I mobilen och på plattan

Test: Så bra är nya filmtjänsterna

Konkurrensen har ökat under hösten. De nya filmtjänsterna är här för att stanna och vi låter gamla som nya göra upp i ett intergalaktiskt stort filmtjänststest. Låt bäste tjänst vinna.

Publicerad Uppdaterad

Under hösten har laglig film på nätet verkligen tagit fart. Konkurrensen har ökat i och med att nya aktörer kommit hit och börjat slåss mot våra etablerade lokala filmtjänster vilket i sin tur förändrat såväl prisbild som antalet plattformar. Numera kan du kolla på film i surfplattan, mobilen eller spelkonsolen – du är inte längre låst till datorn på samma sätt som du var för bara några år sedan. Har du en riktigt bra filmtjänst kan du till och med börja kolla i datorn till frukosten och sedan dra igång filmen i surfplattan på väg till jobbet, den minns då var du slutade titta och tar upp filmen från det ögonblicket.

Än idag är dock filmutbudet en sorglig syn. Det har helt klart blivit bättre med åren, allt fler filmer släpps på nätet samtidigt som de har lansering på dvd och bluray men de är fortfarande för få och många storfilmer saknas därför hos filmtjänsterna. Resultatet? Färre väljer att betala för sig.

I mobiltelefoner och surfplattor är det dock samma resultat som det var för datorversionerna för ett par år sedan: antingen syns inte de senaste storfilmerna bland sökresultaten, eller så syns de men går inte att hyra. Av någon anledning är dessa enheter nedprioriterade, eller så får helt enkelt inte filmtjänsterna visa filmerna där med en gång för filmbolagen.

Vi har analyserat de fristående filmtjänster som finns till surfplattor och mobiltelefoner för att se vad de har att erbjuda och vilka som gör jobbet bäst. Tillgänglighetsbetyget grundar sig på hur många plattformar som tjänsten finns till över lag, inte bara mobilt. Övriga betyg bygger enbart på apparna eller den mobila hemsidan.

Viaplay

Viaplay har funnits ett bra tag nu och sticker ut på så vis att de även erbjuder tevekanaler och sportsändningar utöver själva filmpaketet. I och med att Netflix gjorde sitt intåg på filmmarknaden i höstas vässade dessutom Viaplay sitt erbjudande. Filmpaketet sänktes för att matcha Netflix pris och du får därför både teve och film för 79 kronor per månad numera. Vill du även ha sport får vara beredd att lägga 249 kronor per månad.

Viaplay har gått från att vara en ganska skakig filmtjänst (när de bytte ut sitt system) till en stabil plattform igen. Det märks att de lagt i nästa växel för nyligen dök de även upp med en app i Xbox 360, möjlighet att ladda ner och se filmer nedkopplat i mobilen samt en barnfilmavdelning för datoranvändare.

Androidappen

Viaplay rekommenderar att du använder företagets app när du ska kolla i mobilen eller surfplattan, du får då tillgång till ett större utbud (enligt informationen på den mobila webbplatsen). Men trots detta är just utbudet tjänstens akilleshäl: inte en enda av de tio filmerna vi har valt ut går att finna. Faktum är att det inte ens finns gamla Batmanfilmer eller äldre versioner av Ice Age och Expendables som ju är uppföljare i vår lista. Dock finns det ändå en hel del filmer om vi radar upp dem från a till ö, så helt lottlös går du såklart inte.

Samtliga titlar bjuder på stora, lockande ingångsbilder, och du kan genom ett klick på en pil få upp en sammanfattning om filmen eller teveserieavsnittet utan att lämna listan med förslag på vad du kan se – något som många av de andra tjänsterna saknar.

En fördel med appen är att du kan sortera utifrån hd-film när du väl valt en kategori. Även denna service är de relativt unika med. Däremot hittar vi inte den nya barnavdelningen, så den verkar de bara ha implementerat på webbplatsen i skrivande stund.

Vad vi framför allt saknar är en funktion som gör att tjänsten minns var du pausade en film så att du kan ta upp den igen från samma tidpunkt i en annan enhet (exempelvis om du vill växla från mobil till surfplatta). Du kan bara ha ett visst antal enheter kopplade till ditt konto, så om de är medvetna om att folk använder sina konton på flera enheter så borde således de också nyttja detta funktionsmässigt.

En annan nackdel är bildkvaliteten. Dels buffrar filmerna cirka var 15–20:e minut, dels är själva kvaliteten på bilden makalöst usel till och med över en riktigt bra 4g-uppkoppling. Bilden pixlar sig vilket är märkbart både under uppspelning av sd- och hd-film – speciellt på surfplatta. Pausar du filmen och låter skärmsläckaren gå på i plattan eller mobiltelefonen händer det ibland att playknappen försvinner och appen kraschar.

Appen stöder undertexter och har även en funktion där du kan stjärnmärka filmer och teveserier som du tycker extra mycket om för att snabbt få tillgång till dem igen – sådant gillar vi.

Ios

Viaplays gränssnitt fungerar mycket bra både i Iphone och Ipad, det skiljer sig åt något, men på ett positivt sätt. Appen nyttjar bägges skärmstorlek väl. Menyn i överkant ger dig huvudkategorierna på sajten: Start, Tv, Film och Sport. I övre högerkant har du dessutom ikoner för senast nedladdat, dina favoritmarkerade filmer samt en sökfunktion och en inställningsikon. Det finns även en undermeny med olika listor såsom a–ö, senaste nytt med flera – i Ipad hamnar den i botten och i Iphone i mitten. Bägge placeringarna fungerar utmärkt.

