Annons

Men Turing-mobilen får Sailfish

Jolla-plattan läggs ned

Goda och dåliga nyheter för fans av operativsystemet Sailfish: Jollas surfplatta är officiellt skrotad och de som varit med och crowdfundat får pengarna tillbaka. Å andra sidan ska säkerhetsmobilen Turing få operativsystemet.

Publicerad Uppdaterad

Trots en mycket framgångsrik crowdfundingkampanj lyckades finska Jolla inte producera sin surfplatta med operativsystemet Sailfish i tid. När man missade sin deadline förlorade man dessutom alla underleverantörskontrakt och Jolla ser nu ingen annan lösning än att lägga ner surfplattan. De som varit med och stöttat projektet med crowdfunding ska få sina pengar tillbaka enligt företaget. Hädanefter ska Jolla, efter att ha skurit ned på kostnader och personal i företaget, fokusera helt och hållet på att utveckla operativsystemet, och inte göra egen hårdvara.

Ungefär samtidigt kommer den minst sagt oväntade nyheten att en annan produkt, mobiltelefonen Turing Phone, ska levereras med systemet. Turing-mobilen skulle ha varit en Androidmobil, med fokus på extremt tålig metallram och säkerhet i systemet för den som oroar sig för att bli av med personlig information. Mobilen skulle ha släppts förra året, men blev försenad, och nu har man alltså plötsligt bestämt sig för att byta operativsystem i mobilen.

Enligt Turing Robotic Industries gör operativsystemet Sailfish mobilen supersnabb, vilket, om man vill vara elak, är ett sätt att täcka upp för att mobilen har det nu två år gamla chipsetet Snapdragon 801.

Jollas Sailfish OS är i direkt nedstigande led släkt med Nokias Maemo-system, som blev Meego, det system som användes i Nokia N9 och som lades ned innan mobilen släpptes.

Källa