Mobile World Congress, MWC, går av stapeln i Barcelona måndagen den 25 februari. Mobil Business har frågat några av Sveriges mest innovativa mobila företagen om förväntningarna inför mässan och trenderna kommande 12 månaderna. I dag svarar David Prentell, Chief Growth Officer på Vamos, företaget bakom event-discovery-appen med samma namn. Han ger även några tips på hur du kan maxa resan till Barcelona-mässan.
För David Prentell råder det inget tvivel om att mobilbranschen står inför ett nytt paradigmskifte under närmaste 12 månaderna. Detta eftersom Android inte bara etablerat sig som det dominerande operativsystemet sett i antalet sålda enheter, utan även som ett växande OS för telefoner i den högre prisklassen, den klass som hos många operatörer växer mest. Att Apples Iphone utmanas i det segmentet kan innebära att alltfler operatörer och utvecklare väljer en så kallad Android first-strategi.
– Fler och fler enheter i den högre prisklassen är lika bra eller även bättre är Iphone. Frågan är i vilket system man utvecklar först när folk börjar lägga ner pengar på den typen av telefoner, som även blir de nya statussymbolerna, säger Prentell.
Det är idag svårt för många appar att synas i App Store och Androids tillväxt kan öppna nya möjligheter, exempelvis nya sätt att distribuera appar som ger synlighet för flera appar. Frågan är även om Android kan stimulera tillväxten av webappar framöver.
Annons
– Det finns många frågor men en sak är säker: om folk spenderar mer på Android så är det också det utvecklare och operatörer kommer att fokusera på. Det kommer att visa sig tydligt i Barcelona. Frågan på allas läppar blir då om arvet efter Steve Jobs redan faller sönder.
Annons
Vamos-gänget. Från vänster till höger: David Prentell, Luis-Daniel Alegría, Jens Dressler.
Operatörsinitiativ för att stimulera mobilanvändning
Utöver Androids påverkan på det som diskuteras och visas i Barcelona spår David Prentell tre huvudtrender på årets mobilmässa: nya initiativ från telekomoperatörer, mjukvara som integrerar data från olika källor och tjänster samt sakernas internet, det vill säga uppkopplingen av mobilen med prylar och maskiner.
– Vi kommer att se olika typer av initiativ från europeiska telekomoperatörer. Många har nu förstått att de måste samarbeta med det växande antalet startup-företag och tredjeparts utvecklarcommunities. Tanken bakom initiativen handlar om att hjälpa folk att hitta appar som speglar användarens intresse och därmed öka data- och sms-trafiken i mobila näten.
I dag är det ett begränsat antal appar som blir populära, syns och laddas ner. Enligt Prentell, som hänvisar till siffror från GetJars vd Chris Dury, står 0,1 procent av det totala antalet appar för 50 procent av totala nedladdningar.
– Vi kommer att se fler appmarknadsplatser som är förinstallerade på telefonerna, fler incubatorinitiativ, skräddarsydda sms-kampanjer samt många andra intressanta initiativ som kommer att driva upp mobilanvändning, säger han.
Mjukvara som integrerar olika datakällor
I och med att mängden webbsidor, webbtjänster och applikationer fortsätter att öka explosionsartad krävs det lösningar som hjälper en att få en överblick på ett enklare sätt.
– Det är redan omöjligt för folk att hålla koll på allt överallt hela tiden så jag tror att vi kommer att se fler tjänster som försöker samla ihop olika datakällor på ett sätt som är anpassat till mobiltelefoner.
Den röststyrda virtuella assistenten Siri för Iphone är enligt Prentell det mest påtagliga exemplet av en sådan lösning i dag. Även Vamos-appen bygger på samma trend och integrerar offentliga Facebook-events med live Instagram-bilder för samma event. Netflix, som integrerar innehåll från en mängd leverantörer, är ett annat exempel, enligt Prentell.
– Tiden då var och en skapade en egen tjänst för det egna innehållet är förlegad, säger han.
Koppla mobilen ihop med prylar
En annan trend som branschen pratat om under en längre tid är uppkopplingen av mobiltelefoner med alla typer av prylar och maskiner, eller sakernas internet som det ofta kallas. Det finns redan i dag många tillämpningar på marknaden, exempelvis inom bilindustrin, men inte någon standardlösning.
– Vi befinner oss i ett relativt tidigt skede och jag räknar inte med eleganta integrerade Apple-aktiga produkter. Snarare att någon kopplar upp några hopslagna hårdvarudelar med något halvfärdigt gränssnitt. Men så småningom kommer någon få till det. Kanske till och med i år. I så fall blir det detta alla pratar om i Barcelona!
Ha ett öppet sinne
Har du aldrig varit med på Mobile World Congress är det följande du ska tänka på, enligt David Prentell.
– Stället är riktigt gigantiskt! Gör din research, boka möten, ha kul, ha ett öppet sinne och prata med folk. Man vet aldrig vilka nya möjligheter som finns runt hörnet, säger han.
Vamos är finalister i Mobile Premier Awards, vars vinnare utses den 25 februari i Barcelona.