Satio presterar de bästa bilder vi sett från en kameramobil. Bilderna är skarpa när man tittar i verklig storlek och trots den stora sensorn på 12 megapixlar har den mindre problem med brus och fula effekter av brusreducering än vad vi väntat oss. Även blixtbilderna blir bra. Dessutom är kameran hyfsat snabb, både på att komma igång, mellan avtryck och bild, och på att vara redo att ta en ny bild.
Annons
Nokia N86 8MP
Annons
Nokia N86 med sina 8 megapixlar tar helt klart bra bilder. Ofta är balansen bra, det är sällan man ser utfrätta partier även i starkt solljus. Det går att fota ett mörkare parti och ändå få med den ljusa himlen eller ett vitt hus i starkt solljus. N86 har även vad Nokia kallar vidvinkel på 28 millimeter, det gör att du får med mer i bilden än vad du får i Satio. Fotolampan klarar inte riktigt att lysa upp mörka motiv som man kan önska.
Video
Sony Ericsson Satio
Ofta blir bilden vågig och skakig när man filmar med telefonen, men det lider inte Satio av. Visserligen är den inte så ljusstark, men lampan gör att det går att filma även när ljuset tryter. Filmen blir överraskande skarp, färgerna är godkända och både detaljer och kontrast får godkänt. Skillnaden är stor gentemot en billig videokamera, men för att sitta i en telefon är videoinspelningen godkänd.
Nokia N86 8MP
Även videoläget bjuder på bra bilder, fotolampan kan även användas för att belysa motivet i dåligt ljus. Bilden är stabil och bjuder på bra upplösning, hyfsad skärpa och bra färger. Kanske är ljusmätningen lite långsammare än i Satio, något som gör att den inte ställer om lika snabbt som Satio när du filmar runt i en miljö med olika starka ljuskällor. Vidvinkeln gör att du får med mycket motiv även när du är relativt nära.
Skärm
Sony Ericsson Satio
Ser man till skärpa, färger, upplösning och ljusstyrka är Satios skärm riktigt bra. En film ser fin ut i telefonen även om 3,5 tum är i minsta laget om man ska titta på längre verk. Kanske är Youtubeklipp mer lagom. Tittar vi på pekkänsligheten är den inte lika känslig som till exempel Iphoneskärmen eftersom Sony Ericsson valt en resistiv skärm. Fördelen är att det går att peka på den med exempelvis pennor eller fingervantar.
Nokia N86 8MP
2,6 tum låter kanske inte så mycket när flera telefoner har 3,5 eller 4 tum. Men om du accepterar storleken bjuds du på en mycket skarp och fin bild i telefonen. Amoled-tekniken är även ljusstark, men trots det tycker jag att skärmen kan vara lite svår att se i starkt ljus. Att titta på en film tycker jag blir lite jobbigt efter en stund eftersom det faktiskt blir väldigt litet på en 2,6-tumsskärm.
Användbarhet
Sony Ericsson Satio
Tre knappar för samtal och meny under skärmen och ett gäng kameraknappar på sidan. Övriga funktioner får du peka dig fram till. Tack vare stora ikoner och tilltagna menyer går det bra att pricka rätt. Den är aningen stor och kantig och kan vara lite svår att sköta med en hand i vissa lägen, ett lite mer rundat format hade inte varit fel. Den klarar webb, e-post, alla tänkbara uppkopplingar, störningsmomenten är avsaknad av 3,5 millimeters kontakt för musik samt laddning via micro-usb.
Nokia N86 8MP
N86 är en fullmatad telefon i ett hyfsat litet paket. Den är ganska tung men känns snarare solid än klumpig. E-postinställningarna är föredömligt enkla, det känns inte som att det går att göra det bättre och enklare. Tyvärr är det inte så med alla inställningar, vissa saker måste man leta runt i en hel massa olika menyer för att hitta och det drar ned betyget en aning. Men när telefonen väl är inställd är den mycket lätt att använda och har många smarta funktioner som hjälper dig.
Övrigt
Sony Ericsson Satio
Sony Ericsson första Symbiantelefon påminner en hel del om Nokia 5800 tack vare att de delar det pekbaserade operativsystemet. Sony Ericsson har satt en lite egen prägel på det och det är positivt. Telefonen är snabb och reagerar bra, men vissa saker behöver finslipas. E-postinställningar kunde varit enklare, Exchangestödet smidigare och det ologiska växlandet mellan enkla och dubbla klick för att bekräfta val irriterar.
Nokia N86 8MP
Ett litet smart stödben på baksidan monterat runt kameralinsen startar mediespelaren när det fälls ut. Riktigt smart och trevligt om man inte vill sitta med luren framför nosen. Den är fullmatad med teknik och klarar att koppla upp sig på alla sätt du kan önska. Dessutom känns den riktigt rejält byggd, något som kan vara bra om den ska följa med på äventyr och ta bilder. Det smidiga formatet och de många funktionerna i kombination med en bra kamera är N86s styrka.
Vinnaren:
Sony Ericsson Satio
Marginalen är inte stor och det avgörs på att Satio är bättre på stillbilderna. Den får högsta betyg på bilderna och är den bästa kameratelefon vi testat. Den har optik som ger bättre skärpa och lyckas kombinera en enorm sensor på 12 megapixlar med mindre brus och fula effekter av brusreducering än vad N86 med sina 8 megapixlar har. I vardagsanvändandet kan N86 vara smidigare på flera sätt, men när det kommer till fotografering är Satio nummer ett.
Typ: Smartphone med turbo-3g, fyrband och edge.
Vikt: 126 gram.
Mått: 112.0 x 55.0 x 13.0 millimeter.
Skärm: 3,5 tums pekskärm, 360 x 640 pixlar, 16 miljoner färger.
Kamera: 12 megapixlar med autofokus, xenonblixt och videoinspelning.
Tal: 4 timmar 50 minuter.
Standby: 340 timmar.
Pris: 6 000 kronor.
Betyg:
Stillbild10
Video8
Skärm8
Användbarhet7
Övrigt7
Total:40
Typ: Smartphone med turbo-3g, fyrband och edge.
Vikt: 149 gram.
Mått: 103.4 x 51.4 x 16.5 millimeter.
Skärm: 2,6 tums amoled , 240 x 320 pixlar, 16 miljoner färger.
Kamera: 8 megapixlar med autofokus, fotolampa och videoinspelning.