även om Ipad Mini har överlägset snabbast 3g-uppkoppling. Om vi samtidigt väger in hur mycket extra du måste slanta upp för att ta steget från en Wifi-modell till en surfplatta med såväl mobilsurf som wifi är Nexus 7 tveklöst det mest prisvärda alternativet bland plattorna.

Därmed inte sagt att vi glömt Fonepad, som kostar lika mycket som wifi-modellen av Nexus 7 trots att det finns 3g ombord också. En extrafunktion hos Fonepad är dessutom telefondelen, som du egentligen inte behöver använda om du bara vill ha en billig surfplatta med mobilsurf. Sett till ren hastighet bland anslutningarna vinner dock Apple Mini då den har stöd för absolut snabbast 3G-surf.

Vinnare: Apple Ipad Mini

Ta med sig

Lättast, tunnast och minst över huvud taget är Trekstors Ventos-platta, vilket betyder väldigt mycket i den här kategorin. Samtidigt förlorar den enormt på två andra viktiga faktorer när det kommer till portabilitet hos en surfplatta, nämligen batteritid och uppkopplingsmöjligheter.

Sett till batteritiden vinner Acer Iconia b1 överlägset, då vi fick ut nästan 11 timmars drifttid ur den i vårt test. Den plattan är dock gigantisk jämfört med alla andra plattor i testet. Med som mest någon halvtimme mellan sig kom Ipad Mini, Galaxy Tab 3 och Memo Pad 7 in i toppen, där alla tre är ungefär jämnstora, jämntunga och där de två första är jämntjocka. Formgivningen på Galaxy Tab 3 gör dock att vi upplever den som betydligt tjockare, men också smalare, än Ipad Mini.

Ute på stan är även den tidigare kategorin med uppkoppling en värdefull egenskap, vilket utesluter Memo Pad 7 då den endast kan anslutas till wifi-nät. Med snarlika mått och vikt står det därför mellan Samsung och Apple i det här fallet, där Apple vinner på ren hastighet i uppkopplingen. 

Även här bör Asus Fonepad nämnas med ett litet hedersomnämnande. Plattan är ju faktiskt en telefon också, vilket ur ett portabelt perspektiv gör att du bara behöver släpa på en mackapär istället för två. Den faller dock lite på storleken och ytterligare något på batteritiden som inte når upp till toppskiktet i testet.

Vinnare: Apple Ipad Mini

System & program

Alla plattor i det här testet, utom Ipad Mini, kör Android där det råder spridda skurar mellan Android 4.1, 4.2 och 4.3. De små stegen i versionsnummer ser inte mycket ut för världen som rena siffror, men när det kommer till användning märks det tydligt att Google hela tiden bygger in prestandaförbättringar i sitt system. Det märks extra tydligt på den här typen av lite billigare plattor, där varenda prestandaförbättrande faktor är mycket välkommen.

Asus och Samsung bygger på hårdast med extrafunktioner och appar, där Asus i många fall känns nertyngd snarare än hjälpt av mycket av det förinstallerade utbudet. Molntjänsten Webstorage och säkerhetstjänsterna App locker, App Backup och Asus Sync ger dock ett fint mervärde. Samsung erbjuder också backup via sina egna tjänster samt gratisutrymme på Dropbox, men utöver molnlagringen är det inte fullt så vasst. De extrafunktioner Samsung bygger in har förvisso sina fördelar i form av extrafunktioner av varierande nyttighetsgrad. Samtidigt gissar vi på att det är mjukvaruskalet Touchwiz som tynger ner prestandan en hel del och gör att plattan känns lite småhackig här och där på ett sätt som de andra plattorna faktiskt inte gör.

Asus Fonepad har sin största akilleshäl i den här ronden, enbart på grund av hårdvaran faktiskt. Användandet av Intels chip istället för något med arm-baserade processorer gör att anpassningen av nya Androidversioner tar betydligt längre tid att få fram. Det gör att Fonepad inte direkt ska ses som en het kandidat till framtida uppdateringar av Android.

Apple å sin sida har även de inbyggd molnlagring och säkerhetskopiering som är betydligt tightare integrerat med systemet än de tredjepartsprogram som många av de andra plattorna levereras med. 

Just när det kommer till system handlar det förvisso mycket om smak och tycke, men alla enheter klarar galant av de vanligaste uppgifterna, som surf, mail, läsande av böcker och serier och video antingen från start eller via gratisappar. Direkt ur boxen är Ipad Mini usel på musik och video, men det kan enkelt åtgärdas med gratisappar som hanterar både överföring och formatstöd betydligt bättre än de inbyggda apparna. Tittar du mycket på film är det närmast ett krav att du laddar ner en specifik app för det ändamålet i alla fall. För även om Androidplattorna har det lättare med filöverföringen så brukar de halta ganska mycket när det kommer till formatstöd, särskilt för lite mer avancerade format med möjligheter att ändra ljudspår eller undertexter. 

Det är när vi går vidare till appar och dess utnyttjande av den större skärmen som skillnaden blir större. Här står ios, trots snabbt växande konkurrens, med flest surfplatteanpassade appar och flest stortitlar bland spel. För utbildningssyfte, både för unga och gamla, finns det dessutom tveklöst flest och mest välgjorda appar till ios. Trots att systemet i sig kanske inte är det mest funktionsrika. 

