Första intrycket av HTC Touch

Touch är den senaste, och också den minsta, i raden av smarta mobiler från tillverkaren HTC. Nu är det tydligt att man satsar på att locka en annan grupp än de företagskunder som tilltalats av deras tidigare modeller. Med Touch försöker man lansera en avancerad mobil som samtidigt ska tilltala privatkonsumenter med högre krav på design och utseende.

Publicerad Senast uppdaterad

Det första som slår mig med HTC Touch är dess storlek. HTC har visserligen valt att avstå från 3G, men i övrigt är det en så pass avancerad mobil att storleken imponerar. Att Windows-mobiler har uppfattats som klumpiga, speciellt de mer avancerade modellerna med pekskärm, är ett problem som man nu försöker komma åt genom att lansera Touch. Man är så angelägna om att betona dess storlek att deras nordiska säljchef kallar den för världens minsta PDA, vilket nog får sägas vara en sanning med modifikation.

Det är även tydligt att man lagt mycket kraft på att göra en mobil där utseendet ska vara mera tilltalande än hos flera av de tidigare modellerna. Det sistnämnda är naturligtvis en fråga om tycke och smak, men personligen tilltalas jag av telefonens sparsmakade yttre.

Den stora nyheten är givetvis annars det gränssnitt som utvecklats av HTC själva, som man döpt till TouchFLO. Tack vare det räcker det i många fall med att dra ett finger över skärmen istället för att plocka fram pekpennan. Genom att dra ett finger nerifrån och upp kommer man in i ett tredelat grafiskt gränssnitt där man med fingrarna kan styra mediaspelaren, ringa upp sina snabbkontakter eller starta några av de mest använda applikationerna. Att styra med fingret fungerar även inne i vissa program, till exempel kan man scrolla i webbläsaren eller telefonboken genom att dra fingret uppåt eller nedåt. Telefonen känner dessutom av med vilken hastighet man drar fingret med och anpassar scroll-hastigheten efter det. När man använder gränssnittet första gången känns vissa delar av det väldigt smidigt att använda, till exempel att rotera den tredimensionella menyn med olika avdelningar och starta programmen där. Däremot känns den rörelse som krävs för att man ska få fram själva menyn svårare att få till, liksom att scrolla uppåt eller nedåt i listor endast med hjälp av ett finger.

Dels måste man komma fram till hur hårt man ska trycka för att telefonen ska reagera överhuvdtaget, dels är det lätt att komma in på någon annan funktion än man tänkt sig eftersom man inte varit tillräckligt exakt i sin rörelse. Antingen har man flyttat fingret för kort bit, eller inte tryckt olika hårt i början och slutet av rörelsen, så att telefonen istället uppfattat det som att man tryckt på någon viss knapp eller symbol på skärmen.

Det är svårt att bilda sig en bestämd uppfattning om den här typen av funktion efter att bara ha provkört telefonen en kort stund, men jag skulle tro att de svårigheter jag hade berodde mer på ovana än på gränssnittet i sig.

Förutom TouchFLO innehåller Touch alla de funktioner som man normalt hittar i en Windows Mobile-enhet. Enligt HTC kommer den dessutom att vara den första telefonen på marknaden med pekskärm och version 6 av Windows Mobile. Att den har operativsystem från Micorosoft innebär exempelvis att den är försedd med en mobilanpassad version av Office-paketet och kan hantera Word, Excel och Powerpoint-filer. Musik och film kan man spela upp via det gränssnitt för mediaspelaren som finns i TouchFLO-gränssnittet eller med hjälp av den vanliga Windows Media Player som också finns förinstallerad. Om inte de förinstallerade program täcker ens behov kan man också välja bland tusentals program som finns för nerladdning på nätet.

Typ: Trippelband med w-lan och stöd för edge

Mått: 99,9x58x13,9 millimeter

Vikt: 112 gram

Kamera: 2,0 megapixel, cmos

Skärm: 2,8 tum, 240x320 bildpunkter, 65 000 färger

Taltid: 5 timmar

Standbytid: 200 timmar