Serier och filmer listas med stora, inbjudande ingångsbilder, titel, genre och produktionsår. Välkommen information som är snyggt uppradad. Däremot saknar vi en inledande mening om varje objekt som beskriver handlingen, eller en ikon för att trycka ut den informationen i en och samma vy. Det är svårt att avgöra om en film är intressant enbart utifrån bild och titel.

Väl inne på en film får du mycket information, exempelvis om filmens handling och längd. Du får även upp rekommendationer på liknande filmer som Viaplay tror kan passa dig. Det vi saknar här är användarrelaterad information, exempelvis betyg och kommentarer. Vi saknar även en koppling till sociala medier, vilket skulle lyfta tjänsten ytterligare ett snäpp.

Funktionen att kunna favoritmarkera filmer och serier är ett grymt bra tillskott. Den hittar du i överkant när du klickat dig in på en film. Men här saknar vi en minnesfunktion, att appen ska komma ihåg var du pausade i en film så att du kan fortsätta kolla från en annan enhet. En sådan funktion gör också att du direkt ser vilka avsnitt du redan sett i dina favoritserier. Viaplay är medvetna om att folk använder appen i olika enheter, det märks eftersom de satt en spärr som gör att du bara kan använda ditt konto i fem enheter, och då känns en sådan här funktion som ett måste.

En ny funktion i appen är Ladda ner, vilket är perfekt för dig som ska åka långt med instabil uppkoppling längs med vägen. Du kan då ladda ner filmen till din enhet i förväg och sedan kan du se den i 30 dagar med möjlighet att förlänga ytterligare 30 dagar kostnadsfritt. Eftersom inte alla filmer är nedladdningsbara så finns det en inställning i appen som gör att du kan välja att bara få upp nedladdningsbart innehåll när du letar film.

Av någon anledning är uppspelningskvaliteten bättre i Iphoneappen än i appen till Android. Det är dock positivt för ios-användarna eftersom kvaliteten i Androidversionen är riktigt usel. I den här appen är det dock bara medeldåligt, det pixlar sig fortfarande, om än något mindre, men det är inga avbrott i uppspelningarna.

Windows Phone

App och mobil webbplats finns ej, och den vanliga webbplatsen fungerar inte.

Utbudsmässigt gör Viaplay inget väsen av sig åt något håll. Däremot är apparna bra upplagda med bra grundfunktioner och en nedladdningsfunktion. Dock saknar vi minnesfunktion och community. En något sämre uppspelningskvalitet i Androidappen drar ner snittbetyget för bildkvaliteten. 

Plus: 

Nedladdningsfunktion, hög tillgänglighet

Minus: 

Inget community, utbudet

Headweb

Headweb är snabba med att hoppa på ny teknik och att finnas på nya plattformar, deras stora styrka har hela tiden varit att de snabbt tar till sig användarnas önskemål. Men nu verkar de ha kört fast, i alla fall när det kommer till de viktigaste plattformarna idag – nämligen mobiltelefoner och surfplattor. Tjänsten fungerar nämligen bara för dig som har ios som operativsystem i din enhet. Trist!

Headweb arbetar enbart med hyrfilm, de saknar med andra ord prenumerationstjänst. Du betalar per film och hamnar då på mellan 29–39 kronor och du kan se dem hur många gånger du vill i 48 timmar.

Headweb använder sig av mobila hemsidor istället för appar, du kan även växla till deras fullstora hemsida. Vi väljer dock att testa den mobila versionen eftersom det är den du är tänkt att använda.

Android

Eftersom Flash Player inte längre finns till mobila enheter så fungerar det inte att se film på Headwebs sajt. De uppger att de arbetar på en Androidapp men den är inte klar ännu och de har inget lanseringsdatum som de vill gå ut med.

Däremot har de en mobil webbsida som du når via webbläsare i din surfplatta eller mobil. Där kan du hyra film om du har pengar på ditt filmkonto, men det kommer alltså inte att gå att spela upp den och de ger inga varningar till den som försöker hyra film den här vägen.

Mobil hemsida Ios

Headweb har ingen Iphoneapp. Där­emot har de en mobil webbplats som du når via webbläsaren i din mobil. Där kan du hyra film både via ditt Headwebkonto och direkt med ditt betalkort om du tidigare har sparat det via datorn.

Gränssnittet fungerar utmärkt. Du har en sidomeny som du kan veckla ut för att se information om ditt konto och om de filmer du hyrt, och där finns även en välfungerande sökfunktion. Själva upplägget gällande filmerna är ett bildspel i topp och därefter radas filmerna upp på rad med en tumnagelbild och kort information om filmen som delger titeln, genre och produktionsår. Tyvärr saknas en inledande mening om filmens innehåll, det hade vi gärna sett här. Vi hade också gärna velat att man själv skulle kunna styra bildspelet i toppen, för som det är nu bläddrar den automatiskt mellan elva filmer och det går inte att snabba på eller hoppa över.

Väl inne på en film kan du i flera fall se trailern, ett helhetsbetyg från ett väldigt aktivt användarcommunity, läsa om själva filmen och se de kommentarer som användarna lagt ut om den. Rent socialt är det ett superbt upplägg. Tjänsten är även kopplad till Facebook, de filmer du ser kan därför dyka upp i din aktivitetslista där om du godkänner detta – ett kul sätt att utbyta filmförslag med dina vänner.

Flera av filmerna från vår filmlista finns i tjänsten, men går tyvärr inte att se på mobilen. Du kan söka på dem, och gå in och läsa om dem, men får ett meddelande om att din enhet inte stöds, vilket är himla synd. Utbudsmässigt håller de således ungefär samma nivå som övriga filmtjänster, dock med en del populära filmer även från 2012.