Vinnare: Apple Ipad Mini

Användarupplevelse

Utan undantag handlar det här produktsegmentet mycket om nedbantad hårdvara för att möta kraven på såväl storlek som prislapp. Det gör att användarupplevelsen blir en viktig fråga då hårdvaran måste orka dra runt operativsystemet och apparna på ett snabbt och smidigt sätt. Då blir det snabbt tydligt var det har sparats in, exempelvis på ganska sömniga peksensorer hos Trekstor, hp och Acer. Det känns lite som att de behöver något ögonblick för att börja registrera tryck och svep, vilket snabbt kan bli ett irritationsmoment i de flesta användarscenarion.

Samsung lider istället av problemet att de lägger på alldeles för mycket eget ovanpå Android i form av mjukvaruskalet Touchwiz, vilket gjort att deras tidigare Tab-plattor varit enormt slöa och det är något som märks, om än i mindre utsträckning, hos Galaxy Tab 3.

Här gör även prestandaförbättringarna hos Androids senare versioner sig rejält påminda, vilket visar sig mest hos Nexus 7 som, utan tvekan, känns rappast bland Androidplattorna. Detta trots att det faktiskt är den äldsta plattan vi har med i testet. Nexus 7 har även fördelen med ett renodlat Androidgränssnitt, så att du inte har förinstallerade skal, appar och tjänster som tynger ner systemet utan kan välja sånt själv. Det gör att du visserligen måste utforska appbutiken Google Play efter de appar och funktioner du behöver. Men samtidigt slipper du alla onödiga appar som du ändå inte skulle använda.

Apples trumfkort sedan första Iphone har alltid varit flytet i operativsystemet och även om vi pratar om ganska gammal hårdvara här så känns ios fortfarande snabbt och responsivt i nästan alla lägen. Apple har i stort sett aldrig varit den som talar om prestanda och tekniska specifikationer när de säljer sina produkter, men när man använder systemet märks att tillräcklig kraft ändå finns där och Apple har givetvis fördel av sin kontroll över såväl hårdvara som mjukvara i sina telefoner och plattor. 

Användarupplevelsen landar således på vad du kan göra med enheterna. Är det appar och spel som är ditt främsta användningsområde får du bäst upplevelse med Ipad Mini. Vill du däremot ha större valfrihet och större möjligheter att påverka systemet blir det, sett till att det inte är världens snabbaste hårdvara vi pratar om, Nexus 7 som ger dig bäst upplevelse då du får alla funktioner från den senaste Androidversionen och de större möjligheterna till personliga inställningar som Android ger. Det är på håret, och mycket en fråga om vad du ska använda enheten till, men här plockar Nexus 7 hem segern. 

Vinnare: Asus Google Nexus 7

Material och kvalitet

Knarrig plast utgör de grundläggande byggstenarna hos samtliga plattor utom Trekstor och Ipad Mini. Det behövs troligen för att hålla nere priset till den nivå många av dem ligger på (vilket också gör Trekstor till en så pass underlig och spännande platta). Nackdelen med Trekstor är att knapparna längs ena sidan inte känns helt hundra och främst strömknappen behöver ofta tryckas in två gånger för att enheten ska vakna.

Bland de andra Androidplattorna står Memo Pad 7 och Nexus 7 ut något i plasthavet. Memo Pad enbart för att vårt exemplar var knallrosa, Nexus 7 för dess gummiimitation på hela baksidan som åtminstone teoretiskt ger ett bättre grepp även om vi inte märkt av någon större skillnad rent praktiskt. hp, som i mångt och mycket är en kopia av Nexus 7 saknar dock gummigreppet och känns därför både halare och plastigare,

Acer förlorar en hel del på dess förhållandevis enorma storlek, då det både känns och låter som att det finns en hel del luft under skalet. Samsung förlorar en hel del på att de använder samma typ av formgivning som de haft på mer eller mindre alla deras telefoner de senaste åren. Det gör att den skinande blanka plasten snarare spär på känslan av billig plast än förhöjder upplevelsen på något sätt.

Att Ipad Mini är betydligt dyrare avspeglas också i dess byggkvalitet, som ligger snäppet ovanför Trekstors aluminiumplatta, fast med betydligt högre kvalitetsintryck av knapparna. Något som är lite av en vanesak är dock den hala baksidan som drar ner intrycket en aning. På det stora hela gör dock helhetsintrycket att Ipad mini helt enkelt känns som mer av ett kvalitetsbygge än övriga plattor i testet och därför tar den hem grensegern. 

Vinnare: Apple Ipad Mini

Vinnare: Apple Ipad Mini

Man får vad man betalar för brukar det heta. Androidplattorna är av budgetmodell, vilket gör att många av dem inte känns helt hundra i alla lägen. Asus tre modeller ger högst helhetsintryck bland Androidplattorna, där Nexus 7 fortfarande är bäst i klassen. Asus Fonepad är samtidigt ett billigt och förvånansvärt vettigt alternativ om stor skärm och 3G-koppling är dina främsta kriterier tillsammans med priset.

Androidplattor i stort har gått framåt enormt under det senaste året och att jämföra Nexus 7 idag med hur det var för ett år sedan är som natt och dag. Däremot har utvecklingen inte gått lika långt bland surfplattorna som den har till telefoner. Bland surfplattor har Ipad fortfarande ett stort försprång, främst när vi tittar på plattspecifika appar och spel och, tyvärr, ofta i apparnas kvalitetsnivå (särskilt när det kommer till utbildningsappar). Det och Ipad Minis överlag högre kvalitetsintryck gör den till en vinnare på det stora hela. Samtidigt ska det sägas att du, i många fall, inte kommer att bli missnöjd med en Androidplatta och avståndet mellan Android och Ipad i plattformar har minskat enormt det senaste året, så det är ingen lätt seger.