Digital assistent

Siri hör vad du säger

Siri är namnet på Apples nya röststyrda digitala assistent. Med rötterna i amerikansk militärforskning ska tekniken kunna ge smarta svar direkt på dina frågor.

Publicerad Uppdaterad

Den digitala assistenten aktiveras med ett snabbt tryck på Iphonens hemknapp och lyssnar sedan på vad du säger. Enligt den demonstration som gjordes på Apples presentation i Cupertino tidigare i kväll ska den kunna svara på frågor av typen: Hur många dagar är det kvar till jul? Vilka bra Grekiska resturanger finns det i närheten och hur hittar jag till San José?

Svaren söker Siri sedan upp via olika källor som sökmotorn Wolfram Alfa, Wikipedia och navigeringstjänster. Tekniken har tidigare funnits som en App till Iphone, men nu har den integrerats i Ios5 och förfinats. Det innebär bland annat att det är möjligt att lägg in bokningar i kalendern med hjälp av röstkommandon och att ställa mobilens larm utan att pilla på tryckskärmen. Assistenten ska också klara av att läsa meddelanden och låta dig svara på dem direkt utan att du behöver använda telefonens skärm.

 Även om Ios 5 kommer också till gamla Iphone 4 så verkar det inte som att Siri följer med i det paketet. Trots att den tidigare Siri-appen i appstore fungerade fint med den gamla hårdvaran verkar det som att det nu kommer att krävas den snabbare hårdvaran i 4S för att det ska fungera. Apple har heller inte sagt om Siri kommer att fungera tillsammas Ipad 2 som prestandamässingt kan jämföra sig med 4S.

Från början kommer Siri att släppas i en betaversion som ska fungera på engelska, tyska och franska. När en svensk version kommer är oklart.

Tekniken bakom Siri köpte Apple tillsammans med företag med samma namn våren 2010. Forskningen som ligger till grund för appen har utvecklats tillsammans med bidrag från bland annat den amerikanska militärens forskningsorganisation Darps och på det välkända SRI-institutet i Kalifornien.