Bättre sömn

Fler färginställningar för Ios-skärmar

Flexbright, en app från Intelligent Apps, gör det möjligt för användaren att reducera blått ljus från skärmen. Nu har Apple godkänt appen.

Publicerad:

9 mar 2016 - 08:49

Uppdaterad:

9 mar 2016 - 09:50

Forskare har sedan en tid tillbaka varnat för att våra mobiler och plattor gör det svårare för oss att somna. Det blå ljuset som skärmen avger lurar hjärnan och får den att tro att det är tidigare på dygnet än vad det egentligen är. Det hämmar hjärnans melatoninproduktion, ett sömnhormon som får oss människor att känna när det är läggdags. Forskare tror också att störningar i melatonincykeln påverkar människans hälsa och funktionalitet negativt på flera områden, bland annat när det kommer till minnet. 

Flexbright låter användare ställa in skärmens färgvärme så att den anpassar sig efter vilken tid på dygnet det är. Det går även att låta appen beräkna när solen går upp och ner lokalt, samt låta appen spara information om mobilens ljusanvändning under det senaste dygnet. Appen ska dessutom varna för ögontrötthet, en uträkning som bygger på hur mycket blått ljus som användaren exponeras för under dagen, och appen ger även instruktioner till övningar som ska hjälpa en att vila ögonen.

Appen är idag godkänd av Apple men finns inte tillgänglig för svenska användare. Funktionen i sig finns dock med i kommande Ios 9.3 som Apple sedan en tid haft betaversioner ute av, då tillgänglig för utvecklare och registrerade betatestare. Apple har även berättat lite mer om funktionen på sin webbplats där kommande versionen av Ios presenteras närmare. Ios 9.3 finns ute för utvalda i en sjätte betaversion, vilket tyder på att en skarp lansering inte ligger allt för långt borta.

.

.

 

.