Uppdaterad: Spotify Connect

Ny trådlös standard från Spotify

Uppdaterad: Den digitala musiktjänsten Spotify tränger djupare in i vardagsrummet med en ny egen trådlös standard och samarbete med flera stora högtalar- och musikanläggningstillverkare.

Publicerad Uppdaterad

Hur många gånger kan man återuppfinna hjulet? När det gäller molnet och strömmad musik verkar svaret alltid bli ”en gång till”. Spotify lanserar Connect, en ny tjänst som låter användaren strömma musik till hemmastereon eller till kommande Spotify-kompatibla högtalare. Spotify har valt att utvecklat en egen standard istället för att förlita sig på någon av de existerande som DNLA, Apples Airplay eller Googles Chromecast.  

– Alla dessa standarder fyller sin funktion som en generell lösning på ett generellt problem. Men ingen av dem lämpar sig, tycker vi, speciellt bra för att lyssna på musik i hemmet, säger Sten Garmark, produktchef på Spotify. 

Connects funktionalitet påminner en del om Googles Chromecast som lanserades i USA tidigare i år. Sten själv säger att den lösningen är intressant men att den riktar sig mer mot tv-användande och är begränsad eftersom den sitter i en hårdvara som endast säljs via Google. Han påpekar också att Connect inte är i konflikt med de andra teknikerna eftersom lösningen sitter i Spotify-appen, och fördelen att man inte behöver göra någonting utan att ”det bara är att öppna Spotifyappen så fungerar det direkt”.  

Med Connect ska det inte spela någon roll vilken enhet du spelar upp musiken på eller var du söker efter den. Rent praktiskt innebär det att man i Spotify-appen väljer vilken enhet som musiken ska spelas upp på. Eftersom musiken strömmas via wifi från Spotifiys-servrar och inte via bluetooth ska Connect inte vara en extra belastning på de bärbara enheternas batterier, och även om själva appen är används i mobilen så avbryts inte musiken i högtalarna om man exempelvis får ett inkommande samtal. Det ska heller inte bli något avbrott om du lyssnar på en låt i den mobila enheten när du är på språng och sedan byter till stereon när du kommit hem.   

Många tillverkare

Ljudsystemtillverkare som redan nu har klivit på det nya Connect-tåget är Argon, Bang & Olufsen, Denon, Marantz, Pioneer, Philips, Revo, Teufel och Yamaha. Hårdvara som är kompatibel kommer att märkas med en Spotify Connect-logo. Värt att notera är att Sonos, som redan nu har Spotify-kompabilitet i sina trådlösa ljudsystem, inte är med på listan. Men Spotify kommer att fortsätta samarbetet med Sonos och företagets förhoppning är att alla tillverkare ska anamma tekniken.  

– Vi vill bygga in Connect i massor av olika enheter. Vi vill att det ska finnas i allt från jättebilliga små högtalare till jättedyra stereoanläggningar eller jättedesignade dyra högtalare. Så därför är det viktigt att det här är en enkel liten mjukvarukomponent som går att stoppa in i precis vad som helst.  

När det gäller systemstöd så är det endast Ios-användare som får möjlighet att ta del av den nya tjänsten, Androidanvändare kommer dock att få chansen senare i höst och efter det kommer Connect även att komma till PC och Mac. När det gäller Windows Phone så vill Sten varken säga bu eller bä i dagsläget.   

Damma av en Ipod

Tilltaget är självklart ytterligare ett sätt för Spotify att knyta till sig fler premiumanvändare eftersom det bara är betalande klientel som kan använda Connect.

– Vi rullar ut det här för premiumanvändare just nu, det stämmer. Men målet för oss är att vi vill ha en fantastisk upplevelse för att lyssna på musik hemma. Vi tycker att det har blivit lite komplicerat, det är för bökigt och folk lyssnar inte hemma i samma utsträckning som man gjorde för i världen. Vi vill göra det så busenkelt som det bara går, säger Sten Garmark.   

Det återstår att se om rådande gratisanvändare vill ta till sig ännu en trådlös standard för digitalt material, särskilt om den innebär inköp av ny hårdvara. Här ser Spotify utvecklingen ur två olika vinklar. 

– Vi tror att många kommer att använda det här genom att ta en gammal Ipod touch eller en Ipad hemma som man har till stereon och köra via det. Sen framöver när vi lanserar desktop-versionen så har man datorn kopplad till stereon och då kan man få den här upplevelsen utan att köpa en enda pryl. Men när man väl ska köpa någonting nytt så tänker vi oss att om några år så kommer det vara konstigt att köpa något som är tänkt för att lyssna på musik, men som inte har en supersmidig lösning för att lyssna på musik inbyggt i sig, säger Sten och det krävs inte mycket för att gissa vilken lösning han syftar på.