HTML5 och Air istället för Flash

Apple fick Adobe att ge upp Flash i mobilen

Att Apple inom överskådlig tid inte skulle acceptera Flash i webbläsaren var en stor del av anledningen till att Adobe bestämde sig för att istället satsa på Air och HTML5 för mobiltelefoner.

Publicerad Uppdaterad

Trots att Adobe haft ett tydligt uttalat mål de senaste åren att få in stöd för Flash i webbläsaren i iOS har man inte lyckats förmå Apple att gå med på det. Apple har å sin sida inte gjort någon hemlighet av att man inte är särskilt förtjust i Flash, även om man inte längre helt stänger ute tekniken från sitt mobila operativsystem.

Men att man inte skulle få in Flash-stöd i webbläsaren var ett tungt vägande skäl när Adobe nyligen bestämde sig för att avbryta utvecklingen av Flash Player för mobila enheter och istället satsa på HTML5 och den egna Air-plattformen istället.

Mike Chambers, produktchef för Flash hos Adobe, skriver i sin blogg:

- Oavsett vad vi gjorde så skulle Flash Player inte bli tillgängligt på Apples iOS någon gång inom överskådlig tid.

Chambers skriver att det inte var hållbart med en lösning som inte omfattade hela mobilmarknaden:

"Med tanke på mobilmarknadens fragmentering, och det faktum att en av de ledande mobilplattformarna inte skulle tillåta Flash Player i webbläsaren, innebar att Flash Player inte skulle komma i närheten av den spridning som Flash Player har på datorer."

Hellre än att ha en lösning med Flash Player och en med HTML5 valde Adobe istället att enbart satsa på HTML5 för webbläsare och att samtidigt fortsätta utvecklingen av Air-plattformen för appar.