Kvarglömd ute i regnet. Tappad från cykeln. Stekt i vindrutan på en bil en solig dag. Tappad i diskvattnet. Det är några exempel på vardagsolyckor som mobiltelefonerna kan råka ut för. Håller de för det? Mobil testar vad telefonerna går för.
Tidigare har Mobil testat hur väl mobiltelefoner tål extrema situationer. Men det finns även många vardagssituationer där mobiltelefonerna utsätts för påfrestningar som de kanske inte klarar av. Mobiltillverkarna har helt slutat tillverka extra tåliga modeller och lämnar inga som helst garantier för vad telefonerna tål. Faktum är att den mer än 7 år gamla Ericsson R310s fortfarande säljs i vissa butiker, helt enkelt för att det är en av de sista och bästa tåliga mobilerna som tillverkades.
När vi ska låna testtelefoner drar flera av tillverkarna öronen åt sig. Inte för att vi riskerar att ha sönder telefonerna, vi erbjuder oss att betala för de telefoner som går sönder, utan för att de inte anser att det ligger i deras intressen att göra sådana test. Både Nokia och Sony Ericsson avböjer att låna ut telefoner med motiveringen att man inte lånar ut telefoner för test utöver normalt användande, då man inte tillverkar telefoner som ska tåla extremt användande.
Är det extremt användande att svara i telefonen när man är ute i en regnskur, eller att tappa den i golvet? Det anser inte vi, och köpte därför in telefoner från Nokia och Sony Ericsson för ändamålet. Samsung och LG Electronics var mer samarbetsvilliga.
Annons
- En gång råkade jag köra en mobiltelefon i tvättmaskinen på 60 grader, hela programmet. Jag tog ur batteriet och torkade telefonen. Efteråt fungerade den hur bra som helst, berättar Teija-Marie Pierre på LG Electronics.
Annons
Utrustade med fem telefonmodeller i två exemplar vardera från fyra tillverkare inledde vi vårt test.
Scenario: Regnskuren
Du sitter i trädgården och dricker kaffe när det plötsligt kommer en häftig regnskur. Du skyndar dig in med kaffekopp och tidning. Först när skuren upphört en kvart senare kommer du ihåg att du glömt mobiltelefonen på trädgårdsbordet.
Metod:
Det här behövde vi inte fejka. Precis när vi börjat rigga upp vårt test kommer det ett riktigt sommaroväder, med åska, spöregn och hagel! Fort ut med telefonerna på balkongen! Regnskuren varade i drygt en kvart, med häftig nederbörd.
Utfall:
LG KE970 Shine: Telefonen fungerar direkt när den kommit in från regnet och fortsätter att fungera. Ingen kondens på skärm eller kameralins, men mystiska färgvariationer på skärmen tyder på att den kan ha blivit fuktskadad. Efter någon timme händer märkliga saker. Skärmen börjar blinka i psykedeliska färger, och knapparna byter funktion med varandra! Efter en ordentlig torkning fungerar telefonen som vanligt igen.
Nokia 2626: Telefonen fungerar direkt när den kommit in från regnet och fortsätter fungera. Detta trots att kontakterna för headset och laddare är helt vattenfyllda! Skärmen har fått kondens på insidan. Telefonen dör några timmar senare, men ytterligare ett par timmar senare har den kvicknat till igen. Dagen efter är kondensen borta.
Samsung Z240: Telefonen fungerar direkt när den kommit in från regnet. Vatten rinner ur telefonen. Videosamtalskameran har kondens på insidan av linsen. När telefonen legat på tork en stund slutar den att fungera, troligen på grund av att vatten sipprat in någonstans och orsakat kortslutning. Telefonen är fortfarande död dagen efter, men efter torkning i torkskåp går den igång, med undantag för kameran, som är död. Vårt reservexemplar tar över i de fortsatta grenarna.
Samsung X520: Telefonen fungerar direkt när den kommit in från regnet, och fortsätter fungera. Skärm och kamera har kondens på insidan, men fungerar ändå, även om bilderna blir suddiga. Dagen efter har kondensen försvunnit från skärmen, men inte linsen.
Sony Ericsson K220i: Telefonen fungerar direkt när den kommit in från regnet och fortsätter fungera. Kondens på kameralinsen gör bilder litet suddiga. Kondensen är kvar dagen efter.
Kommentar:
Elektronik brukar tåla rent sötvatten, bara den får torka. Det är värre med saltvatten. Men att telefonerna skulle fungera medan de ännu var våta var litet av en överraskning. Att två av telefonerna gav upp med tidsfördröjning är typiskt för fukt. Vätskan i telefonen förångas, kondenseras och rinner runt innan den tar sig ut ur telefonen, och kan sätta sig någonstans där den orsakar kortslutning på vägen. Kondens på skärm och linser kan vara svår att bli av med, se faktaruta om hur du torkar din telefon här under.
LG Shine kommer för sent för regnskuren, och får i stället ligga ute i en annan, mindre intensiv men längre, skur. För säkerhets skull spolar vi den en stund under kranen också.
Vi har två exemplar av varje modell, men att tre telefoner dör redan efter första testet gör oss litet bekymrade. Kommer vi behöva påfyllning? Hur många telefoner kommer gå åt egentligen?
Läs fortsättningen i morgon.
Om mobilen blir våt finns det ingen anledning till panik, i de flesta fall går den att rädda. Gör bara inte som vi gjort i det här testet. I stället bör du plocka isär telefonen med en gång så mycket det går och du törs. Är du händig och obekymrad om garantin kan du till och med skruva isär telefonen, men det hjälper redan att ta ur batteriet.
Se sedan till att torka telefonen så fort du kan. Torkskåpet på 40-60 grader är perfekt. Ugnen på lika låg värme går också bra, men har du tappat den i badsjön kanske du inte har någotdera tillgängligt, lägg den i så fall på en varm klippa i direkt solljus. Låt telefonen torka länge, och vänta gärna ytterligare någon dag innan du försöker använda den.
Har du tappat telefonen i saltvatten eller annat smutsigt vatten bör du spola telefonen i vanligt vatten innan du torkar den. Särskilt saltvatten orsakar lätt kortslutningar och avlagringar som kan förstöra elektroniken.
Det är viktigt att man torkar mobilen så fort man kan, för även om den fungerar som den ska direkt efter doppet kan telefonen gå sönder med fördröjning. Förutom att fukten kan orsaka kortslutning på väg ut ur telefonen kan den även ge korrosion på elektroniken, vilket kan ta flera dagar innan det märks.