https://www.mobil.se/nyheter/nokia-71-lanserad
565997
Nyheter
Glasbaksida, Snapdragon 636

Nokia 7.1 lanserad

Nokia 7.1 är HMD Globals senaste mellanprismobil.

Av de Nokia-mobiler som HMD Global hittills lanserat i år är det Nokia 7 Plus som fått bäst omdömen, inklusive utmärkelsen Bästa Konsumentsmartphone 2018 från EISA. Nokia 7.1 ska nog inte ses som en uppföljare till den telefonen, utan snarare till den lite billigare Nokia 7. Det märks bland annat på att chipsetet som driver telefonen är Snapdragon 636, som är långsammare än det Snapdragon 660 som sitter i Nokia 7 Plus. Telefonen är också mindre till formatet.

Uppdateringen märks däremot i skärm och design. Telefonen har denna gång fått glasbaksida, och på framsidan har skärmytan utökats med en infälld sensorpanel. 5,84-tumsskärmen har upplösningen 2280 x 1080 pixel med stöd för HDR. I en av få funktioner HMD Global står för själva ska även videor som inte är i HDR konverteras till den högre återgivningen när de spelas upp på mobilen. Annars är det Android One som gäller, vilket innebär en ren Googleversion utan särskilda tillägg eller förinstallerade appar utöver Googles. Den är garanterad större systemuppdateringar i två års tid och säkerhetsuppdateringar ytterligare ett år efter det. Telefonen levereras med Android 8.1 men ska få Android 9 inom kort.

Nokia 7.1 har dubbla kameror på baksidan. En 12-megapixelsensor kompletterad med en 5-megapixelsensor som används till artificiell oskärpa i porträttläge. Headsetuttag finns.

Telefonen ska börja säljas under fjärde kvartalet i färgerna blå och stålfärgad, med antingen 3 GB arbetsminne och 32 GB lagring eller 4/64 GB. Priset i euro är satt till 319 euro för den billigare varianten och 349 euro för den dyrare. Det betyder troligen att vi kan räkna med ett pris på mellan 3500 och 4000 kronor för de två varianrerna.

HMD Global lanserar samtidigt två bluetooth-headset, Nokia Pro Wireless Earphones med nackband och Nokia True Wireless Earphones som är två trådlösa öronsnäckor. Vi har inga prisuppgifter för dessa.

Förhandsryktet talade om att HMD kunde lansera även den riktiga uppföljaren till Nokia 7 Plus, Nokia 7.1 Plus, samtidigt, men en sådan telefon får vi alltså fortsätta att vänta på.

Ämnen