Kvinnan i Algeriet visste inget
I Norrköpings Tidningar kunde man häromdagen läsa en förfrågan om det var någon av tidningens läsare som tappat sin mobiltelefon. Bakgrunden till förfrågan var att ett flertal telefoner hittats och lämnats in till polisen efter att bland andra Thåström och Kent gästat staden.
Här handlar det kanske om telefoner som tappats och inte stulits, men vi är nog många som fått våra mobiltelefoner stulna och sedan om vi haft otur sett det ena samtalet efter det andra i efterhand dyka upp på mobilräkningen. Själv var jag snabb att spärra såväl mitt sim-kort som min telefon, men det hindrade inte tjuven från att ringa långa samtal till såväl Sverige, England, Frankrike och Algeriet.
Jag kan inte låta bli att tänka på vad man egentligen ringer för att prata om när man stulit en mobiltelefon. Säkerligen skyndar sig tjuven snabbt att ringa de samtal han eller hon vill, väl medveten om att sim-kortet kan spärras så snart den drabbade upptäcker sin förlust. Kanske ringer man bara ett utlandsnummer på måfå för att göra av med så mycket pengar som möjligt.
Trots att jag nyfiket ringde de nummer tjuven själv ringt från min mobil gav det inget. Kvinnan i Algeriet så väl som den unga killen i England ville inte kännas vid att tjuven ringt till just dem och avslutade snabbt samtalet så snart jag meddelat mitt ärende. Inte heller killen i Frankrike eller den svenska killen med kontantkort sa sig veta något om tjuven.
I dessa semestertider då många är ute och rör sig kan det vara bra att veta vad man ska göra om telefonen blir stulen eller försvinner. Om mobiltelefonen plötsligt är borta:
- Ring snabbt din operatör och spärra sim-kortet
- Polisanmäl händelsen och spärra telefonens IMEI-nummer
Trevlig helg och håll hårt i mobilen.
Erik Mörner