HP Ipaq 6815

Med sin nya modell tar HP steget över till en annan del av smartphones-marknaden. Man klarar övergången riktigt bra.

Publicerad Senast uppdaterad

Det första jag kommer att tänka på när jag ser HP:s 6815 är Neonode. Det uppfattas kanske som en föga smickrande, och inte helt rättvis, jämförelse. Men 6815 är det som Neonode skulle ha varit men aldrig blivit. Det är en Windows Mobile-enhet med w-lan som är en kompetent smartphone samtidigt som den inte alls har den tråkighetsutstrålning som så många liknande modeller har.

För den som är riktigt smartphones-beroende men samtidigt lite fåfäng eller bekväm kan det rent av fungera som andra-mobil, en telefon som man tar med sig ut på kvällen när man inte vill släpa med en överdimensionerad datortelefonhybrid. Därmed inte sagt att den inte är en fullvärdig smart-phone, för det är den.

Välutrustad

Att 6815 dessutom har w-lan gör att den känns välutrustad trots sitt lilla format. Bluetooth finns också, vilket man nästan kan betrakta som standard hos den här typen av telefoner. Båda typerna av anslutningar styr man enkelt genom Connection Manager, en smart funktion där man snabbt kan sätta på och stänga av trådlösa anslutningar och göra olika inställningar.

När det gäller uppkopplingsmöjligheter blir det dock ett litet minus i kanten. HP 6815 saknar nämligen 3G. Det är förvisso något som man har gemensamt med alla HP:s modeller. Det är obegripligt att HP ännu inte har insett nyttan av 3G när man i övrigt lyckas bra med smartphones för riktigt krävande användare.

Den har dock stöd för edge vilket i viss mån kan kompensera för frånvaron av 3G. Om man har ett Telia-abonnemang och om man befinner sig på en plats med edge-täckning kan man få upp till 210 kilobit per sekund i datahastighet. Eftersom det är förbundet med så många »om« känns det inte som något riktigt fullvärdigt alternativ.

Hur är då 6815 om man använder den som en vanlig telefon? Det är ju säkert lite åt det hållet HP velat gå genom att ta fram en smartphone med ett mera »normalt« utseende. Att 6815 inte har någon riktig knappsats gör att den skiljer ut sig ändå. När man trycker på grön lur får man i stället upp en knappsats på den tryckkänsliga skärmen. Knapparna som visas kunde gärna ha fått vara lite större. Men givetvis kan man alltid ta fram pekpennan för att slå numret, och pekpennan ligger riktigt bra i handen; mindre enheter brukar som regel annars innebära sämre pekpennor.

Smart plastlock

I övrigt är handhavandet ganska smidigt. Det går att göra en hel del genom att bara använda knapparna som sitter under skärmen. Det gör att man ofta inte behöver fälla upp det plastlock som skyddar skärmen. Plastlocket är en annan av de saker som 6815 har gemensamt med andra HP-modeller. Det var ett tag sedan HP började med detta och jag är fortfarande lika imponerad av lösningen och blir allt mer oförstående till att andra tillverkare inte förser sina modeller med liknande skydd för skärmen.

Tryckkänsliga skärmar är ömtåliga och har man en telefon med en sådan måste man hela tiden tänka på hur man hanterar den. En repa i en vanlig mobilskärm är fult och irriterande, men skadar man en tryckkänslig skärm kan det innebära att vissa funktioner inte går att använda. Med ett skyddande, men genomskinligt, plastlock kan man hantera mobilen precis som en vanlig telefon och det är en stor fördel. Eftersom man som sagt kan komma åt en hel del funktioner utan att lyfta upp locket känns det heller inte i vägen. Dessutom kan man med ett enkelt handgrepp ta bort det helt om man av någon anledning skulle föredra att vara utan. Det hade dock varit smart med en snabbknapp för att öppna startmenyn, för då hade man bara behövt öppna luckan när man skulle mata in text eller siffror.

