Ta kontroll över dina aviseringar

Tips: Välj format på dina aviseringar i Android

Du kan styra rätt mycket över hur aviseringarna ska visas i mobilen, och dessa inställningar kan du dessutom göra per app, inte bara för systemet som helhet.

Har du en Samsung-mobil kan du välja om du vill visa pop-uperna som dyker upp när aviseringen kommer som stor eller liten pop-up. En liten pop-up är mindre störande när du gör något annat, men en stor pop-up kanske ger dig all information du behöver för stunden utan att gå in i appen. Du kan välja i inställningarna för aviseringar om alla eller bara en del appar ska visas kort eller detaljerat.

För meddelandeappar kan du också välja att få meddelandet som så kallade bubblor. Det betyder att meddelandet i stället för att komma i överkant dyker upp som en flytande bubbla på skärmen som man kan dra runt. Antingen tycker man att det här är praktiskt, eller bara störande, och du kan i aviseringsinställningarna ställa in så att du hindrar alla appar från att använda bubblor om det är det du vill.

Om du gillar bubblor kan du ställa in dem inte bara på app-nivå utan till och med enskilda konversationer i en app. På så sätt kan du till exempel ha en ständigt pågående diskussion med din bästa vän samtidigt som du tittar på Youtube utan att du behöver växla mellan apparna hela tiden. För öppnar du en chattbubbla öppnas appen i ett fönster som inte täcker hela skärmen. Det kan vara värt att prova chattbubblor för att se om det är din grej, och är det inte det är det som sagt lätt att stänga av.

Det här tipset har tidigare publicerats exklusivt för Plus-medlemmar på Mobil.se. Här kan du bli Plus-medlem och därmed få direkt tillgång till alla artiklar på Mobil.se och dessutom ta del av förmånliga erbjudanden och rabatter. Som plusmedlem så får du samlade tips och många andra fördjupande, vägledande artiklar. Tipset publicerades ursprungligen här när vi gav plus-medlemmar tips för hur du hanterar aviseringar i Android.