Första intrycket av Samsung Omnia II

Mer fingervänligt än föregångaren Omnia, både tack vare skärmen och uppgraderade Windows Mobile 6.5. Men inget revolutionerande.

Publicerad Senast uppdaterad

Samsungs första Omnia var under en period tillverkarens toppmodell. När Samsung så lanserade en mängd nya modeller i början på året poängterade man att det inte handlade om att ersätta den gamla Omnian, utan om att komplettera den.

Och visst finns den kvar i några webbutiker fortfarande, men jag skulle inte rekommendera någon att välja den före Omnia II. För i mina ögon har allt blivit bättre.

Börjar vi med skärmen på 3,7 tum är den både skarp och snygg. Samsung kör vidare med sin amoled-teknik som ska ge mer strömsnåla skärmar. Hur det är med förbrukningen för skärmen vet jag inte, men den har bra pekkänslighet, både vad gäller reaktion och noggrannhet.

Under skärmen sitter tre knappar, två på sidorna för att hantera samtal, och en i mitten som tar dig till huvudmenyn eller till menyn för aktiva program om du håller den intryckt. På sidan finns volym, låsknapp, kameraknapp och en tillbakaknapp som även kan tilldelas funktioner.

Inuti hittar vi alltså Windows Mobile 6.5 och det är min första kontakt med det uppgraderade operativsystemet. Men någon närkontakt blir det inte eftersom Samsung jobbat noggrant med att baka in det hela i sitt eget gränssnitt Touch Wiz.

Widgetar är en viktig del i detta bygge, på startskärmen kan du lägga ett antal av dessa små genvägar till olika program, både i telefonen, men även till webben. Du kan hämta nya genom en hämtningswidget, men utbudet är inte så imponerande än så länge.

Har du använt en Samungtelefon på sistone kommer du att känna igen dig i hur telefonsystemet ser ut. Det är bara på ett fåtal ställen som Windows lyser igenom. Någon ruta ibland där du ska bekräfta har ett klassiskt minimalt typsnitt med för små knappar att pricka med fingret. Det följer med en penna, men den behöver du knappast packa upp ur fodralet.

Den är likt flera nya Samsungtelefoner bra på film, formatstödet lämnar inte mycket att önska och skärmen klarar jobbet. Och med 3,5 millimeters uttag på ovansidan fungerar det också bra att lyssna på musik i telefonen.

Till formen och prestandan påminner Omnia II mycket om Samsung Jet som jag testade tidigare i år. Men jag tycker att Jet var aningen snabbare i menyer och respons, det känns som att Windows är lite tyngre att driva än Samsungs eget system som återfinns i Jet.

Ett fullständigt test av Omnia II kommer i nästa nummer av Mobil och inom kort på webben.

Typ: 3g-telefon med fyrbands gsm och edge.

Vikt: 123 gram.

Mått: 118 x 59,6 x 11,9 millimeter.

Taltid: 8 timmar.

Standbytid: 543 timmar.

Minne: 16 Gbyte internt minne, plats för microSD-kort på upp till 32 Gbyte.

Maximal datahastighet: 7,2 Mbit/s (turbo-3G).

Skärm: 3,7 tums pekkänslig amoled-skärm med 480 x 800 pixlar, 16 miljoner färger.

Kamera: 5 megapixel med dubbel fotolampa och autofokus. Videoinspelning med fotolampa i upplösningen 720 x 480 pixlar med 30 fps.

Operativsystem: Windows Mobile 6.5

Pris: Ca 6 500 kronor.

Omnia 2>