Tjänsten har stöd för Airplay men dessvärre fungerar inte undertexterna. Undertexterna fungerar faktiskt inte över lag på sajten, vi ser fyra olika filmer som alla uppges ha undertexter och vi får till och med chans att välja språk men ingen av filmerna innehåller sedan någon undertext.

Appen ger dock en riktigt grym bildkvalitet, bäst i testet. Färgerna känns naturliga, bilden är skarp och panoreringarna mjuka. Detta är klart en av de bästa tjänsterna, men det finns fortfarande en hel del att arbeta på.

Windows Phone

Headweb saknar Windows Phone-app och sajten i webbläsaren känner inte av att vi surfar in från en mobil enhet. Eftersom filmerna spelas upp i flash och Adobe inte längre stöder Flash Player hos mobila enheter så fungerar inte tjänsten.

Bildkvalitetsmässigt knäpper Headweb sina konkurrenter på näsan. De har även ett aktivt community som ger många pluspoäng. Den stora nackdelen är tillgängligheten. Headweb finns hos flera plattformar, men när det kommer till mobiltelefoner och surfplattor så finns tjänsten bara representerad hos Iphone och Ipad, vilket är riktigt dåligt och en extremt viktig poäng i ­sammanhanget. 

Plus: 

Bildkvaliteten, aktivt användarcommunity

Minus: 

Finns till få mobiltelefoner och plattor, utbudet

HBO Nordic

HBO Nordic är den färskaste aktören på den svenska marknaden. Tjänstens lansering gick trögt och många svor högt över deras oförmåga att hålla sig tidsmässigt till lanseringsplanen. Men efter många om och men har nu användare börjat bjudas in.

Största nackdelen med den här tjänsten, utöver utbudet som fortfarande ligger långt efter konkurrenterna trots att titlarna är lockande, är att du skriver på för ett tolv månaders abonnemang. Visst, du har ångerrätt och rätt att testa tjänsten en månad, men det finns inget som motiverar att låsa användare i ett år.

Prismässigt ligger de i linje med övriga prenumerationstjänster. De tar 79 kronor per månad, men med tanke på utbudet känns detta inte helt rättvist. Du får betydligt fler teveserier och filmer hos konkurrenterna, om än inte lika starka titlar när det kommer till teveserieavdelningen.

Android

HBO Nordics app är speciell på så sätt att den inte är statisk, den bygger istället på en vidgade vyer-funktion vilket innebär att när du klickar på något så öppnas det upp direkt i den vyn du befinner dig i. Väljer du exempelvis film får du alla titlar uppradade, och klickar du på en av dem så vecklas den ut men du når fortfarande listan med filmer genom att skrolla upp eller ner. Det fungerar utmärkt, bättre än statiska appar faktiskt – så länge du har en meny att tillgå.

Men däremot gillar vi inte att det saknas korta presentationstexter om filmerna och teveserierna innan man öppnar dem. Du får bara en enda stor, inbjudande ingångsbild ihop med titeln men det säger ju inte så värst mycket – vi hade föredragit att det här fanns en rad information också samt genre och produktionsår. I det här fallet är det extra bristfälligt eftersom det knappt förekommer någon information alls vilket drar ner helhetsbetyget avsevärt.

Menyalternativen är få. Serier kan sorteras utifrån a–z (eller rekommenderas) och filmerna likaså, fast med tillägget genre. Det är dock inget större problem eftersom utbudet knappast är grandiost, men mer om det senare.

Även hbo har en favoritmärkningsfunktion, den kallas Watchlist och fungerar på samma vis som stjärnmärkning: Du lägger till sådant du finner intressant men som du vill se senare, eller se igen, och sedan når du dem snabbt i appen. Appen har även en minnesfunktion och kommer ihåg vilka avsnitt och filmer som du har sett eller påbörjat.

Bildkvaliteten är över lag ganska bra, i alla fall jämfört med många andra i testet. De är bland de bästa när det kommer till konkurrensen i Androidklassen men det går fortfarande att göra förbättringar när det kommer till skärpan.

Som app fungerar hbo Nordic rent tekniskt helt okej, möjligen är den något fattig och ibland kan man inte backa. Det som sticker ut mest i negativ bemärkelse är filmutbudet – det är rent ut sagt katastrofalt. Där finns få titlar och inga storfilmer över huvud taget, och det märks tydligt att det inte är en dedikerad och oberoende tjänst. När det kommer till teveserier hittar du hela 46 stycken, varav flera kända stortitlar som Game of Thrones och True Blood uppdaterade med de senaste säsongerna. Och det är här som hbo Nordic har sin enda fördel utöver vidgade vyer-funktionen – nämligen sina teveserietitlar. Men är det värt 79 kronor i månaden i ett helt år? Knappast.

Ios-app

HBO Nordics app bygger på en vidgade vyer-funktion istället för att vara statisk i sitt upplägg, när du klickar på något så öppnas det upp direkt i den vy du befinner dig i. I vänsterkant har du en meny som du kan vidga ut, där du kan välja mellan startsidan, teveserier, filmer eller ditt konto. Väljer du exempelvis film radas alla titlar upp, och klickar du på en av dem så vidgas vyn och den vecklas ut samtidigt som du fortfarande når listan med filmer genom att skrolla upp eller ner. Vi gillar detta upplägg som påminner om nya Itunes. Det fungerar bättre än statiska appar faktiskt – så länge du har en meny att tillgå i överkant.

Däremot saknar vi mer information om varje objekt. Du får bara tillgång till en stor, inbjudande ingångsbild ihop med titeln men det säger inte så värst mycket. Vi skulle även vilja se information om till exempel genre och produktionsår samt en sammanfattande rad om filmens innehåll.

