En första titt

Vi testar Android M

Android M laddar man in i telefonen via datorn och det märks att det inte är för gemene man riktigt ännu.

Nya versionen av Android finns nu tillgänglig för utvecklare och vi har tittat närmare på de främsta nyheterna i systemet.

Publicerad Uppdaterad

Android M kommer inte ut på riktigt förrän senare under året, men utvecklare kan redan nu installera systemet för att testa sina appar. Genom att ladda ner systemet och installera på en Nexus-enhet kan man alltså redan idag testa själv och precis det har vi gjort.

När man installerar systemet måsta man först låsa upp bootloadern och sedan ladda in systemet i telefonen. När man gör det rensas allt tidigare innehåll på telefonen och det samt att det är långt ifrån ett färdigt system gör att vi inte rekommenderar att du installerar på en telefon som du är beroende av att den faktiskt fungerar.

I Android M kan du justera individuella appars behörigheter och få hjälp med att logga in utan att ange lösenord och användarnamn.

Det är ett förvånansvärt buggfritt system som möter oss när vi sedan kör igång vår Nexus 6 med Android M installerat. De första intrycken är inte överväldigande och det är mycket som är sig likt från tidigare version. I applådan visas nu alla appar i bokstavsordning och i toppen har vi genvägar till ofta använda appar. Alla funktioner som ska finnas med i det nya systemet när det släpps finns inte med i den här versionen. Det är sagt att det ska komma uppdateringar löpande fram till den skarpa lanseringen och nu saknas till exempel funktionen Now on Tap där man ska få snabb information via Google Now om innehåll som syns på skärmen. Du ska till exempel kunna få Google att berätta mer om en film du just chattat om, men den funktionen saknas alltså än så länge.

I inställningsmenyn har Google fått en helt egen avdelning där man hittar bland annat säkerhetskopieringen till Google Photos och inställningar för nya funktionen Smart Lock. Med den slipper du logga in i appar, eftersom lösenord synkas mellan webbläsaren Chrome och appen. Google kommer alltså ihåg dina lösenord och loggar in dig automatiskt i både webbläsare och App. När jag installerade New York Times app loggade den till exempel in mig direkt utan att jag behövde skriva varken användarnamn eller lösenord.

I inställningsmenyn för appar hittar vi numera även möjligheten att själv styra vad varje app ska få för rättigheter. I inställningarna för Facebook Messenger kan jag till exempel själv ställa in om jag vill att appen ska få tillgång till sms, kamera, mikrofon eller bara ett urval jag själv väljer.

Android M laddar man in i telefonen via datorn och det märks att det inte är för gemene man riktigt ännu.