Hela internet i mobilen

Publicerad Senast uppdaterad

Den webbläsare som du hittar i mobilen har tillverkaren ofta köpt in från en leverantör, men den är trots det en fast del av mobilens programvara och går inte att byta ut. De vanligaste webbläsarna som tillverkas för mobiler av fristående företag heter Netfront, Obigo, Openwave och Opera.

Nokia och Motorola utvecklar egna webbläsare för de flesta av sina mobiler. Undantag är Motorolas UIQ-mobiler och Nokias kommunikatorer som istället använder Opera. Openwaves webbläsare förekommer också i vissa Motorola-mobiler. Webbläsaren ingår ofta i ett paket med programvara från samma utvecklare. Ett vanligt paket kan förutom webbläsare till exempel innehålla program för MMS, SMS och E-post, musik- och videospelare, filhantering med DRM-skydd och chatprogram.

Nokias "Series 40 Browser" är en av de mest använda webbläsarna och finns i tre versioner - en för varje utgåva av Series 40-plattformen. Den ursprungliga versionen är en ren wap-browser med stöd bara för wml, men från andra utgåvan finns också stöd för xhtml Mobile Profile och Wap 2.0. Mobiler med Nokias Series 60-plattform är lite bättre rustade - där finns stöd för html från andra utgåvan av systemet.

Utvecklas i Lund

I Lund finns företaget Obigo som länge har varit ganska ensamma om att leverera webbläsare till Sony Ericssons modeller på den europeiska markanden. Innan verksamheten blev en del av Teleca hette företaget AU System. Den ursprungliga wap-standarden utvecklades 1997 som ett samarbete mellan AU System, Ericsson, Nokia och det företag som idag heter Openwave. Göran Svennarp, marknadschef på Obigo, berättar att efter att en ny webbläsare lanserats dröjer det oftast ungefär sex månader innan den finns i en mobil ute på marknaden.

- De stora tillverkarna använder olika webbläsare till olika modeller beroende på mobilens målgrupp, vilken geografisk marknad man riktar in sig på och om det finns speciella krav från operatörerna som ska sälja mobilen.

Stöd för RSS och html

För modellerna W550 och W900i har Sony Ericsson köpt in den något bättre webbläsaren Netfront med stöd för html och nyhetsformatet RSS. Netfront utvecklas av företaget Access med huvudkontor i Tokyo. Netfront är från början en webbläsare för till exempel. TV-apparater och kylskåp med internetfunktioner och dök för första gången upp i mobiltelefoner som en i-mode-webbläsare 1999.

Per Alksten på Sony Ericsson säger företaget inte kommenterar de strategier som finns för val av underleverantörer men berättar att webbläsarna blir bättre och bättre och att det stöd för Wap 2.0 och xhtml som funnits under några år kompletteras med stöd för vanliga webbsidor i nya mobiler.

Nokias senaste Series 60-mobiler i N- och E-serierna använder den tredje utgåvan av plattformen. Webbläsaren som följer med tredje utgåvan av Series 60 har i media kallats Safari, men det innebär inte att det är mac-webbläsaren som finns i Nokias mobiler. Safari från Apple och den nya Series 60-webbläsaren använder båda komponenter från en programvara för att rendera webbsidor som är släppt som öppen källkod.

Apple och Nokia har utvecklat egna gränssnitt och funktioner som gör att webbläsarna i sin helhet är kommersiella programvaror. Renderingsprogrammen heter Webcore och JavaScriptCore och är från början en del av webbläsaren Konqueror från skrivbordsmiljön KDE, ett grafiskt skal för datorer med operativsystemen Linux eller Unix. Nokia skriver i sin presentation av den nya webbläsaren att man genom att använda öppen källkod hoppas kunna samarbeta med andra utvecklare för att få bättre kompatibilitet med webbinnehåll. Andra tillverkare är mer skeptiska till öppen källkod och menar att det blir bättre och billigare i längden att använda ett integrerat programpaket där alla komponenter är speciellt anpassade för mobiler.

Wml blev xhtml

När mobilt internet och wap dök upp på 90-talet var det språket wml (Wireless Markup Language) som gällde. Wml utnyttjade förutsättningarna i mobilerna på ett effektivt sätt, men lyckades aldrig bli någon riktigt stor standard för innehåll. Wap 2.0 med språket xhtml har klarat sig bättre.