Utöver huvudmenyn finns en undermeny som dyker upp när du går in på ett menyalternativ. Denna meny är dock väldigt begränsad. Serier kan sorteras utifrån a–z eller rekommenderat. Filmerna likaså men med tillägget genre. Utbudet av filmer är så uselt att det inte stör i dagsläget, men teveserierna skulle behöva få tillägget genre.

Funktionsmässigt är HBO Nordic någonstans i mitten i konkurrensen. De saknar helt community med betyg och liknande samt koppling till sociala medier. Däremot har de en favoritmärkningsfunktion som kallas för Watchlist: här lägger du till sådant du finner intressant men som du vill se senare, eller se igen, och sedan når du dem snabbt via ditt konto i appen. Appen innehåller även en minnesfunktion och kommer ihåg vilka avsnitt och filmer som du har sett eller påbörjat. Tyvärr saknar de Airplaystöd så du kan inte trycka ut det du tittar på till din teve.

Bildkvaliteten håller högre nivå än flera andra i testet, speciellt i närbilder. Du tappar en del detaljer när det kommer till landskapsbilder, men inte alls som hos de sämsta tjänsterna på den här punkten. Headweb håller fortfarande tronen men hbo Nordic är inte långt bakom.

Rent tekniskt fungerar hbo Nordic helt okej, möjligen är den något fattig och ibland kan du inte backa. Men filmutbudet är katastrofalt dåligt. Det finns få titlar och i stort sett inga storfilmer över huvud taget, det märks att det inte är en dedikerad och oberoende tjänst. Antalet teveserier är däremot fler än i många andra tjänster, hela 46 stycken – varav flera kända stortitlar som Game of Thrones och True Blood uppdaterade med de senaste säsongerna. Och det är här som hbo Nordic har sin enda fördel utöver vidgade vyer-funktionen, nämligen sina teveserietitlar. Men 79 kronor i månaden i ett helt år är det däremot inte värt.

Windows Phone

HBO Nordic saknar app till Windows Phone och den mobila webbplatsen kräver Flash Player vilken inte längre finns till mobila enheter.

HBO Nordic är bänkade i mittsektionen, inte för att de är medelmåttiga utan för att de ställer sig längst ut på bra-dåligt-streckets bägge sidor. De har minnesfunktion och favoritmärkning, men saknar Airplaystöd och vettiga sorteringsfunktioner. Utbudet är uselt när det kommer till film men ganska bra när det kommer till teveserier. De levererar medelhög bildkvalitet och finns till ett par olika plattformar. Medelbra helt enkelt men alldeles för dyra och med för lång bindningstid. 

Plus: 

Nedladdningsfunktion, hög tillgänglighet

Minus: 

Inget community, utbudet

Netflix

USA:s största filmtjänst hade höga förväntningar på sig när de bestämde sig för att lansera tjänsten i Norden som andra plats för dem i världen. Vi svenskar är således några av de första att ta del av en tjänst som i usa har ett mäktigt utbud film och teveserier.

Netflix arbetar enbart med filmabonnemang – du betalar 79 kronor i månaden och får se hur mycket du vill på vad du vill i deras utbud. De finns dessutom representerade på nästan alla plattformar vilket gör att du kan nyttja ditt abonnemang överallt. I mobiltelefoner och surfplattor är det appar som gäller.

Android

Netflix app sticker, precis som hbo Nordic, ut hakan en del och vågar sig på en ny typ av upplägg. Det är dock inte vidgade vyer, utan olika slags rekommendationslistor – exempelvis Populärt på Netflix, Top 10 för dig, Vänners favoriter, vad dina vänner sett nyligen med mera. Det fungerar i grunden bra, men efter ett tag räcker det inte till. Du får ingen möjlighet att ta del av alla filmer och serier utan måste hela tiden förlita dig på deras förslag – som i och för sig håller hög klass men en alfabetsortering saknas verkligen. Utöver denna miss föredrar vi den här typen av gränssnitt framför övriga.

Tjänsten använder sig av Facebook för att koppla samman användarna och på så sätt kan du både ge och få filmtips av dina vänner. Det fungerar över förväntan när man väl kommit in i det. När du sett en film rekommenderar vi dock att du ger den ett betyg för appen sorterar och delger dig innehåll utifrån vad du tycker om, och den blir mer träffsäker om du hjälper den.

När vi sett ett par filmer och teveserier får vi upp riktigt bra förslag på vad vi kan tänkas gilla.

Filmutbudet är halvdåligt sett till konkurrenterna. Här finns massor av gammal skåpmat, men nästan inget nytt eller ens halvnytt. Vi hittar inga av filmerna från vår lista, däremot finns Batman Begins från 2005 och första Expendables. Barnavdelningen innehåller dock en hel del guldkorn.

Den absolut bästa funktionen är Continue Watching som innebär att appen kommer ihåg vad du senast tittat på och hur långt du sett på varje avsnitt. För den som knaprar teveserier som om det vore godsaker är den oumbärlig, du behöver inte själv komma ihåg vilket avsnitt du var på för det redovisas tydligt och appen plockar upp avsnittet där du lämnade det oavsett vilka enheter som är inblandade.

Bildkvaliteten är utmärkt jämfört med flera av konkurrenterna. Det pixlar emellanåt även när det kommer till 4g-uppkoppling men det är klart godkänt och lite till. HD-film verkar tyvärr vara helt bortglömt, i alla fall finns det inte med som sorteringsalternativ.

