Annons

Mobil testar, kanske, 5G

Krönika: Jag fick i alla fall tre pinnars täckning

Mobils Elias Nordling har testat Sveriges första öppna 5G-nät, med begränsad framgång.

Publicerad Uppdaterad

Tre har invigt vad man kallar Sveriges första publika 5g-nät. Eftersom man bara släpper in 100 konsumenter i nätet så här till en början är det förstås för de flesta en akademisk fråga om det är ett internt testnät eller om de lyckliga få faktiskt inte jobbar för Tre, i synnerhet som täckningen sträcker sig någon kilometer eller två från Tres huvudkontor intill Globen. Men för Tre är det förstås skillnad på en nätverkstekniker och en vanlig användare som stresstestar nätet.

Det är oklart om Mobil.se räknas in i de hundra utvalda, men insläppta i 5G-nätet blir vi i alla fall av Tre. Vi har dessutom en sådan tur att en nära släkting bor inom täckningsområdet.

Normalt sett i detta skede kommer det hem en tekniker från Tre och hjälper dig med installationen tills allt funkar, så jag har ingen rätt att klaga över eventuellt strul vid konfigurationen eller resultatet. Jag nöjer mig istället med en genomgång av Tre innan jag tar med mig utrustningen och installerar själv.

För det handlar inte precis om en mobiltelefon i detta skede. Det är istället en rejäl best till hemmarouter med inbyggd antenn från Huawei som måste användas för 5G-mottagningen. Den fungerar både inomhus och utomhus, och skickar datatrafiken vidare via wifi eller ethernet.

Begränsade frekvenser

Anledningen till den begränsadne utrustningen är att Tre använder sitt frekvensband 38 för 5G-testet, och det finns ännu ingen mobil som har stöd för 5G i det bandet. Det är förmodligen Tres minst viktiga band, men man behöver även det för att säkra den dagliga täckningen åt sina kunder, 20 MHz, används till 5G. Frekvensbandet ligger på 2,6 GHz, där vi normalt hittar 4G, och vi kan nog vänta oss ungefär samma täckning som med 4G.

Hur Tre kommer att bygga ut 5G vet förstås inte ens Tre med säkerhet i dagsläget. De viktigaste frekvenserna kommer att delas ut någon gång under nästa år, och det är inte säkert att alla operatörer kommer att få ett frekvensband. 

Den 5G som Tre testar är i dagsläget så kallad non-standalone. Det betyder att det behöver vara ankrat i ett 4g-band, sen läggs 5g till där det finns 5g-täckning.  

Får jag klaga lite grann på utrustningen i alla fall? Routern har tre tydliga lampor, för wifi, 4G och 5G, och i den medföljande manualen förklaras det vad det innebär att lamporna lyser i grönt, rött, gult eller grått. Det absolut första som händer är att lamporna lyser blått.

Så småningom får jag i alla fall tre gröna lampor för alla näten, och när jag kopplar upp mig mot routerns administratörsgränssnitt får jag veta att jag har tre pinnars mottagning med 5G (av fem möjliga). Jag är uppkopplad!

Var det 5G?

Jag har även 4 pinnar 4G i routern. När jag testar uppkopplingens hastighet mot olika hastighetsmätningstjänster får jag nedladdningshastighet på 85 Mbit/s, som hyggligt 4G, nedladdning på under en megabit per sekund, vilket är patetiskt oavsett teknik, och svarstider på ungefär samma som i 4G-nätet. Resultatet är ungefär detsamma på olika ställen där jag testar.

Ni behöver alltså inte känna att Tre sitter och undanhåller fantastisk trådlös dataupplevelse från er i dagsläget. Företaget vet vad de gör när de bara låter ett fåtal entusiaster testa nätet, efter att tekniker kommit hem till dem och sett till att allting fungerar optimalt, i dagsläget. 

Jag är ärligt talat inte säker på att jag faktiskt testat 5G. 5G-lampan lyser grönt medan 4G-lampan på routern blinkar mellan grönt och blått, vilket skulle kunna tolkas som att all datatrafik faktiskt går via 4G-uppkopplingen (manualen är som sagt inte till hjälp här). Det vore också logiskt med tanke på att jag har bättre 4G-täckning än 5G-täckning. Eftersom det är non-standalone 5G finns det inget sätt att stänga av 4G-länken och tvinga över datatrafiken till 5G. Kanske har inte en endaste bit data gått via 5G under mitt testande.

Men jag har i alla fall haft tre pinnars täckning med 5G. Alltid något.