Nokia och Microsoft förlovade

Kommentar: Nokia i svårbegriplig allians

Nokias nye koncernchef Stephen Elop skrev i ett långt brev till de anställda att Nokia nu måste hoppa ner i kallt okänt vatten, för att lämna en brinnande oljeplattform. Dagens allians med Microsoft känns dock inte som en välbehövlig simtur i kallt vatten - utan snarare som att Elop tar ut Nokia på väldigt hal is. Microsoft har allt att vinna, men vad Nokia tjänar på det är svårbegripligt, annat än på kort sikt. Mobils chefredaktör här i kommentar till dagens stora mobilnyhet om Nokia och Microsoft.

Publicerad Uppdaterad

I många år har man undrat hur Nokia fattar beslut bakom kulisserna, framför allt varför man inte satsat hårdare på sitt eget lovande Linux-baserade mobilsystem Meego. Den satsningen borde startat med full kraft 2005, samtidigt som Google köpte det lilla innovativa bolaget Android. Till skillnad från många andra företag har Nokia haft allt som behövs - resurserna, en mängd uppköpta tjänsteföretag som kartbolaget Navteq, ett fantastiskt kontaktnät, innovativ forskning, svåröverträffade erfarenheter och bra kvalitetsrennomé.

Det pratas mycket om "ekosystem" när Nokia nu lägger om strategi. Det räcker helt enkelt inte längre med mobiltelefoner och operativsystem. Även en rejäl bas med utvecklare och en välfungerande programbutik butik är viktiga för att överleva i mobil-apparnas tidevarv. Att bygga en bra sådan helhet är nyckeln. Det är vad Apple lyckats med sitt Iphone-projekt och Google med sitt Android-projekt.

Kruxet är att just Nokia är ett företag som skulle klara just det där, med alltifrån ett imponerande mobilsystem till tjänster, appar och verktyg för app-utvecklare. Att mindre spelare som Sony Ericsson satsat på Android är fullt logiskt. "Vi spelar inte ens i samma p>

Men Nokia har alltså spelat i den där avundsvärda högstap>

En spelare som styrs från annat håll. Är det Nokias nya roll? Den som lever får se. (Foto: sxc.hu)

Vad Nokia nu gjort är att man degraderat sig själv från den högsta p>

Just när jag skriver detta ändrar Microsoftchefen Steve Ballmer scenen på Nokias evenemang i London. Han ser självsäker ut, lika nöjd som den där katten som just satte i sig en skål med grädde. Inte så konstigt kanske. Hela överenskommelsen med Nokia känns dikterad av Microsoft. Microsofts nya mobilsystem Windows Phone 7 har nämligen haft en tämligen fiaskoartad inledande försäljning. Microsoft har allt att vinna på denna allians. Frågan är bara vad motparten Nokia har att vinna.

Långsiktigt har jag svårt att se någon vinst alls för Nokia med uppgörelsen. Man kommer inte att kunna leverera en unik användarupplevelse, man kommer inte kunna överraska med produkterna där man har ett försprång i smarta funktioner. Funktionerna bygger ju till avsevärd del på operativsystemet, och det kontrolleras hårt av Microsoft, och levereras till alla hårdvarutillverkare samtidigt, oavsett om de heter Nokia, Asus eller Huawei.

Kortsiktigt kan man dock se att Nokia, om de snabbt får ut Windows Phone-telefoner, kommer att kunna sälja lite fler telefoner i det dyrare segmentet än vad de skulle sålt innan. Lite mer pengar i kassan under 2011, och en lite bättre marknadsandel än annars. Men det är svårt att förstå långsiktigheten utifrån det.

Man kan givetvis förstå frustrationen i Nokialedningen över att Meegoprojektet aldrig tycks resultera i färdiga produkter, och att Symbian-telefonerna inte kunnat möta konkurrensen från Android och Iphone. Men frustration över dålig företagsledning kan svårligen rättas till med okloka allianser.

Bild: Nokias Anssi Vanjoki dömer ut idén om att Nokia skulle gå i allians och bli kontrollerad av en amerikansk IT-jätte genom att likna idén med när "finska skolpojkar kissar i byxorna", på Nokia World i höstas.

Det intressanta är också att Nokia väljer just Microsoft. Googles Android-system är trots allt mer öppet än Microsofts Windows Phone. Men även den kontroll Google har på Android har tidigare fått Nokia att påpeka det långsiktigt svåra i att låta ett amerikanskt IT-bolag kontrollera operativsystemet.

"De mobiltillverkare som gör så är som finska småpojkar som kissar i byxorna på vintern för att det ska bli varmt, det blir det först, men efter ett tag blir det ännu kallare" sade Nokias avgående mobilchef Anssi Vanjoki i höstas på Nokia World.

Då dömde Nokias mobilchef alltså helt ut projektet med att låta sig styras av ett amerikanskt internetbolag som Google. Nu låter man sig styras betydligt hårdare, med förhoppningen om att sälja lite fler dyra telefoner inom den närmaste framtiden.

Vad är det då som gått fel med Nokia? Nokia har sannolikt lagt för mycket fokus på att rädda Symbian, och för lite fokus på att få ut de nyskapande telefonerna med Meego.

Nu väljer man i stället att gå i allians med Microsoft. Det fanns en tid när Nokia, Ericsson och övriga mobiljättar gjorde allt för att stänga ute Microsoft från mobilvärlden. Man ansåg att Microsoft intagit en destruktiv monopolistisk position. Nu tänker i stället Nokia göra allt för att hjälpa Microsoft att inta denna monopolistiska position i den mobila världen. Jag tror att det kommer att misslyckas.