Så ringer du billigt över Internet

Publicerad Senast uppdaterad

av Henrik Lundqvist och Linus Brohult

Det har pratats om det under flera år. Men det är nu det händer på allvar. Ip-telefoni gör sin entré på bred front. Tekniken är som sagt inte ny och den är inte heller särskilt mobil. Men det är billigt och en skön hybrid mellan fast och mobil telefoni.

Ip-telefoni är som begreppet föreslår telefoni över ip-nät, där ip står för Internetprotokoll. Den variant jag har tittat på handlar om när telefonin sker över hemmets vanliga bredbandsuppkoppling till internet.

Det finns två huvudvarianter av tekniken. Den enklaste och förmodligen mest kända formen erbjuds av företaget Skype, med svensken Niklas Zennström som upphovsman. Du använder datorn med ett headset och du betalar inget för att ringa, under förutsättning att du ringer till andra Skype-användare.

Ny ip-telefoni

Ett tiotal svenska operatörer erbjuder tjänster som till en början kan verka förvillande lika den som Skype erbjuder. Operatörerna kallas ibland för SIP-operatörer, eftersom de erbjuder telefoni via en så kallad SIP-server. SIP står för Session Initiation Protocol och är en standard för just telefoni över IP.

Telefonin kallas ofta bredbandstelefoni eller internettelefoni i operatörernas broschyrer. Själva funktionen må påminna om Skype, men SIP-operatörernas upplägg är annorlunda.

Den mest påtagliga skillnaden är att du automatiskt får ett vanligt svenskt telefonnummer. Ljudkvaliteten är också klart bättre än vad man kan förvänta sig med Skype.

Om du till exempel köper bredbandstelefoni från Tele2 så får du en liten dosa som ansluts till ditt bredbandsuttag i hemmet. Routern kopplar sig via internet till Tele2, och sedan är det bara att ansluta exempelvis din vanliga trådlösa telefon där hemma till dosan och börja ringa. Din dator eller din router ansluts till telefonidosan för att kunna dela på bredbandsuttaget.

Som vanlig telefoni fast gratis

Såväl Tele2 som Ephone ger samma kvalitet hos ljudet som när jag pratar i min fasta Telia-telefon. Givetvis är kvaliteten beroende av Internetuppkopplingens kvalitet, men om den bara är hygglig blir samtalen kristallklara.

Fast givetvis kan ingen teleoperatör ha kontroll över kvaliteten i alla nät som tillsammans bildar Internet. Och du måste ha en bra internetuppkoppling. Det duger i nuläget inte med ett 3G-kort till din dator. En stabil bredbandsuppkoppling är nödvändig.

Liksom Skype ger operatörsbaserad ip-telefoni ofta gratis samtal så länge du håller dig till abonnenter som använder samma tjänst eller operatör som du. Det gäller för flera av de svenska ip-telefonioperatörerna.

Om du ringer till någon som inte har samma operatör för internettelefonin så kostar det pengar. Precis som med traditionella operatörer. Däremot slipper du hos exempelvis Ephone och Tele2 den fasta månadskostnaden, utan betalar bara för just samtalen, enligt samma princip som för kontantkort för mobiltelefoni. Samtalstaxorna hos de flesta operatörerna ligger som regel något under Telias taxor för fast telefoni.

Flera operatörer erbjuder också flatrate. Du betalar då exempelvis 99 kronor per månad (hos Tele2) eller 75 kronor per månad (hos Rix Telecom) och får sedan ringa obegränsat till fasta telefoner för den summan.

Ta med dig telefonnumret

En annan intressant fördel är att du faktiskt kan ta med dig ditt telefonnummer till vilket bredbandsuttag som helst. Om du till exempel ska bo i utlandet ett halvår kan du ta med dig telefonidosan till utlandet, och vips kan du svara i ditt vanliga svenska 08-nummer nere i Spanien, Frankrike eller i någon annan världsdel. Det som krävs är att de tfinns en bredbandsanslutning till internet där du är.

Skype innebär vanligtvis att du måste använda en dator för att prata. Men de tgår att bli mer mobil både med Skype och annann internettelefoni.

Företaget Perfect Communication, som ligger bakom operatören Ephone, har en så kallad wlan-telefon på gång, med programvaran Phonette inbyggd i telefonen. Det innebär att du bara behöver ha telefonen uppkopplad till ett trådlöst datornät för att kunna ringa, antingen hemma eller någonstans där det finns publikt wlan, som Telia Homerun. Telefonen ser ut som en vanlig dect-telefon men ansluter till Internet via ett wlan-nät och du ringer sedan via Ephones SIP-server.

