Det går fort i hockey

Iphone X slutsåld på en halvtimme

Det tog bara 30 minuter innan Apples nya flaggskeppstelefon Iphone X hade sålt slut i USA efter att förhandsbokningarna öppnade klockan 9 svensk tid på fredagsmorgonen. Både hos Apple och hos de stora teleoperatörerna i USA ligger nu väntetiden för ett exemplar på 4–5 veckor. Samma sak tycks gälla i Sverige.

Publicerad Uppdaterad

Det är förstås alldeles för tidigt att avgöra huruvida rapporterna om brist på Iphone X-enheter till följd av produktionsproblem stämmer. Men väldigt mycket tyder på den saken, inte minst att det bara tog 30 minuter innan den nya telefonmodellen var helt slutsåld i USA efter att förhandsbokningarna öppnat. Fram till ungefär 09.30 svensk tid kunde den som förhandsbokade telefonen få den levererad till nästa fredag, men sedan slog leveranstiden om till mellan fyra och fem veckor. På Apples svenska webbshop är indikationerna likartade. Klockan halv 11 på fredagsförmiddagen är leveranstiden på Iphone X 64 GB 5-6 veckor. Operatören Tele2 indikerar fortfarande 7 dagars leveranstid på Iphone X 64 GB, men för 256 GB-varianten är leveranstiden redan 7-8 veckor. 

Slut även hos amerikanska operatörerna

Det är inte enbart i Apples egen butik som telefonerna sålt slut. Även AT&T, T-Mobile, Verizon och Sprint har nu en leveranstid på mellan fyra och fem veckor på samtliga Iphone X-enheter. De tre förstnämnda hade sålt slut på samtliga tillgängliga enheter redan efter 13 minuter, medan Sprint klarade sig i en halvtimme innan man fick justera leveranstiderna, först till mellan två och tre veckor, men tämligen snabbt därefter till mellan fyra och fem veckor. 

Butikspremiär om en vecka

Iphone X kommer att börja säljas i butiker nästa fredag, men det ska enligt uppgifter från källor hos Apples underleverantörer råda stor brist på enheter. Enligt obekräftade uppgifter finns bara mellan två och tre miljoner telefoner redo till butikspremiären, vilekt sannolikt inte på långa vägar kommer att räcka för att tillgodose efterfrågan. Apple har också uppmanat presumtiva Iphone X-kunder att infinnna sig tidigt för att kunna lägga vantarna på ett exemplar. 

Källa