Nya Googlemobilen HTC Hero testad

Vi har testat nya förbättrade Hero och dessutom flera andra heta mobiler. HTC Touch Pro 2 är en tung pjäs för den som vill göra allt mobilt. Dessutom Nokias nya musikmobil 5630. Vi har testat alla.

Publicerad Senast uppdaterad

Lagom till sommaren kom den första Google-mobilen ut på den svenska marknaden: HTC Magic. Redan nu är det dags för uppföljaren HTC Hero.

Det speciella med Googles system Android är hur öppet det är för olika program och funktioner. Det går att lägga till nästan obegränsat med extrafunktioner.

Till skillnad från Iphone finns inga begränsningar som gör att telefonen inte kan ha program igång i bakgrunden. Det underlättar för exempelvis musikprogram som Spotify, program som uppdaterar sig online mot Facebook med mera.

Över huvud taget är HTC Hero en mobil som trivs med att vara "online". Väder-widgeten på startskärmen håller alltid reda på var du befinner dig.

HTC har snickrat och bättrat på Googles Android-system. Föregångaren HTC Magic hade i stort sett bara det grundläggande operativsystemet Android inlagt. Nu är det andra bullar.

HTC Hero bjuder på en mängd små förbättringar. Det gäller kanske framför allt mediafunktionerna där HTC bättrat på i synnerhet musikspelaren.

En annan nyhet är integrationen med Facebook och Twitter. Redan från starten när man ska göra telefonens grundläggande inställningar får man fylla i inställningar (om man har sådana) för sociala nätverken Facebook och Twitter, samt bildbloggs-sajten Flickr.

Själva webbläsaren var bra redan i förra Google-mobilen som vi testade - HTC Magic. Den största nyheten är kanske "multitouch", något som Apples Iphone varit känd för. Det innebär helt enkelt att man kan placera pekfingret och tummen på skärmen och dra isär fingrarna för att förstora bilden eller dra ihop fingrarna för att förminska bilden. Det här fungerar oavsett om du är på en webbsida eller tittar på en bild i fotoalbumet. Även när jag surfar runt och provar webbtjänster som Sveriges Radios webbradio och SVT:s podd-tv fungerar allt utan problem.

På startskärmen kan man inte bara lägga ikoner till program och funktioner. Man kan också välja mellan en mängd olika widgets - alltifrån musikspelaren och bildramar, till nyttiga mejl-widgets där man kan bläddra bland inkomna mejl.

En av Android-systemets stora styrkor är just detta - att man kan fylla huvudmenyn och startskärmen på vilket sätt man vill "It just works", som Apples vd Steve Jobs skulle sagt. (Men det gör det ju tyvärr inte alltid på Iphone, till exempel inte när man vill lyssna på radio via Sveriges Radios mobila webbsida.)

Var man än är i telefonens menyer eller program kan man alltid klicka på meny-knappen, så poppar det upp en liten meny med aktuella val till funktioner. Vill man tillbaka till telefonens startskärm klickar man på knappen med det lilla huset.

HTC Hero saknar, som de flesta andra pekskärmsmobiler, fysisk knappsats. Matar in siffror och text gör man alltså genom att klicka på skärmen. I Android-systemet har man helt skamlöst kopierat Iphones lösning på skärmtangentbord. Det är som ett vanligt text-tangentbord, och vänder man på skärmen så får man upp tangentbordet med full skärmbredd.

Svenska bokstäver saknas på tangentbordet från start. Det finns dock att ladda ner gratis program som byter ut det inbyggda tangentbordet mot ett med svenska bokstäver. Laddar man ner "Scandinavian Keyboard" kan man också ladda ner en svensk ordlista, så att man fortfarande kan få föreslagna ord för att skriva snabbare.

Testet av HTC Hero skrivet av Linus Brohult.

Du kan läsa alla testerna i sin helhet som plusmedlem eller i nya numret av tidningen Mobil som finns ute denna vecka.

Källa