Vi fick låna en tidig version av telefonen och lyckades genomföra några samtal via p>Enligt företagets vd Bo Wigstrand kommer Wiphone att bli tillgänglig för Ephones kunder under juli.

Siemens har för övrigt en liknande telefon på gång. Det är en kombinerad dect-telefon och ip-telefon. Eftersom det är en telefon som följer SIP-standarden går det att använda den med alla operatörer som stödjer internettelefoni enligt SIP-standarden.

Ephones och de övriga operatörernas varianter av ip-telefoni är på många sätt mer lockande än de tjänster som Skype erbjuder. Framför allt därför att du utan extra kostnad får ett telefonnummer kopplat till ditt abonnemang. Det är förstås inget nytt. Men när du reser och inser att du faktiskt tar med ditt fasta nummer vart än du åker börjar du kanske inse tjusningen med det hela.

Så länge de tfinns tillgång till Internet går det bra att sätta upp ett kontor i en bungalow i Colombo på Sri Lanka, men använda ett Stockholmsnummer och betala svensk lokaltaxa för samtal till Sverige.

Jag kan ta med mig mitt fasta telefonnummer på semestern eller när jag reser i arbetet. Allt jag behöver för att kunna ringa och ta emot samtal är en anslutning till Internet och en dator.

Med den kommande Wiphone-telefonen eller motsvarande SIP-telefon för wlan-nät behöver jag inte ens en dator, men är förvisso beroende av öppna wlan-nätverk.

Skype enklaste varianten

Skype är annars den mest kända tjänsten för internettelefoni. Den började som en tjänst där Skype-användare kunde ringa gratis till varandra. Enkelt och med ett gratisprogram i datorn som enda verktyg. Men nu går det också att ringa till vanliga telefoner. Om du vill ringa till vanliga telefonnummer måste du sätta in pengar på ett Skype-konto först.

Sedan några månader tillbaka finns också möjligheten att köpa ett vanligt svenskt telefonnummer till sitt Skype-konto. Det kallas Skype-In, och innebär att du kan använda Skype som din enda telefon.

Skype fungerar också med Pocket PC-handdatorer, givetvis under förutsättning att de har internetkoppling exempelvis via en wlan-anslutning.

Däremot är ljudkvaliteten med Skype ofta av varierande kvalitet. Det gärller framför allt samtal somn rings till eller från skype till en vanliig telefon, allltså de samtal som inte bara är mellan två Skype-användare. Det testsamtal vi ringde på det viset inleddes med att mottagaren ropade"Hallå? Hallå? Du hörs väldigt, väldigt dåligt!" Efter att mikrofonvolymen justerats till max så fortsatte samtalet. Men ljudet var grötigt och det krävdes koncention på att uppfatta vad som sades.

Fast ärligt talat så är inte ljudkvaliteten alltid så dålig. Ibland låter det riktigt bra. Problemet är att du med Skype inte kan lita på att det alltid låter bra.

För att riktigt gå loss på Skype installerade vi Skype-klienten i en handdator med Windows för Pocket PC och wlan-kort. Sedan kunde vi prata både gratis och mobilt. Fast gratis blev det bara till andra Skype-användare förstås.

Allt fler handdatorer får just inbyggd wlan-funktionalitet. En av dessa är HP Ipaq 6340, den modell som vi använde. Den fungerar för övrigt också som gsm-telefon, vilket räddar ditt telefonerande om wlan-näten skulle bli alltför glesa där du rör dig och Skype inte längre vara användbart.

En nackdel med wlan-funktionen i den Ipaq-dator vi använde var att det inte går att se hur stark signalen till respektive tillgängligt wlan-nät är. Det märktes först när vi kopplade upp ett samtal via Skype. Vid flera tillfällen var vi tvungna att avbryta samtalet, eftersom bara fragment av talet gick fram.

Detta har förstås inte med själva Skype-tjänsten att göra, men är en aspekt som blir högst påtaglig när du ska använda tjänsten med en handdator.

När du är hemma vid din egen bredbandsanslutning är det förstås en förhållandevis smal sak att sätta upp ditt eget wlan-nät om du inte redan har ett sådant. En kombinerad wlan-basstation och bredbandsdelare (router, på teknikspråk) kan du få för under tusenlappen.