Skapa egna teman till mobilen
Kanske är du redan nöjd med hur det låter och ser ut i din mobil, men om du känner för att ge din mobil en personlig touch så kan du faktiskt skapa dina egna teman.
Teman, engelskans themes, har blivit en standardfiness i datorer och andra displayförsedda prylar just nu. Mobiltillverkarna har också fattat galoppen och fler och fler av mjukvarans synliga och hörbara delar har blivit anpassningsbara.
Jag har tittat lite närmare på möjligheterna i lurar från Nokia och Sony Ericsson. Nokia och Sony Ericsson har gjort det möjligt att spara alla inställningar och delar av ett tema till en fil som enkelt kan kopieras mellan olika mobiler. Andra tillverkare som valt samma modell är Motorola och Siemens. Samsung och LG har också många möjligheter till personliga inställningar, men här görs ändringarna istället en och en direkt i mobilen.
Nokia har tre olika typer av teman för sina mobiler. De flesta Nokia-mobiler idag är baserade på Series 40-platformen som använder en version av teman. Skärmstorlekarna är 128 x 128, 128 x 160, 208 x 208 eller 208 x 104 pixel. Smartphones med Series 60 använder en egen version och slutligen finns en specialversion för multimediamobilen 7710.
Sony Ericsson började med teman redan när T68 släpptes och sedan dess har det blivit totalt fyra olika format allteftersom nya skärmar öppnat för nya möjligheter. Första versionen fungerar med T68, T300, T320, T230 och T290 - mobiler med ganska små färgskärmar: 101 x 80 pixel och 256 eller 4096 färger. Med T610 kom version nummer två som fungerar med T630 och Z600. Skärmstorleken är här 128 x 160 pixlar med 65536 färger. Nyare färgskärmsmobiler, som Z1010, K700 och S700 använder version nummer tre. Version tre stödjer flera olika skärmstorlekar. Slutligen finns en fjärde version som fungerar med P900 och P910.
Exakt vilka delar som går att göra personliga beror lite på vilken mobil du använder. Enklaste varianten av teman stödjer skärmsläckare, bakgrundsbild, färgval för text och bakgrund för menyer. Mer avancerade mobiler låter dig styra utseendet på fler punkter, till exempel genom att skapa egna ramar och 3D-effekter till menyerna.
För att kunna tillverka ett eget mobiltema behöver du en "utvecklingsmiljö" som består av programvaror för din dator och en koppling till mobilen. För att få tillgång till mobiltillverkarnas programvaror för att skapa teman måste du först registrera dig som utvecklare - det är gratis.
Webbsidorna för utvecklare hittar du på:
Motorola - www.motocoder.com
Nokia - forum.nokia.com
Siemens - www.siemens-mobile.com/developer
Sony Ericsson - developer.sonyericsson.com
Nokias programvara för teman heter Theme Studio och finns i en version för Series 40 och en för Series 60. Sony Ericsson har en och samma programvara för alla mobiler som stödjer teman och den heter Themes Creator. Vissa av mobiltillverkarnas program för att skapa teman finns i dagsläget bara för Windows, så det är det operativsystemet jag kommer att hålla mig till i artikeln. Programmen från Nokia och från Sony Ericsson fungerar på ungefär samma sätt - du väljer ut bilder och ljud och tilldelar dem olika funktioner i telefonens gränssnitt, till exempel bakgrunder, rubrikrader, markerade fält, icke-markerade fält, ringsignal och så vidare.
Målet när man tillverkar ett tema är ju oftast att ge mobilens menyer ett nytt utseende. De vanligaste filformaten som används i mobilteman är JPEG och GIF, men det skadar inte att kunna hantera även formaten PNG, BMP och MBM. Proffsen använder inte sällan Adobe Photoshop för att redigera bilder och ta fram grafik. Programmet går löst på 8000 kronor, men det finns billigare alternativ. Billigast är programmet GIMP som faktiskt är gratis. På en mellannivå i pris finns Paintshop Pro och Photoshop Elements för 1000 - 1500 kronor. Filformatet GIF är bra för menyer, symboler och annan grafik eftersom det effektivt komprimerar enfärgade ytor, men det kan även användas för att lagra videoklipp och animationer. Just videoklipp kan vara möjligheten att ge temat det där lilla extra. Många mobiler gör det möjligt att välja en animerad GIF-bild istället för en statisk - till exempel som bakgrundsbild, menyikon eller som skärmsläckare. Använder du Photoshop har du tillgång till programvaran Image Ready som kan konvertera videoklipp i avi-format direkt till GIF-format som funkar i mobilen. Paintshop Pro och GIMP kan också hantera animerade GIF-bilder, men kan tyvärr inte importera videoklipp lika enkelt.
