Hotmail och e-post i mobilen

Med e-post är det billigt att skicka bilder och långa meddelanden - ett bra komplement till SMS och MMS i din mobil.

Publicerad Senast uppdaterad

E-post i mobilen börjar slå igenom på allvar och de stora tillverkarna släpper många nya e-postmobiler för att hänga med uppstickaren Blackberry. Det finns flera olika standarder för e-post och olika sätt att använda e-post i mobilen.

E-post i webbläsaren

Webbaserad e-post är mycket populärt i vanliga datorer. Hotmail är en av de största sajterna, men idag erbjuder de flesta internetleverantörer och e-posttjänster ett webbgränssnitt som komplement till protokollen POP3, SMTP och IMAP4. Den stora fördelen med webbaserad e-post är att du kan avvända den från alla datorer med webbläsare - oavsett om du sitter på kontoret eller om du befinner dig på ett internetcafé på andra sidan planeten. För mobilen är inte fördelen med webbaserad e-post lika stor eftersom mobilens webbläsare använder samma internetuppkoppling som e-postprogrammet. Många operatörer erbjuder e-post på sina wap-portaler. Ofta kan du samla flera e-postkonton på samma sida och om du använder ditt sim-kort i mer än en mobil kan det vara en fördel att använda e-post via en portal.

De flesta e-posttjänster fungerar både webbaserat och i mobilens e-postläsare, men Hotmail är det stora undantaget. Hotmail stödjer varken POP3 eller IMAP4 utan använder istället protokollet WebDAV för att ansluta till andra system. Vill du använda Hotmail i mobilen är det enklaste alternativet att logga in på adressen mobile.msn.com via mobilens webbläsare. Där kan du läsa och skicka e-post via ditt Hotmailkonto och även skicka meddelanden till dina kontakter i MSN Messenger. Hotmail är också på väg in på mobiloperatörernas portaler - till exempel Tre i Sverige som erbjuder både Hotmail och Messenger. Om du vill slippa allt vad wap-, gprs- och e-postinställningar heter så kan du också använda Hotmail via SMS. Det kräver att du registrerar ditt mobilnummer och din e-postadress via mobile.msn.com i webbläsaren på datorn. Varje meddelande kostar då 1,50 kr.

Mobilens inbyggda e-postprogram

Om du kan komma åt din e-post via POP3 eller IMAP4 så fungerar den med mobilens e-postprogram. Först krävs naturligtvis fungerande GPRS-inställningar, men när det är på plats kan du installera dina e-postkonton. Du behöver tillgång till dina e-postuppgifter som är:

·Typ av konto (POP3 eller IMAP4)

·Inkommande server (POP3 eller IMAP4)

·Utgående server (SMTP)

·Användarnamn

·Lösenord

·E-postadress

Operatörerna har bra instruktioner på sina webbsidor för hur du installerar e-postkonton på just din mobil. Telia har även en tjänst där du kan mata in alla inställningar på webben och få dem skickade till din mobil via SMS. De vanligaste e-postleverantörerna finns fördefinierade så att du slipper mata in alla uppgifter.

Om du gör dina inställningar manuellt i mobilen kan det gå till så här (testat på Nokia N80):

1.Öppna "Meddelanden" tryck på "Val" och välj "Inställningar".

2.Välj "E-post" och därefter "E-postkonton". Svara "Ja" på frågan om du vill ange ett e-postkonto. Tryck på "Starta" för att öppna guiden.

3.Välj kontotyp - POP3 eller IMAP4. Tryck på "Nästa".

4.Mata in e-postadressen. Tryck på "Nästa".

5.Mata in inkommande server. Tryck på Nästa. Mata in utgående server. Tryck på "Nästa".

6.Välj vilket datakonto eller vilken kopplingspunkt som du vill använda. Det kan vara ett WLAN-konto om din mobil stödjer det, annars välj ditt vanliga GPRS-konto. Tryck på "Nästa".

7.Välj vilket namn du vill att e-postkontot ska ha i listan. Tryck på "Slutför"

8.Klart! Första gånger du loggar in måste du ange användarnamn och lösenord.

Om det inte fungerar att skicka e-post - testa att ersätta din utgående server med operatörens SMTP-server. Se faktarutan.

Många mobiler har en inställning så att den kollar om du fått ny e-post med jämna mellanrum. Funktionen är mycket praktisk att använda, men tänk på mobilen kopplar upp en GPRS-anslutning varje gång e-posten ska kollas. Det kan bli mycket dyrt på resan eftersom många operatörer har en minimidebitering för varje uppkoppling utomlands oavsett hur mycket data som skickas. I vissa mobiler kan du välja att bara kolla e-posten automatiskt när du befinner dig i din hemoperatörs nät.

E-post med smartphones

För smartphones öppnar sig en del nya e-postmöjligheter. Mobiler med Windows Mobile kan använda Hotmail-konton i sina e-postprogram. Även Symbian-mobiler kan få fler e-postfunktioner, men via extraprogram. Ett sådant är ProfiMail (www.lonelycatgames.com www.lonelycatgames.c... som ger stöd för bland annat HTML-kodad e-post och automatisk sortering till mappar i Series 60-mobiler.

