Frågor och svar om täckningstestet

Publicerad Senast uppdaterad

Hur kan en operatör vinna totalt utan att ha vunnit flest antal regioner?

Invånarantalet i de olika regionerna påverkar hur stor betydelse som mätresultaten i respektive region har för totalresultatet. Exempelvis kan det alltså ge ett bättre utfall totalt att vara näst bäst i en region med stort invånarantal än att vara bäst i en region med färre invånare. Dessutom har operatörer som vunnit i mer än en region samtidigt haft mätresultat som varit sämst eller näst sämt i andra regioner. Telia har ett genomgående bra resultat. Det har visserligen enbart räckt till seger i en region men samtidigt är det endast på Öland som man placerat sig sist, vilket är en av de mindre regionerna.

Varför är det ingen av operatörerna som kommer i närheten av de utlovade 7,2 Mbit/s?

En viktig orsak är att uthastigheten för Turbo-3G fortfarande bara är 384 kbit/s. TCP-protokollet, som används bland annat när man surfar eller laddar ner filer, kräver konstant bekräftelse på att datapaketen kommit fram, och denna är beroende av hastigheten på utgående data. Ska du skicka e-post med bifogade filer kommer du också att märka av den låga uthastigheten. Om du däremot till exempel tittar på streamad video, används ett annat protokoll, UDP, som inte kräver leveranskvitton på datapaketen. Då kan man få ut mer av datahastigheten i nedlänken.

Vi har valt att mäta det folk använder mest, själva surfandet. Bredbandskollen (www.bredbandskollen.se) använder en annan mätmetod som använder UDP-protokollet, och kan därför ge en högre siffra. En siffra som vi dock tycker är missvisande för normalt användande.

Varför visar datamätningarna så skiftande resultat för olika operatörer?

Testet av mobilt bredband har genomförts på samma sätt för samtliga operatörer. Usb-modem som operatörerna själva har fått välja ut ur sina sortiment har anslutits till en Windows-dator med vårt mätprogram installerat. Operatörerna har också själva lämnat information om de inställningar som använts då programmet genomfört uppkopplingar med de olika modemen. Mätprogrammet har inte haft några begränsningar av hur snabba förbindelser som kunnat upprättas via modemen eller hur höga hastigheter som har kunnat registreras under mätningarna.

Har ni mätt uppkopling via w-lan?

Nej, endast uppkopplingar via olika typer av mobilnät har förekommit. Det innebär att modemen använt gsm-, wcdma- och cdma2000-teknik. Med andra ord har det skett uppkopplingar via gprs, edge, 3G och turbo-3G.

Varför ingick inte Ice.net i mätningarna av röstsamtal?

Ice.net, tidigare Nordisk Mobiltelefon, valde själva att inte delta i testet av röstsamtal.

Har ni använt externa antenner?

Nej, varken för samtal eller mobilt bredband har vi använt oss av externa antenner. När det gäller samtalsmätningarna är huvudskälet till detta att företaget som hjälper oss med mätningarna bedömde antennerna i sig som en allt för stor potentiell felkälla. När det gäller usb-modemen var det bara vissa operatörers modem som hade uttag för extern antenn och då ansåg vi det som mest rättvist att inte använda antenner till något modem.

Inom parentes kan sägas att bilen som användes vid förra årets test visserligen hade ett antal fast monterade antenner på taket men dessa var inte kopplade till de telefoner som då användes för både röstsamtal och data.

Hur kommer det sig att sträckan är 1200 mil?

Vi har givetvis inte kört kortaste sträckan mellan Trelleborg och Kiruna, som är sydligaste respektive nordligaste orterna i testet, utan har tvärtom försökt att täcka in så många platser och vägsträckor som möjligt under den tid vi hade till vårt förfogande.

Hur kommer det sig att Tele2 inte tycks komma upp i turbo-3G i storstäderna?

I efterhand har det framkommit att Mobil till testet av Tele2 hade fått och använt en delvis felaktig inställning (APN-inställning). Det påverkade datahastigheten i de delar av nätet som Tele2 uppgraderat för högre hastigheter (Turbo-3G). Efter testet har Mobil därför gjort stickprovs-mätningar av datahastigheten med en ny APN-inställning som Tele2 tillhandahållit. Därefter har vi gjort en uppskattning av hur mycket inställningen med begränsad bandbredd påverkat resultatet. Baserat på våra nya mätningar och beräkningar hade genomsnittshastiheten för Sverige för Tele2 hamnat på strax under 500 kbit/sek, strax efter trean Telia. Tele2 skulle därför inte heller med dessa inställningar ha fått en annan totalplacering i testet av mobilt bredband (plats fyra), men för enskilda områden i större städer skulle Tele2 kunnat få ett bättre värde på datahastighet än vad som redovisats i testet.

Ice.net påstår i annonser att de har överlägset bäst täckning, men hos er blir de sämst?

Ja, när vår mätdator försökte ladda ner datafiler via deras bredbandsmodem misslyckades detta helt enkelt väldigt ofta, vilket återspeglas i resultatet. Om det beror på att deras nät har barnsjukdomar eller om de har byggt ut nätet dåligt är svårt att svara på.

Telia och Tre bäst på mobilsamtal och mobilt bredband

Tidningen Mobil har i samarbete med Altaria Solutions genomfört ett rikstäckande test av mobilnäten. Telia klarade sig bäst på mätningen av röstsamtal och Tre var den operatör som lyckades bäst när det gäller bästa nät för mobilt bredband.

Under våren har tidningen Mobil genomfört ett landsomfattande test av Telias, Tele2:s, Tres, Telenors och Ice.net:s nät. Tiotusentals samtal har ringts och många tusentals megabyte data har laddats ner under den 1200 mil långa färden från söder till norr.

Täckningsestet har delats upp i två parallella tester:

- Bästa nät för samtal?- Bästa nät för mobilt bredband

Bästa nät för röstsamtal

Telia imponerar, precis som förra året, med bra resultat i hela Sverige. Telias styrka är inte bara bra täckning i glesbygd utan också jämn och hög kvalitet på nätet över hela Sverige.

Telenor kommer tvåa i testet av bästa nät för samtal, följt av Tre på tredjeplats. Sämst klarar sig Tele2, som både visar dåliga värden i Norrland och är klart sämre än konkurrenterna i Mellansverige.

Bästa nät för mobilt bredband

Tre är en solklar vinnare när det gäller matchen om Sveriges bästa mobila bredband. Tre vinner i samtliga regioner utom Norrland samt Gotland och Öland. Tre vinner framför allt för att man har en jämn hög hastighet på sitt mobila bredband.

Telenor kommer totalt sett tvåa i matchen om Sveriges bästa mobila bredband före trean Telia. På de två sista platserna kommer Tele2 och uppstickaren Ice.net.

Stora skillnader för mobilt bredband

Mobils mätningar visar på stora skillnader mellan de olika operatörerna och i många fall mellan olika delar av landet när det gäller vilka hastigheter den som surfar med ett usb-modem kan komma upp i. Ingen av operatörerna är i närheten av den hastighet på 7,2 megabit per sekund som ofta används i marknadsföringen av turbo-3g-abonnemangen. Inte vid något tillfälle har hastigheter på över 2 megabit per sekund registrerats under Mobils mätningar.

Testresultatet i sin helhet hittar du i Mobil nummer 6/2008.

- Resultatet>