Google Play Böcker till Android

Googles bokbutik hårdtestad

Google bokköptjänst finns nu i svenska Google Play, ett välkommet tillskott. Men vi hoppas på en version två med enklare sökmöjligheter och böcker på svenska.

Publicerad Senast uppdaterad

Den nya tjänsten följer samma mönster som Play-butiken i övrigt. Böckerna är uppdelade i bekanta huvudkategorier som ”Toppsäljare” och ”Bästa grattis”. ”Nya titlar” är uppdelade efter skönlitteratur och facklitteratur. Går man ner i kategorierna så hittar man exempelvis ”Barnböcker”, ”Datorer och internet”, ”Skönlitteratur” med mera. Går man vidare i underkategorierna så blir det nästan för mycket. Varför man inte kan trycka in ”Lesbiskt” under ”Gay” (vilket dessutom vore mer korrekt eftersom ”Gay” innefattar både män och kvinnor) förstår jag inte riktigt. Bara under skönlitteratur så hittar man 43 underkategorier, enligt mig ungefär 28 för många.

Gratis är bra, om man hittar det

Att vissa böcker är gratis är självklart väldigt bra, men jag har inte lyckats hitta en kategori för bara det. Det enda som jag hittar är ”bästa gratis” på huvudsidan men där listas endast 15 titlar. Har man 43 underkategorier i skönlitteratur tycker jag att man kan trycka in en ”gratis” någonstans också. Rent allmänt tycker jag att sökfunktionen borde bli bättre, jag hade gärna sett att man kan sortera resultaten på pris i varje underkategori. Hur Google kan underprestera med sökning – det var samma visa när Play släpptes från början – är en gåta med tanke på att allt började som en sökmotor.

Om du är nyfiken på en bok så går det att ladda ner ett gratisutdrag där man får läsa ett kapitel eller två för att sedan ta beslut om man vill köpa boken. Respektive bok presenteras med ett omslag, en kort beskrivning och du kan även se andra kunders recensioner (om de har skrivit några). Själva bokläsaren är en trevlig historia med animerade sidbläddringar (går att stänga av) och möjligheten att sätta bokmärken, göra anteckningar och markeringar, välja ”dag” och ”natt” som läsläge (svart text mot vit bakgrund och vice versa), ändra typsnitt och teckenstorlek samt se sidan som den var i pappersoriginalet. Det går också att återuppta läsningen där du slutade på en annan Android-enhet.

En sak som fungerar bättre i teorin än i praktiken är uppläsningsfunktionen. Visserligen markeras textbiten som läses upp men den kvinnorösthärmande talsyntesen lämnar mycket i övrigt att önska. Det är inte direkt Sven Wollter-klass om man säger så.

De flesta böckerna kostar mellan cirka 40 till 60 kronor, men det går att hitta böcker för en femma och den dyraste jag har sett kostade 160 spänn. Men det finns säkert ännu dyrare exemplar. Som en liten jämförelse kan jag nämna att George R. R. Martins populära A Game of Thrones kostar 65 kronor på Google Play Böcker medan den kostar 69 kronor i Apples Ibooks.

Överlag är mitt första intryck att Böcker är ett trevligt och efterlängtat tillskott. Stig Larsson finns översatt på engelska men inte på originalspråk och min favoritbok av den amerikanska författaren Peter Biskind finns bara på spanska! Men det är en början i alla fall.