En smartphoneplattform som inte är så stor i Sverige, men som definitivt är värd att nämna när det gäller e-post är Blackberry. Det speciella med Blackberry är hur mobilen kommunicerar med e-postservern. Blackberry levererar inte bara smartphones utan också e-postservern Blackberry Enterprise Server. Andra mobiler med e-post via POP3 och IMAP4 kopplar upp sig mot servern och frågar om det finns ny e-post. Det sker hela tiden på begäran från mobilen. Med Blackberry är det istället servern som tar kontakt med mobilen när det finns ny e-post. Systemet kallas pushmail och innebär för användaren att e-posten kommer fram när den är helt färsk och det blir färre onödiga datauppkopplingar. Känslan blir mer som SMS än som den vanliga e-posten i mobilen som kanske hämtas varje halvtimme eller två gånger om dagen. Blackberry finns inte bara i märkets egna mobiler utan också i till exempel Sony Ericsson P910i och Nokias senaste kommunikatorer. Blackberry säljs i Sverige av Telenor, men även Tele2Comviq har pushmail genom sin egen tjänst "Mail i mobilen".

Faktaruta: Operatörernas SMTP-servrar

Tele2Comviq:smtpserver.swip.net

Telenor:smtp.euromail.se

Tre:smtp.tre.se

Telia:mail1.telia.com

Faktaruta: Standarder för e-post

POP3

POP (Post Office Protocol) i version tre är den dominerande standarden för att hämta e-post. POP3 stöds av de flesta e-postprogram och är också den vanligaste tekniken för e-post i mobilen. POP3 kräver inte att du är ständigt uppkopplad till internet utan bygger på att e-postprogrammet laddar ned all ny e-post till enheten och sedan kopplar ned anslutningen.

IMAP4

IMAP (Internet Message Access Protocol) i version fyra är jämfört med POP3 ett mer avancerat protokoll för att hämta e-post. Den viktigaste skillnaden mellan POP3 och IMAP4 är att medan POP3 är designat för att koppla upp, hämta e-posten och därefter koppla ned så stödjer IMAP4 också möjligheten att hålla en fast uppkoppling till e-postservern och hämta information vid behov och när den uppdateras. IMAP4 stödjer också mappar på serversidan och att flera användare är uppkopplade till samma e-postkonto med funktioner för att följa vilka meddelanden som är flaggade eller besvarade av någon annan användare. IMAP4 finns idag i de flesta e-postmobiler, men det kan vara klurigt att hitta en internetleverantör eller operatör som erbjuder e-postkonton med IMAP4-stöd. Anledningen är att IMAP4 belastar e-postservern mer för varje användare jämfört med POP3. Fastmail (www.fastmail.fm www.fastmail.fm>... är en av få sidor på nätet som erbjuder gratis IMAP4-konton.

SMTP

SMTP (Simple Mail Transfer Protocol) används för att skicka e-post och kombineras antingen med POP3 eller med IMAP4 för att göra det möjligt att kommunicera i båda riktningarna. Den ursprungliga SMTP-standarden innehåller inga säkerhetsfunktioner och bär därför indirekt skulden till en stor del av spam-plågan. Det finns olika sätt att komma tillrätta med problemet. Nyare versioner av SMTP använder inloggning och kryptering för att ingen obehörig ska kunna skicka in e-post i systemet eller skicka från falska adresser. Vissa operatörer blockerar också "port 25", standardadressen för SMTP, för att förhindra att användare sätter upp egna SMTP-servrar för spam. Säkerhetsåtgärderna kan skapa problem - om operatören blockerat port 25 så kan du inte till exempel inte nå SMTP-servern på din arbetsplats mobilt eller hemifrån utan måste använda operatörens egen SMTP-server.

WebDAV

WebDAV (Web-based Distributed Authoring and Versioning) är i grunden inget e-postprotokoll, men standarden används för att hämta e-post från Hotmail-konton till exempelvis Microsoft Outlook. Microsoft har sedan länge aviserat att det ska bli en betaltjänst att hämta Hotmail via WebDAV, men för tillfället är det gratis. Få e-postprogram har stöd för WebDAV, men den som har gott om tid och goda IT-kunskaper kan sätta upp en server som kopplar ihop Hotmail med POP3 genom gratisprogrammet FreePOPs (www.freepops.org www.freepops.org>... />Faktaruta: Historik

E-post började dyka upp runt 1965 och var en uppskattad finess på den tidens stordatorer. Det dröjde inte länge innan datorer på olika platser, främst i USA, kopplades ihop till nätverk och e-post blev den viktigaste funktionen ARPANET - en föregångare till internet. En av de mest betydelsefulla personerna för e-postens tidiga utveckling var Ray Tomlinson. Han introducerade tecknet @ i e-postadresser genom sina program Sndmsg och Readmail. Dagens e-poststandard, med POP3 och SMTP som de viktigaste protokollen, utvecklades på 1980-talet av organisationen IETF (Internet Engineering Task Force).

Faktaruta: Så funkar e-post

Hur hittar e-posten till rätt mottagare? Precis som när du slår in en webbadress och kommer till en sajt som egentligen har en kryptisk IP-adress så använder e-post DNS-servrar (Domain Name Server) för att hitta rätt. När du skickar e-post tittar din utgående e-postserver på den del av adressen som står efter @-tecknet - domänen. En fråga ställs till DNS-servern som tittar i det som kallas MX-registret (Mail eXchange). Förhoppningsvis finns det en e-postserver i MX-registret som har hand om den aktuella domänen och e-postmeddelandet kan skickas dit. Först när e-posten når fram till den servern används delen av e-postadressen som står före @-tecknet för att leverera e-posten till rätt konto.