Kolfiber i Nokias nya lyxmobil

En telefon med skal av kolfiber är det senaste tillskottet i Nokias Arte-serie med designmobiler i exklusiva material.

Publicerad Uppdaterad

Med Nokia 8800 Carbon Arte lägger Nokia ytterligare en modell till den rad av telefoner för köpare som är beredda att betala mer för utsidan än för insidan av mobilen. På senare tid har dock Nokia bättrat sig och fokuserat inte enbart på materialval och design när det gäller de dyraste telefonerna i sortimentet. Liksom den senaste föregångaren Arte Sapphire har Carbon Arte en kamera med autofokus och upplösningen 3,2 megapixel. Telefonens inbyggda minne har dessutom fått en uppgradering och rymmer numera 4 gigabyte.

Något självklart behov av minneskort har man alltså inte och Nokia betonar att telefonens yttre är stilrent och utan synliga skarvar och med endast en kontakt i form av en microUSB-port som används för både laddning och synkning.

Användargränssnittet är i grunden Nokias Series 40 men det har försetts med några extra funktioner. Bland annat kan man knacka på skärmen och på så sätt få fram klockan. Vill man ställa telefonen i ljudlöst läge kan man göra det genom att vända skärmen nedåt.

Carbon Arte ska börja säljas under tredje kvartalet i år och priset på cirka 13 000 kronor gör den då till en av de absolut dyraste modellerna på marknaden. I priset ingår dock ett bluetooth-headset, ett bordsställ samt ett läderfodral.