Ios-app

Efter att ha använt filmtjänster av både klassisk och nydanande karaktär under lång tid nu måste vi säga att vi kommit att föredra Netflix gränssnitt som helt bygger på rekommendationer. Det fungerar extra bra eftersom appen innehåller både serier och film. Du ser enkelt vad du redan sett och vad du bara påbörjat eller vilket som är nästa avsnitt eller uppföljare i en serie eller filmtrilogi som du följer. Dessa hamnar överst på startsidan, i alla fall när de inte gör reklam för deras egenproduktioner.

Nackdelen med tjänsten är att det saknas information. Du delges enbart stora ingångsbilder ihop med vilken slags lista det är, exempelvis rekommendationer utifrån vad dina vänner på Facebook tittat på eller utifrån vad du sett tidigare. Vi hade gärna sett årtal, titel och en rad om handlingen också – antingen direkt under varje bild eller via en ikon som vidgar vyn för titeln.

Netflix bygger alltså på att du lär tjänsten vad du tycker om. Vill du göra rekommendationerna mer precisa kan du betygsätta filmer och serier som du gillar eller ogillar, Netflix lär sig då mer om dig. Det fungerar faktiskt över förväntan, men gör också att tjänsten faller lite platt. Det skulle behövas ett sorteringsalternativ för att sortera filmer från a till ö, för i dagsläget finns det inget sätt att komma åt hela filmutbudet. Du är helt utlämnad till deras expertis om dig, eller sökfunktionen.

Utbudet är medelmåttigt. Det finns mycket men det mesta är gammal skåpmat. Vi är tillbaka i tre för nittioniokronorslådan på Ica, både vad gäller teveserier och filmer. Men vi delar glatt ut pluspoäng för att det finns en separat barnavdelning i appen, då guldkornen där lyfter utbudet en del.

Bildkvaliteten håller godkänd klass. Det pixlar inte men är heller inte jätteskarpt eller färgglatt av någon högre klass. De tillhör toppen i det här testet men de är endast genomsnittliga ur ett större perspektiv.

Windows Phone

Netflix kan som enda tjänst i det här testet stoltsera med en app till Windows Phone. Tråkigt för konkurrenterna som missar en hel del kunder, men desto skönare för Netflix som slipper motståndare (förutom Voddler förstås med sin välfungerande mobila webbplats).

Så, hur står sig då tjänsten i ett så låst operativ rent utseendemässigt? Riktigt bra faktiskt. Du som är van Windows Phone-användare känner igen dig i de skrollande menysystemen där du helt enkelt sveper åt sidorna för att navigera mellan kategorier och upp eller ned för att navigera mellan filmerna.

Utbudet är halvkasst, vilket innebär att det finns en del filmer och teveserier men dessvärre mest gammal skåpmat. Vi hade gärna sett att de arbetade på att få fram mer aktuella titlar och storfilmer. Ingen av filmerna från vår lista finns representerad, men några stora originaltitlar finns däremot.

Bildkvaliteten håller ganska hög nivå, men vi testar på en mobiltelefon så det är svårt att säga hur det skulle se ut i en surfplatta. Det förekommer en del artefakter då och då, men inte alls i nivå med de sämre i detta test.

Netflix har den absolut bästa tekniska plattformen att stå på i testet, den finns till samtliga system du kan tänka dig och har många av de senaste måste-funktionerna. Vad som verkligen saknas är en rejäl förbättring av utbudet och en möjlighet att sortera alla filmer från a till ö. 

Plus: 

Tillgängligheten, de finns överallt, spännande gränssnitt, funktionsspäckat med koppling till sociala medier

Minus: 

Sorteringsfunktionerna är inte tillräckliga, dåligt utbud

Voddler

Voddler utmärker sig genom att de inte bara har hyrfilm och månads­abonnemang– de har även gratisfilm (som finansieras via reklam) och köpfilm. Dessutom har de appar till både Iphone, Ipad och Android, men dessvärre är dessa inte ens i närheten av den mobila webbplatsen, som dessutom fungerar i Windows Phone.

En film kostar cirka 37 kronor att hyra. Du kan som sagt även se på gratisfilm. Alla appar är gratis utom Ipad­appen som kostar 49 kronor. Det hade dock inte varit värt att ladda ner den ens om den var gratis eftersom du inte kan hyra film där.

Vi har testat samtliga Voddlers uppspelningsalternativ för mobila enheter, men kan redan nu säga att du ska välja den mobila webbplatsen och undvika resten. Vi grundar också betyget på den mobila webbplatsen då det är den du bör välja.

Androidapp

Voddlers app är inte ens okej när den fungerar. Och fungerar gör den ganska sällan, den kraschar flera gånger per användning.

Utbudet är dessutom hejdlöst dåligt. Teveserier radas upp per avsnitt, vilket gör att det blir jobbigt för användaren att gå igenom dem (i och för sig finns så få, men hade det funnits massor av serier skulle det inte gå att hitta alls). Filmer radas upp med små tumnagelbilder, som knappast lär locka till några klick. Och trots att det finns utrymme till höger på grund av just detta så finns det ingen textinformation om filmerna utöver titel, betyg, pris, genre och längd. Titeln och en liten bild är alltså det du har att gå på när du ska välja film.

Bildkvaliteten är sämre än den hos Viaplays Androidapp, vilket innebär sämst i testet. Det pixlar sig och du ser i princip bara kläd- och hårfärg på skådespelarna när det är landskapsbilder – ögon och andra detaljer försvinner. Väl inne i en filmuppspelning finns det ingen knapp för att återvända till menyerna. Det finns visserligen undertexter, men de är pyttesmå när du kollar via surfplatta och dessutom med vita bokstäver utan bakgrund vilket gör texten i stort sett osynlig under stora delar av filmen.