Filformatet PNG är också värt att veta lite mer om. Förutom mängden rött, grönt och blått i varje pixel innehåller en PNG-fil också en fjärde så kallad alpha-kanal. Medan nivån på färgerna rött, grönt och blått används för att blanda den önskade nyansen och ljusstyrkan talar den fjärde kanalen om hur genomskinlig pixeln skall vara. Om mobilen klarar PNG finns det möjlighet att skapa teman med en spännande djupkänsla.
Ett komplett mobiltema ska naturligtvis tilltala så många sinnen som möjligt och då är det framför allt ringsignaler och SMS-ljud som kan göras mer personliga. Olika mobiler ställer lite olika krav på vilka filer som kan användas. Funkar polyfona ringsignaler så är filformatet MID ett säkert kort. MID är en extra kort variant av förkortningen MIDI - Musical Instrument Digital Interface - och lagrar musik i form av hänvisningar till ton, volym, tempo, typ av instrument och så vidare.
MID-filer är ganska små till storleken och går att öppna och redigera i form av noter, men hur det sedan låter bestäms av den ljudkrets som sitter i mobilen. Hur till exempel klangen från ett piano ska låta ligger lagrat i mobilen och inte i MID-filen.
Många mobiler kan också använda så kallade samplade ljudfiler i format som MP3, WAV och AAC. För vill du till exempel använda det vackra läte som grodan i ditt terrarium frambringar som ringsignal så finns det säkert inget MIDI-ljud som kommer ens i närheten. Då är det samplade ljud som gäller och med hjälp av mikrofonen i mobilen eller kanske en mer avancerad variant kopplad till datorn har du full frihet att spela in och använda egna ljud. Ett proffsprogram som klarar det mesta när det gäller ljudredigering är Sound Forge med en prislapp på 2000 kronor, men det finns såväl billigare som dyrare alternativ. Programmet Ringtone Maker från Magix kostar 300 kronor och är speciellt avsett för att skapa ringsignaler medan den kompletta hemmastudion Adobe Audition kostar närmare 4000 kr.
Satsa på kontrast mellan text och bakgrund. Många mobiler har skärmar som kan vara knepiga att läsa i solljus. Välj därför en bakgrund med ljusa färger och välj mörka färger för texten - eller tvärt om. En bild med både ljusa och mörka partier är sällan en bra bakgrund eftersom texten då, oavsett vilken nyans du väljer, blir svårläst på vissa delar av skärmen.
Snåla med datamängden. Det är kul att lägga in animerade bakgrunder och mängder av grafik, men många mobiler blir långsamma av alltför tunga teman. Less is more som man brukar säga.
Hämta inspiration. Att titta på hur webbsidor är uppbyggda är en utmärkt källa - du kan hitta både små grafiska detaljer och färgkombinationer som funkar i mobilen. Men tänk på upphovsrätten om du vill låta någon annan använda det färdiga temat.
För dig med Nokia
Nokias programvara Theme Studio ger en bra överblick över hur olika skärmbilder ser ut och hur de tillsammans skapar en helhet.
Börja med att öppna programmets File-meny, den som brukar heta "Arkiv" i svenskspråkiga program, och tryck på "New". Det kan vara värt att veta att det finns en bra referensmanual med information om hur teman fungerar i olika mobiler under "Help"-menyn. När du är nöjd med ditt tema öppnar du File-menyn och sparar. Lägg filen på en plats så att du enkelt kan hitta den och skicka den till mobilen med Bluetooth, IR eller kabel.
ör dig med Nokia>
För dig med Sony Ericsson
Themes Creator fungerar på ungefär samma sätt som Theme Studio, men Sony Ericssons program är en aning enklare
på gott och ont. I Nokias teman kan du lägga in egna ikoner - en funktion som saknas hos Sony Ericsson. I gengäld är programvaran lite lättare att hitta i och det finns fler möjligheter att anpassa färgscheman och olika detaljer i gränssnittet såsom sidhuvuden, ramar och indikatorer. Themes Creator passar alla Sony Ericsson-mobiler med teman och du väljer mobil genom att tryck på "Change Phone" i File-menyn. När temat är redo för ett test i den riktiga mobilen - tryck ctrl+s för att spara. Filen skickar du sedan över via Bluetooth eller IR. Det fungerar också att skicka ett tema med MMS eller e-post.
ör dig med Sony Ericsson>