På vardera sidan av knapparna under skärmen finns två högtalare. Det går hyfsat att lyssna på musik om man har mobilen nära sig. Men trots att man drar upp volymen blir ljudet aldrig särskilt kraftigt så i större sällskap funkar det inte. Headsetet har ett ljud som jag upplever som både starkare och bättre. Dessutom har det en volymkontroll på sladden vilket är praktiskt.

Bilderna duger för mms

Den här typen av mobil är kanske inget man köper i första hand för kameran. Bilderna blir inte direkt av yppersta klass men fungerar om man vill skicka dem som mms. En irriterande sak är ljudet när man trycker ner avtryckaren: först ett kort ljud, som får en att tro att bilden tas just då, och sedan efter ett allt för långt ögonblick kommer ett mera utdraget ljud som signalerar när bilden i själva verket tas. Ljudet är störande i sig självt och i värsta fall har motivet redan hunnit flytta på sig.

6815 har som vi sett ett antal bra egenskaper och funktioner. Men hur står den sig i konkurrensen från andra smarta mobiler? Att den varken har vanlig knappsats eller tangentbord är givetvis en eftergift för storleken. Det får anses som en nackdel på den här typen av telefon där man gärna vill kunna skriva både korta sms och lite längre mejl på ett enkelt sätt. I stället är man hänvisad till pekpennan, antingen genom att skriva bokstäverna för hand eller klicka på ett tangentbord som visas på skärmen. Det funkar, men nog skulle det vara skönt att ha en knappsats med T9 eller ett qwerty-tangentbord till sin hjälp. Windows Mobile känns komplett och om man föredrar ett annat operativsystem är en smaksak. Hur som helst saknas inget väsentligt i programvaran i den här mobilen.

Fungerande synkning

Kopplingen till Windows i datorvärlden innebär att synkfunktionerna är välfungerande. Microsoft har också sett till att man kan fjärrstyra Windows-servrar genom en Terminal Services-klient. Det kräver dock uppkoppling via w-lan eller edge om det inte ska bli orimligt trögjobbat.

Med 6815 har HP skapat en riktigt bra kompromiss mellan funktioner och form som kan tilltala flera typer av mobilköpare. Inom parentes bör sägas att det exemplar som Mobil fått testa är ett förproduktionsexemplar och vissa saker kan skilja jämfört med de exemplar som kommer att säljas.

Plus

Formatet

Skärmskyddet

Minus

Saknar 3G

och minus>

Qtek S200 och E-ten M600 är två liknande Windows-modeller som dock är lite större. Sony Ericsson M600 är en Symbian-mobil med tangentbord i litet format

Vill du ha en välutrustad smartphone i litet format kan 6815 vara helt rätt. Tangentbord och 3G får man dock klara sig utan.

du köper>

Delbetyg:

Telefoni&data 7

Multimedia 7

System&program 8

Användarvänlighet 9

Prestanda&minne 8

Totalbetyg: 78%

HP Ipaq 6815

Typ: Gsm-smartphone med trippelband, edge och w-lan

Vikt: 140 gram

Mått: 102 x 58 x 19,5 mm

Taltid: 5,5 timmar

Standbytid: 240 timmar

Wap: 2.0

Internet och datafunktioner: Gprs klass 10, e-post, edge, w-lan 802.11b

Minne: 80 Mbyte inbyggt samt plats för Mini-SD

Anslutning till pc/mac: Ja, via bluetooth, IR eller medföljande USB-sladd

Skärm: TFT, 240 x 320 pixel och 262 000 färger

Spel: Bobble Breaker och patiens

Kamera: 2,0-megapixelkamera med blixtlampa

Övriga funktioner: Bluetooth, webbläsare, Officeprogram, musik- och filmuppspelning med mera

Tillbehör: USB-kabel, laddare, synkroniseringsprogram, stereo-handsfree, väska

Uttag för extern antenn: Nej

Pris: Cirka 5 500 kronor

6815>