Vad är bra då? Det finns en favoritfunktion så att du kan märka filmer och serier du tycker extra mycket om. Det finns också en spellistefunktion som av någon anledning gör exakt samma sak. Men inga av de sociala funktioner som finns i datorn hänger med till appen. Och så var det med det: total fail.

Ios-appar

Voddlers Ipad- och Iphoneapp är snygg, bra mycket snyggare än Androidappen. Den innehåller också betydligt mer. Men Voddler till Ipad kostar 49 kronor på grund av att den ska innehålla högre uppspelningskvalitet, så vi rekommenderar dig att testa Iphoneappen först för att se om du tycker om utbudet.

Gränssnittet bygger, precis som hos resten, på ingångsbilder. Men Voddler redovisar även sitt användarcommunitys filmbetyg i samband med filmerna, så att du snabbt får en uppfattning om kvaliteten på filmen. Det ger vi plus för. Men vi hade gärna sett en rad om handlingen också i samma vy.

Ipadappen fungerar något annorlunda mot Iphoneappen. Klickar du på en film dyker den upp i en poppuppruta utan att du lämnar vyn, medan Iphoneappen öppnar den i en ny vy. Bägge alternativen fungerar bra och är väl anpassade till sina respektive plattformar. En stor fördel är att appen minns var du slutade kolla på en film, och minnesfunktionen gör sedan att du kan fortsätta kolla på den i en annan enhet från exakt samma tidpunkt eller från samma enhet nästa gång du startar filmen.

Det är först när du väl är inne på en film som du ser om du kan spela upp den i din mobila enhet, vilket drar ner betyget. Både betal- och gratisfilmer finns med i appen, men det är bara gratisfilmerna som fungerar. Efter ett tag inser vi att utbudet inte alls går att jämföra med datoranvändarnas. Vi räknar till totalt 21 filmer när vi söker på samtliga titlar som fungerar i mobilen. Skrämmande dåligt! Vill du hyra film måste du använda webbläsaren i Ipad och surfa in på voddler.com.

Om du lyckas hitta en sevärd film är det bara att klicka play. Du kan även favoritmarkera den eller spara den i en Watchlist, två funktioner som gör exakt samma sak.

Vi uppges ha låg eller medelgod bandbredd i Iphone oavsett om vi spelar upp filmen över en stabil wifiuppkoppling på åtta megabit eller 3g med god täckning. Och oavsett vilket är bildkvaliteten så usel att vi knappt ser vad vi tittar på. I Ipad har vi betalat för bättre kvalitet och tja, den är bättre men sticker knappast ut jämfört med övriga tjänster. Snarare hamnar den högt i det nedre segmentet. Och med tanke på det taskiga utbudet så känns 49 kronor väldigt dyrt.

Windows Phone

Voddler har ingen app till Windows Phone, men däremot fungerar den mobila webbplatsen. Se separat test.

Mobil webbplats

Istället för att välja någon av Voddlers appar rekommenderar vi dig att använda webbläsaren för att surfa in på webbplatsen. Den är nämligen mobilanpassad och här är utbudet betydligt bättre. Den mobila webben har ungefär samma utbud som Headweb och Viaplay. På vissa sätt är det något bättre, och på vissa sätt sämre. Exempelvis hittar vi hela tre av de tio filmerna i vår lista, och den ena fungerar till och med att hyra. Vi hittar dessutom en originalfilm. Men däremot är det flera av originalfilmerna till de uppföljare vi har valt som inte finns alls – som däremot finns hos de bättre konkurrenterna. Filmerna är något billigare än hos Headweb, vanligen kostar de cirka 37 kronor. Du ser tydligt vilka filmer som fungerar i mobila enheter och exakt vilka av dessa som du kan spela upp dem i. 

Bildkvaliteten är inte jättedålig men inte heller utmärkande bra. Många detaljer försvinner, så även vid närbilder, du ser till exempel inte ögonfärgen på skådespelare eller text på medellångt håll.

Gränssnittet är något plottrigt och knappar svåra att träffa rätt på eftersom det finns så många val, men å andra sidan finns här alla funktioner du kan tänka dig. Ett välfungerande community med betygssystem, koppling till sociala medier, en minnesfunktion (som dock startar om filmen ibland istället för att återställa den till rätt tidpunkt) samt favoritmarkering. Av någon anledning finns det även en watchlistfunktion som gör samma sak som favoritfunktionen.

Voddler har lyckats riktigt bra, men får gärna mobilanpassa sajten ytterligare rent användarmässigt så att den blir mer lättillgänglig. Använd inte apparna och köp absolut inte Ipadappen. Surfa istället in på den mobila sajten och möts av ett bättre utbud och bättre bildkvalitet. Den mobila sajten skulle dock må bra av ytterligare anpassningar till mobilen, exempelvis totalt uteslutande av titlar som ändå inte fungerar och ett bättre upplägg med större knappar och smartare menysystem. 

Plus: 

Massor av funktioner och interaktion, hög tillgänglighet, community

Minus: 

Skulle behöva anpassas mer till små skärmar, utbudet

SF Anytime

SF Anytime har funnits med länge. Ihop med de andra gamlingarna i gänget har de passat på att utveckla datoranvändarnas sajt för att hänga med i konkurrensen, men tyvärr inte hunnit lika långt mobilt.

Android

SF Anytime fungerar av någon anledning bara i landskapsläge. Men i det läget gör sig gränssnittet riktigt bra: det nyttjar ytorna och menyerna stannar kvar när du navigerar mellan olika vyer. Bildspelsfunktionen med de stora ingångsbilderna ger ett härligt biointryck ihop med de röda färgerna. Till vänster har du sorteringsmenyn där du kan välja mellan senast inkommet, rekommenderat, film utifrån genre eller att helt enkelt nå alla filmer. Det är lättöverskådligt och användarvänligt rakt igenom.

