Släktskapet med Samsungs egen toppmodell är uppenbart när man jämför Galaxy S med Googles och Samsungs gemensamma Nexus S. Störst är skillnaderna under skalet.
Nexus S är ingen designrevolution, utan mycket lik Galaxy S, men det finns en del skillnader. Nexus S är bland annat mjukare i formerna, hörnen är rundade och den saknar det lite fyrkantiga utseendet från Galaxy S. Nexus S är också någon millimeter tjockare än Galaxy, inte särskilt mycket, men den rundare formen gör att den uppleves som lite bulligare.
Den mest intressanta nydesignen är ändå skärmen som har en svagt böjd form, den svänger lite uppåt i ändarna. Enligt Samsung är tillverkningen knepig och de har fått kassera en hög procent av skärmarna. Skillnaden mot en platt skärm är inte överväldigande, men reflexerna i skärmen blir också lite annorlunda tack vare att skärmen är svängd, till det bättre tycker vi när vi jämför med Galaxy S.
Skärmen på exemplaret jag känner på är av superamoled-typ, och den är riktigt snygg med bra färger, skärpa och kontrast. Samsung kan tyvärr inte säga säkert om det är en sådan skärm som kommer att sitta på telefonen när den väl lanseras i Norden, det kan bli lokala variationer i skärmtyp. De vill inte vara mer specifika än att de säger att de kommer att meddela alla specifikationer när det är klart när Nexus S kommer till Sverige, något som kommer att ske under våren.
Annons
Att Nexus S är först med att ha en pekskärm som inte är helt platt, utan lite lätt böjd, är mera en kul designdetalj än något som märks särskilt mycket när man använder den.
Annons
Då har telefonens operativsystem och gränssnitt större betydelse. Nexus S blir först ut på marknaden med version 2.3 av Android. Dessutom är det Googles operativsystem i oförändrad form man möter som användare. utan det Touchwiz-gränssnitt som man har använt i Galaxy S.
Vilket man föredrar är en smaksak, men helt klart är att det går snabbare att navigera i menyerna på Nexus S än någon annan Android-telefon.
Det känns också som att man nu kommit ikapp Iphone när det gäller flytet i menyerna. Google har satsat på grafiken både för en snyggare helheltsupplevelse, men också för att göra Android till en bättre spelplattform.
Även jämfört med Nexus One, som har Android 2.2 i omodifierad form, känns Nexus S klart piggare rent allmänt.
Enklare att ha kontroll över apparna i Android 2.3
Även systemets webbläsaren hör till det som uppdateras för att bli snabbare. Det är svårt att komma med tvärsäkra påståenden om resultatet men vår upplevelse är att webbsidor ritas upp något snabbare än tidigare.
Till övriga förbättringar i systemet hör utökad multitouch så att man kan hålla ned shifttangenten med ett finger och skriva stor bokstav med ett annat finger, sedan återgå till liten text när man släpper shifttangenten, precis som på en dator.
Det är oklart när Samsung kommer att meddela sin och Googles tidsplan för Sverige-lansering av telefoner. Det finns tecken som tyder på att man kommer presentera en sådan innan jul.
När Nexus S släpps i Sverige kommer även svenska som språk och ett svenskt tangentbord att vara en del av systemet, något man redan kan se i SDK:t för Android 2.3. Andra anpassningar kommer också att finnas, och dessa jobbar med på Samsung i Sverige just nu.
Om man inte kan vänta utan redan nu vill beställa en Nexus S från USA eller Storbritannien så ska telefonen fungera i Sverige med svenska operatörer. Men de telefoner som senare kommer att börja säljas här kommer inte att ha samma version av mjukvaran och det är oklart hur det kommer att fungera med uppdateringar.
Alla uppdateringar kommer att skickas ut från Google utan någon inblandning från Samsung, men man kan inte utgå ifrån att alla mjukvaru-
uppdateringar når alla telefoner samtidigt och olika språkområden kan komma att få olika hög prioritet.
Vid Sverige-lanseringen kanske också bilden har klarnat när det gäller genomslaget för NFC-tekniken, en teknik som funnits i flera år och som nu Google försöker lyfta fram genom att förse Nexus S med stöd för NFC.
Man kan hålla telefonen mot en tunn NFC-krets, som kan finnas i en exempelvis en affisch, och få en länk till mer information. Det vill säga, så funkar det idag. I förlängningen ska NFC-tekniken kunna användas för att betala med mobilen, men då måste tekniken först och främst få en större spridning.
Nexus S
Operativsystem: Android 2.3
Storlek: 123,9 x63x10,9
Vikt: 129 gram
Skärm: 4 tums superamoled-skärm, 480x800 pixel.
Minne: 16 gigabyte inbyggt, 512 Mbyte ram-minne.
Datauppkoppling: Turbo-3g upp till 7,2 Mbps, Wlan 802.11 n/b/g