Xhtml fungerar både i mobiler och i vanliga webbläsare, så det är lättare för innehållsleverantörerna att anpassa sina sajter för de olika plattformarna. Trots att det finns en gemensam standard är det fortfarande det äldre html-språket som dominerar på webben och de flesta sajter har därför fått klara sig utan mobila användare.

Att läsa, rendera, html är inte helt enkelt - speciellt inte för en utrymmessnål webbläsare i en mobil. Wml och xhtml bygger på standarden xml - ett väldigt reglerat och strikt sätt att beskriva information.

Html är naturligtvis även det standardiserat, men inte alls i samma utsträckning. Datorernas webbläsare är väldigt toleranta mot fel, så det går att skriva html på många olika sätt och ändå få en webbsida som fungerar. Det gör att det finns mängder av sajter på Internet som inte följer standarden helt korrekt, och tusentals rader programkod i webbläsarna som finns enbart för att klara av alla olika html-varianter - den något komplicerade verklighet som tillverkarna kallar för street-html.

3G och w-lan

Minnet är en begränsad resurs i mobiler och stödet för html har länge fått stå tillbaka för andra utrymmeskrävande funktioner. Bland smartphones har det funnits webbläsare med html-stöd under några år medan vanliga mobiler varit begränsade till wml och xhtml. Stöd för html i mobilerna öppnar för möjligheten att ta fram webbsidor och mobiltjänster med samma utvecklingsverktyg.

Snabbare dataöverföring med 3G och w-lan är även det en utveckling som minskar behovet av att specialanpassa tjänsterna för mobiler - det funkar att ladda ned en webbsida på rimlig tid och mobilerna är nu så kraftfulla att de klarar av att presentera innehållet.

Anpassas till skärm

Förutom svårigheten att läsa olika varianter av html-kod är navigationen en svår nöt att knäcka för webbläsartillverkarna. Webbsidor är skapade för att fungera bäst på skärmar med både fler pixlar och många gånger större yta än vad mobilerna kan erbjuda. De flesta webbläsare kan hantera problemet genom att göra sidan smalare så att den får plats i mobildisplayen.

Olika textavsnitt och kolumner placerar ovanför varandra och alla bilder förminskas till mobilens skärmbredd. Opera och Openwave var tidigt ute med denna teknik som kallas Small Screen Rendering eller Screen Optimized Rendering. Nackdelen med tekniken är att användarna inte riktigt känner igen sig. Ordningen på webbsidan blir förändrad och ofta är det nödvändigt att rulla förbi långa partier innan den intressanta informationen dyker upp.

Obigo och Nokia försöker i sina senaste versioner att göra navigationen enklare genom att visa en förminskad bild av webbsidan, så som den skulle se ut på en vanlig dator. Obigo kallar tekniken för Thumbnail Navigation och hos Nokia är beteckningen Page Overview, men funktionen är ungefär densamma.

Genom att klicka på en plats i miniatyrbilden hoppar webbläsaren till motsvarande avsnitt i en skala som blir läslig på mobilens skärm. För att snabba upp webbläsaren och minimera rullandet har Obigo också byggt in en funktion som laddar text före bilder och automatiskt tar dig till sidans brödtext.

Gratis Opera Mini

Om du inte är nöjd med webbläsare i din mobil, vad finns då för möjligheter? Tidigare har det varit tillverkarens privilegium att välja webbläsare för vanliga mobiler. Nu finns det webbläsare för java, så även om du har en mobil med något år på nacken kan du få in nya funktioner, till exempel. att läsa html-webbsidor.

Opera och Wapaka är två företag som utvecklar java-webbläsare och Opera Mini är den första java-webbläsaren som är gratis för vem som helst att ladda ned och använda. Opera Mini fungerar i många java-mobiler - se faktarutan. En skillnad mot andra webbläsare är att Opera Mini inte kopplar upp sig direkt mot de webbsajter som du surfar på. All trafik går via Operas servrar som omvandlar wml, xhtml och html till formatet obml (Opera Binary Markup Language). Det gör att mobiltelefonen inte behöver ha den processorkraft och programkod som krävs för att klara alla html-varianter.

Baksidan med Operas lösning är att webbläsaren inte klarar sig på egen hand utan är beroende av att kunna koppla upp sig mot Opera-servern. Det finns också en del frågetecken kring säkerhet och integritet eftersom krypterade SSL-webbsidor sänds utan krypterade från Opera till mobilen och att cachen, sidor du nyss besökt som sparas för snabbare åtkomst, ligger lagrad hos Opera.

