Annons

Försenad uppstickare

Ny tillverkare släpper telefon gjord i kolfiber – väger bara 125 gram

Tyska Carbon Mobile släpper en telefon i kolfiber. Syftet är framförallt att erbjuda en telefon som väger mindre.

Publicerad Uppdaterad

Det var redan för ett år sedan som Carbon Mobile hörde av sig och bjöd in till lanseringen av sin kolfibermobil. Telefonen utmärker sig framförallt genom vikten på bara 125 gram och orsaken till det är givetvis just materialen som används. Genom att använda kolfiber och samtidigt, enligt egen utsago, lyckas övervinna de utmaningar det innebär för att få bra egenskaper för mottagning. I telefonen blandas kolfiber med material som släpper igenom radiovågor. Tekniken för att åstadkomma detta kallar Carbon Mobile för Hyrecm och det är något de sökt patent för. Telefonen innehåller mindre än fem procent plast vilket ska vara en fördel ur miljö- och klimatperspektiv. 

År av utveckling

Telefonen vars fullständiga namn är Carbon 1 MK II introducerades alltså redan för ett år sedan och då fick vi veta att förköpet startat och att man kunde lämna en handpenning för att få telefonen senare, de med en uppskattad leveranstid någon gång under sommaren 2020. Innan Carbon 1 MK II så fanns även Carbon 1 MK I, men det var en prototyp. Carbon Mobile har alltså jobbat med konceptet ett antal år inför den lansering som nu sker.

Först nu är det riktiga förköpet igång och för 799 euro, motsvarande 8100 kronor, kan man köpa telefonen som då ska levereras i slutet av mars. De som tittat närmare på tidiga versioner av telefonen tycker mycket riktigt att telefonen är väldigt lätt, att det nästan känns när man lyfter upp den som om någon nyckelkomponent, kanske batteriet eller skärmen, saknas. Det handlar dock fortfarande om förproduktionsex och lanseringen är fortfarande begränsad i omfattning.

Givetvis finns både batteri och skärm, närmare bestämt en 6 tum stor Amoled-skärm och batteriet i telefonen är på något snåla 3000 mAh. Detta kan alltså även det bidra till att telefonen väger mindre än många andra mobiler idag. 

Bantad, daterad prestanda

Telefonen är långt ifrån en toppmodell och faktum är att batteriet och skärmen ackompanjeras av ett systemchipp som lanserades redan 2018, MediaTek Helio P90. Prestandan känns alltså inte helt aktuell för dagens krav och specifikationerna skvallrar om att telefonen dragits med förseningar. Att telefonen saknar 5G-stöd är en annan indikation på det.

På sidan av telefonen sitter en fysisk fingeravtryckläsare och på baksidan hittar vi två kameror. Selfiekameran på framsidan sitter ovanför själva skärmen och är inte infälld i en sensorpanel eller i form av ett kamerahål i skärmen. Telefonen ska levereras med Android 10 i en ren version och Carbon Mobile säger att uppdatering till Android 11 ska komma under andra kvartalet, till sommaren alltså.