När du väljer ett menyalternativ i sorteringsfunktionen får du upp två menyer: dels en textmeny i vänsterkant bestående av alla filmer från a–ö, och dels byts bildspelet ut mot filmer i den kategorin. Det fungerar och gör gränssnittet konsekvent.

Klickar du dig in på en film ligger filmlistan i vänsterkant kvar och bildspelet byts ut mot omslaget på filmen och lite information om den. Informationen är väldigt sparsmakad och här inser vi hur tunn appen är. Det saknas communityfunktioner som betyg och kommentarer, och du kan inte favoritmarkera filmer.

Utbudet är inte godkänt. Inga av filmerna från vår filmlista finns med, varken uppföljare eller originaltitlar. Och i övrigt känns det som att många filmer rotats fram ur tre-för-nittionio--kronorshyllan. Det verkar inte finnas några hd-filmer alls, det finns i alla fall inte med som alternativ i menyerna och vi lyckas inte hitta några när vi söker. Vi skulle önska att sf Anytime arbetade mer på att få vidgade rättigheter för det utbud de har till datoranvändare.

Betalalternativen är även de undermåliga. Du kan betala med din mobiltelefon, något vi aldrig lyckas få att fungera, eller med presentkort. Således inte med betalkort eller filmkonto. Vi hyr istället filmen via datorn och går sedan in under menyalternativet Mina filmer i appen och kan då se filmen.

Appen saknar funktion för att strömma innehållet i en kvalitet som motsvarar den internetuppkoppling du har för tillfället, istället får du välja själv och prova dig fram vilken som matchar din uppkoppling bäst. Vi väljer då Bäst eftersom vår uppkopplingshastighet är riktigt bra. Men bäst är tyvärr inte mer än halvbra. Vid närbilder ser det helt okej ut men landskapsbilder tappar många detaljer. En irriterande faktor är också att det förekommer störningar i bilden emellanåt.

När vi väl sett en film så hakar dessutom gränssnittet upp sig och börjar visa dubbletter av allt som besöks – en uppenbar bugg. Detta händer två gånger under vårt test.

Mobil hemsida Ipad

Gränssnittet i sf Anytime för Ipad är användarvänligt och konsekvent. I vänsterkant har du en meny med sorteringsalternativ och till höger dyker filmförslag upp som du kan skrolla mellan och ovanför har du den valda filmen presenterad med relevant information. Mycket bra. Här finns dock inga sociala funktioner såsom betyg, community eller koppling till sociala medier. Vi saknar även funktioner för att favoritmarkera filmer och minnesfunktionen för att komma ihåg vart man lämnade uppspelningen. Det sistnämnda är dock inte jätteviktig i en tjänst med filmer du bara kan se mellan 1–2 dygn, utan kanske mer relevant på abonnemangstjänster, men det är ändå tydligt att sf Anytime ligger långt efter konkurrenterna funktionsmässigt.

Du kan betala för filmerna med ett sparat betalkort, men du måste alltså ha betalat och sparat ett kort tidigare via datorn. Det verkar alltså finnas en hel del buggar. När vi hyr filmer den här vägen sparas de inte utan vi får betala, sedan startar inte filmen så vi får betala för den igen när vi lämnar gränssnittet och försöker en gång till. Den sparas heller inte i Mina filmer. Istället får vi använda datorn för att betala och sedan gå via Mina filmer på den mobila hemsidan för att kunna se filmen.

Bildkvaliteten är ganska bra. Landskapsbilder saknar en del detaljer men inte överdrivet, och närbilder ger relativt hög skärpa. Dock så uppstår artefakter i bilden då och då av någon anledning och det kan bli lite irriterande efter ett tag.

Windows Phone

SF Anytime har varken app eller mobil webbplats anpassad för Windows Phone. Många av funktionerna och filmerna från webbplatsen för datoranvändare har inte följt med in i app-världen hos sf Anytime vilket är synd, för själva upplägget på appen är användarvänligt och konsekvent. Men sf Anytime ligger långt efter konkurrenterna både vad gäller funktioner och tillgänglighet. 

Plus: 

Konsekvent och tydligt gränssnitt

Minus: 

Inga funktioner, buggigt, dåligt utbud

Filmutbud 

Egentligen är ingen filmtjänst värd att vinna den här kategorin, speciellt inte när det kommer till film i mobiltelefoner och surfplattor. Filmutbudet på de vanligaste webbplatserna för datoranvändare är knappt godkänt idag, och eftersom utbudet i bärbara enheter är begränsat så blir det här ännu värre. 

Några sticker dock ut. Voddler lyckas exempelvis, som enda filmtjänst i testet, pricka in en av våra tio utvalda filmer. De har även några av originaltitlarna som hyrfilmer till mobilen vilket endast ett fåtal andra av filmtjänsterna lyckas med. Netflix har ett par originaltitlar men nästan alla filmer har flera år på nacken så här blir det ändå bottenbetyg. 

Viaplay och Headweb har ganska stora utbud, framför allt Headweb, men saknar istället de senaste produktionerna från 2012 – dessa kan dock datoranvändare ta del av via webbplatsen. 

Ska vi trots detta utse en vinnare blir det Voddler, som egentligen inte har ett godkänt filmutbud, men som sett till konkurrensen gör bäst ifrån sig.

Vinnare: Voddler

Funktioner 

När det kommer till funktioner spretar tjänsterna än hit, än dit. Voddler, HBO Nordic och Netflix har moderna funktioner så till exempel minne – de minns var man slutade kolla i en film och plockar upp den där oavsett vilken enhet man fortsätter kolla från. Viaplay har missat den utvecklingen men har å andra sidan en nedladdningstjänst så att man kan titta på filmerna nedkopplat i 30 dagar. 

