Hemnet snart till Iphone

I nästa vecka gör Hemnet entré med sitt Iphoneprogram i Appstor. Då kan du söka efter bostäder till salu baserat på var du befinner dig och även söka på områden. Vi har testat och tycker det nästan är enklare än den vanliga sajten.

Publicerad Uppdaterad

Att leta efter ny bostad kan vara ett omfattande jobb och det är mycket att sätta sig in i. Har man en gång bytt boende vet man också att Hemnet har en oerhört stark ställning när man ska söka efter nya objekt. Att de nu lanserar ett Iphoneprogram innebär att du utöver innehållet på Hemnets mobila version av sajten kan få lite mer på fötterna när du är ute och rör dig i bostadssökandet. Här finns flera intressanta funktioner som saknas när man surfar in från en annan mobil eller dator.

Traditionellt så är ju mobila sajter och funktioner bantade jämfört med sina fullfuxna syskon för datorn. Så även Hemnet för Iphone, men här är det inte mycket man saknar funktionsmässigt. Tvärtom gör egentligen renodlingen som krävs för att göra programmet lätt att använda att det i sig blir enklare att överskåda. Jag tycker faktiskt att Iphoneprogrammet är enklare att använda än den webbtjänst, alltså Hemnet.se som programmet bygger på. Informationen är i huvudsak lika omfattande, men i Iphone är det enklare att använda.

Trots det så kommer säkert inte programmet i telefonen helt ersätta funktionerna på webben men de båda tjänsterna är sammankopplade. Loggar man in på webben och markerar favoriter kan man alltså få upp samma favoriter i telefonen sedan, bra för att slippa ta med sig en bunt med pappersutskrifter när man ska ut på visningar. Historik på sökningar sparas inte mellan de två, men däremot just favoriter, så det är ett smidigt sätt att låta Iphone och webbbsida samspela.

Förutom fördelen att mobilen nästan alltid finns med dig där du är så utnyttjar Hemnet även att Iphone har GPS. Man kan därför söka efter lediga objekt i närheten av där man befinner sig, men oftast är det ändå sökningen på angivna kommuner och områden som känns mest användbar.

Utöver den information som finns om objekten, kan man själv lägga till bilder. Ta en bild när du är ute på visning så kan du addera den till rätt objekt och enklare komma ihåg detaljer och vad du själv gillade eller ogillade. Verkligen en kul detalj, men just i visningssituationen är det andra saker som saknas. Man kan se datum och tid för visningar, men man får ingen hjälp att hitta till rätt adress. Man kan visserligen se adressen, men inte skickas över till Google Maps för att hitta dit. Det fungerar inte ens att klippa och klistra adressen från programmet, trots att det nu är något Iphone ska klara av.