Mindre och snabbare

Ny teknik ska förbättra distributionen av android-appar – från APK till AAB

Så påverkas du av den nya distributionen av android-appar.

Publicerad Uppdaterad

I augusti kommer Google att förändra hur nya appar publiceras och uppdateras i och med att utvecklare tvingas överge APK-filer till förmån för Android App Bundles, eller AAB-filer.

De gamla APK-filerna har enkelt uttryckt varit ett paketformat där filen har innehållit precis allt som behövs för att kunna installera en app på alla enheter. Detta har gjort det enkelt att distribuera, men också att APK-filerna har växt sig allt större och att de ofta innehåller onödiga filer för andra enheter än den aktuella.

Därför förändrar nu Google distributionen från de gamla APK-filerna till AAB-filer eller "app bundles". I praktiken betyder det att apparna och informationen som användare behöver ladda hem optimeras baserat på enhetens konfiguration och språk. Det ska bland annat minska storleken med 15 procent. AAB-tekniken ger också utvecklare större möjligheter att hantera individuella delar av appar och arbeta med enhetsspecifika konfigurationer.

En potentiell nackdel med den nya tekniken är att det försvårar för användare som manuellt installerar appar från andra källor än Play Store då allting inte längre finns i ett och samma paket.

Den nya tekniken kommer att bli ett krav för nya appar i augusti, och enligt Google använder redan fler än en miljon appar den nya tekniken.