Sänker vikten

Nykomlingen Carbon mobile satsar på lätta telefoner med kolfiberskal

Tyska mobilnykomlingen Carbon mobile siktar in sig på en speciell målgrupp med sin första modell Carbon 1 Mk II.

Publicerad Uppdaterad

Tyskarna bakom Carbon mobile tyckte att mobiltelefoner börjar bli för tunga. Framför allt de där baksidan av glas får vikten att sticka iväg. Därför har de konstruerat en smartphone med en betydligt lägre vikt än för många andra. Den är nästan ett helt hekto lättare än Samsung Galaxy S20 Ultra och 70 gram lättare än Iphone 11. Carbon 1 Mk II väger 125 gram och är 6,3 millimeter tjock. Det som gör att den är så pass lätt är att den är byggd till stora delar i kolfiber. Kolfiber är inte nödvändigtvis ett enkelt material att arbeta med. Det är svårt att få små saker att ha en exakt passform och det är dessutom ganska isolerande. Det leder till problem med båda värmehantering och mottagning. Men Carbon mobile säger att man har löst det med hjälp av olika varianter av kolfiber som ska både ge bra mottagning och se till att telefonen inte blir överhettad. Det här var enligt Carbon mobile några av de större utmaningarna med konstruktionen. 

Anledningen till att deras första mobil på marknaden har fått epitetet Mk II beror helt enkelt på att den första prototypen aldrig gick i produktion och det här är den andra prototypen de tagit fram. 

Specifikationer

Men vad har den att komma med när det gäller specifikationerna då? Jo, den har en 6 tums amoledskärm i 18:9-format, ett Mediatek Helio P90 chip, 8GB RAM och 128 GB lagring. Två kameror på baksidan med 16 megapixlar och en selfiekamera med 20 megapixlar. Batteriet sitter på en kapacitet på 3050mAh. OS-mässigt har den en ganska ren version av Android 10. Skärmen är täckt av ett Gorailla Glass 6, speciellt framtaget till Carbon 1 Mk II. Det som är speciellt med det är att det är ungefär 0,2 mm tunnare än standard med sina 0,4mm i tjocklek. 

Med andra ord är det inga komponeneter som imponerar i jämförelse med det mesta som lanserats hittills i år. Batteri och chip bär inte på några större styrkereserver och priset, som ligger på 799 euro gör att du verkligen måste vilja ha en kolfibertelefon, eller bara något annorlunda, för att inte kika på konkurrenterna som har mer att erbjuda. 

Källa