Många av tjänsterna har Airplay men här verkar det finnas en del teknikkrångel. Vissa klarar inte av att visa undertexter och hos andra följer bara ljudet med. 

Något av det viktigaste när det kommer till filmtjänster tycker vi är community, betygssystem och koppling till sociala medier. Här är det flera som sticker ut, både i positiv och negativ bemärkelse. Hos Headweb kan man se både betyg och kommentarer om filmerna i mobila hemsidan. Medan exempelvis HBO Nordic helt saknar användarinteraktion. Längst ner i den här kategorin hittar vi SF Anytime. De har knappt några funktioner alls i mobila enheter utan har låtit dessa kunna spela upp film och där tog utvecklingen slut. 

Voddler tar dock hem kategorin eftersom deras webbplats innehåller i stort sett alla funktioner som datoranvändarna får, exempelvis ett helt community med koppling till sociala medier och vänfunktioner.

Vinnare: Voddler

Bild- och ljudkvalitet 

Viaplay går ut som förlorare i den här kategorin. Filmtjänsten presterar extremt dåligt i Androidappen vilket drar ner snittbetyget så gravt att de hamnar i botten – bildkvaliteten är urusel och filmerna buffrar allt för ofta. Sett till kvaliteten på filmer i Iphone- och Ipadappen är de dock på delad plats med Voddler. 

Övriga filmtjänster, utöver Headweb, gör okej ifrån sig. Det uppstår artefakter trots ganska bra uppkoppling och detaljer försvinner, framför allt i landskapsbilder, men bildkvaliteten är ändå godkänd. 

I den här kategorin är dock Headweb solklar vinnare. Ingen annan tjänst kommer ens i närheten av bild- och ljudkvaliteten i den här tjänsten. Ljudet är klart och tydligt och bilden är riktigt skarp med fina färger. Det blir faktiskt en fröjd att kolla på film i mobilen. Tjänsten justerar också kvaliteten mycket bra utifrån uppkopplingshastighet.

Vinnare: Headweb

Tillgänglighet 

Om Headweb är bäst på bildkvalitet är de bland de sämsta på tillgänglighet när det kommer till mobiltelefoner och surfplattor. SF Anytime gör dock sämst ifrån sig på den här punkten genom att inte finnas till varken spelkonsoler, mediaspelare eller Windows Phone. HBO Nordic ligger också efter men är å andra sidan betydligt färskare på den svenska marknaden.

Voddler och Viaplay gör däremot bra jobb när det kommer till mobiltelefoner och surfplattor. Voddlers hemsida fungerar till nästan alla mobila operativsystem. Tyvärr är tillgängligheten inte lika bra när det kommer till andra produkter såsom spelkonsoler och mediaspelare. Viaplay finns till två av tre av de största mobila operativsystemen och till spelkonsoler, smart-teve med mera.

Men när det kommer till tillgänglighet finns det endast en vinnare: Netflix. Den amerikanska jätten går att finna överallt, de finns till alla bärbara enheter, flertalet blurayspelare, hemmabiosystem och mediaspelare, alla de tre största spelkonsolerna och självklart till datoranvändare. Detta trots att de kom till Sverige först i höstas.

Vinnare: Netflix

Användarupplevelse 

Den här kategorin har varit klurigare att bedöma. Många av tjänsterna har estetiskt tilltalande appar och mobila webbplatser som är enkla att navigera och hitta i. Men två sticker ut med helt nya navigeringssätt – Netflix och HBO Nordic. Förstnämnda lyckas bättre än sistnämnda. 

Alla filmtjänster ett godkänt jobb på den här punkten – vissa till och med lite över godkänt. Det som ofta saknas är just information, då vanligen i form av någon rad om handlingen, genre och liknande. HBO Nordic saknar i många fall helt väsentlig text, teveserieavsnitt får exempelvis nöja sig med titeln på avsnittet – inte ens seriens namn finns med. Netflix skulle istället behöva fler sorteringsalternativ, exempelvis alla filmer A–Ö, så att du inte bara behöver förlita dig på rekommendationer. Som det är nu faller det ganska platt trots ett mycket bra gränssnitt.

Voddlers gränssnitt på den mobila hemsidan är en aning plottrigt men upplevelsen där är ändå bäst i testet eftersom du får tillgång till alla fördelar som datoranvändare har – betyg, community, funktioner och allt annat du kan tänkas vilja ha. Här blir därför upplevelsen i topp.

Vinnare: Voddler

Vinnare: Voddler

Det är en riktigt jämn match men slutligen går Voddler ut som segrare. Företagets appar kan man skippa helt, vi har aldrig varit med om värre. Men däremot har de en mobil webbplats som fungerar även med Windows Phone. 

Den mobila webbplatsen är dock något plottrig, det skulle till exempel vara bra om man enklare kunde sortera vad man kan och inte kan se från mobilen redan innan man klickat på en film. Men det är inte på något sätt otydligt. 

Sajten innehåller nästan allt du kan tänkas behöva. 

Här finns de senaste funktionerna, såsom minnesfunktion, betygssystem och community med koppling till sociala medier. Här finns tabeller som redovisar exakt vilka enheter som filmen kan visas på, samt massor av sorteringsfunktioner och betalningsmodeller.

Skulle bildkvaliteten öka och sajten bli mer användarvänlig för små skärmar så hade betyget blivit ännu bättre. Nu blir det istället en ganska jämn kamp med Netflix, som dock halkar efter på grund av ett äldre filmutbud och sämre sorteringsfunktioner.

Klicka på bilden för att se den full storlek.