Vi förklarar

Nya EU-regler för mobiltelefoner: Det här är nackdelarna

De nya EU-kraven på mobiltelefonerna kan sägas hota ett segment av mobilmarknaden.

Publicerad Senast uppdaterad

Det är de allra billigaste telefonerna. Kravet på tålighet mot vatten och damm kan få en del tillverkare att helt enkelt välja att inte lansera sina billigaste modeller i Europa för att de inte uppfyller kraven. De som gör det kan bli dyrare för att de måste göras vattentåliga. Samtidigt har förmodligen EU gjort bedömningen att det är en åtgärd som inte är alltför kostsam eftersom man ställer samma krav på de ännu billigare knapptelefonerna.

Risken att det blir för dyrt för de allra billigaste telefonerna är förmodligen också orsaken till att EU valt att inte ställa krav på minst sju års systemuppdateringar. Det är en efterkostnad för tillverkarna som du förmodligen kan räkna hem på en mobil för 10 000 kronor, men en telefon för 2500 kronor skulle kunna bli en ren förlustaffär för tillverkaren.

De billigaste mobilerna får inte bara nackdelar med de nya reglerna. De långsammare processorerna i billigare mobiler drar ofta mindre ström än toppmodellernas, och de kan ge dessa mobiler en bättre energimärkning som gör att folk väljer dem framför de dyrare modellerna. Bra batteritid är ju trots allt något som väger tungt när du köper en ny mobil.

Det här tipset är ett utdrag ur en längre artikel om EU:s nya regler för mobiltelefoner och artikeln publicerades tidigare exklusivt för Plus-medlemmar på Mobil.se. Här kan du bli Plus-medlem och därmed få direkt tillgång till alla artiklar på Mobil.se. Som plusmedlem så får du samlade tips och många andra fördjupande, vägledande artiklar. Hela den ursprungliga artikeln hittar du här.