Så kommer du igång med Opera Mini

1.Kontrollera att du har fungerande inställningar för GPRS- eller 3G-data. Fungerar det inte, beställ nya inställningar via SMS från din operatörs webbsidor eller kundtjänst.

2.Öppna mobilens befintliga wap- eller webbläsare och mata in adressen mini.opera.com

3.Om Opera känner igen din mobilmodell - bläddra ned till länken "Hämta Opera Mini". Om du har en java-mobil som inte Opera känner igen - gå till länken "alternativa hämtsidan" och välj versionen för litet minne eller stort minne beroende på vad din mobil klarar av.

4.När hämtningen är klar - starta Opera Mini. Du hittar webbläsaren bland andra javaprogram och spel i mobilens menysystem. Ofta dyker det upp en säkerhetsvarning som gör dig uppmärksam på att programmet vill använda internet. Det måste du godkänna för att allt skall fungera.

Liten ordlista

Browserwebbläsare för wap- eller vanliga webbsidor

Microbrowserwebbläsare för mobiler, handdatorer och andra system där det gäller att snåla med minne och processorkraft

J2MEJava 2 Platform - Micro Edition. Standarden för program som du kan installera själv på mobilen.

cHTMLCompact html - en förenklad html-variant som används för i-mode

SafariApple-produkt som, liksom Nokias senaste webbläsare, använder Webcore och JavaScriptCore

RenderingAtt omvandla wml- xhtml- eller html-kod till en läsbar webbsida på mobilens skärm

RSSReal Simple Syndication. Ett standardiserat format för att läsa nyhetsrubriker och länka till webbsidan med hela artikeln

DRMDigital Rights Management - kopieringsskydd för till exempel. Musikfiler

Faktaruta - här hittar du de olika webbläsarna

Access Netfront

www.access-sys-eu.com

Palm Treo 650

Samsung Z130

Sony Ericsson W550, W900i

Finns även att ladda ned i testversion för Series 60, UIQ och Pocket PC.

Nokia Series 40 Browser

forum.nokia.com/series40

Andra och tredje utgåvan med xhtml-stöd finns i:

Nokia 3220, 6020, 6170, 6230i, 6270, 6280, 7260, 8800 m.fl.

Nokia Series 60 Browser

www.series60.com

Andra utgåvan med html-stöd finns i:

Nokia 6260, 6630, 6670, 6680, 6681, 6682, N70, N90

Nokia Series 60 Browser

www.series60.com

Tredje utgåvan med ''Safari-webbläsaren" finns i:

Nokia 3250, N80, N91, N92, E-serien

Obigo

www.obigo.com

LG U880, LG U81xx och U83xx.

Panasonic X60, VS3

Sony Ericsson T610, K700, S700, K750, Z1010, V800, W600, Z520, J210, K608

Toshiba 902T, 921T

Openwave

www.openwave.com

Samsung E700

Sharp GX20, GX30, 902

Siemens S55, M55, CX65

Opera

www.opera.no

Smartphones med Series 60, Windows Mobile, UIQ, Linux GTK (Nokia 770), Series 80, Series 90

Opera Mini

mini.opera.com

Opera har själva testat sin webbläsare på telefonerna nedan. Vi provkörde på Sony Ericsson K750i.

Nokia 2650, 3120, 3200, 3510i, 3650, 5100, 6030, 6100, 6610, 6610i, 7250i, 7650, N-Gage, N-Gage QD, 3220, 3230, 5140, 6020, 6021, 6101, 6170, 6230, 6230i, 6260, 6270, 6600, 6620, 6630, 6670, 6680, 6681, 6682, 6822, 7270, 7610, 8800, 9300, N70, N90

Sony Ericsson P800, P802, T610, T630, Z600, F300i, J300i, K300i, K500i, K508i, K600i, K700c, K700i, K750i, P900, P910i, S700i, W800i, Z1010, Z800i

Samsung E330, E630, X460, D500, E530, E730, Z500

Siemens A65, C55, C60, MC60, SX1, C65, CX75, M65, M75, S65

Motorola A780, E1000, E680i, E790 ROKR, MPx220, RAZR V3, V620

LG B2100, C1100, C2200

Panasonic X200

Qtek 8020