Tre får GSM-frekvenser
Post & Telestyrelsen går på operatörernas linje för hur GSM-frekvensena ska omfördelas när licenserna går ut 2010. Det innebär att även operatören Tre får frekvenser i 900 MHz-bandet. Det betyder också att operatörerna kan börja bygga 3G och LTE på dagens GSM-frekvenser.
Dagens GSM-licenser löper ut den 31 december 2010 och måste omförhandlas. Samtidigt finns det önskemål om att kunna gå över från GSM till 3G och så småningom 4G (LTE) på frekvensutrymme, något som dagens licensvillkor inte tillåter. Tre har dock hävdat att 3G på GSM-licenserna innebär ändrade konkurrensförhållanden för dem.
I höstas bad PTS operatörerna att själva arbeta fram ett förslag på hur man kunde lösa detta och lämna in till PTS. I det förslag som blev klart innan jul föreslog man en omfördelning av frekvenserna så att även Tre fick en del av GSM-utrymmet.
Nu har PTS lämnat sitt utlåtande till förslaget, och i stort sett gått på operatörernas linje. Det innebär med största sannolikhet att Tre får frekvensutrymme i 900 MHz-bandet, och att operatörerna blir fria att använda vilken teknik de vill.
PTS beslut är nu på samråd, vilket innebär att allmänheten kan komma med synpunkter till förslaget. Formellt beslut beräknas fattas i mitten av mars. Det villkor PTS ställer till förslaget är att operatörerna måste erbjuda rösttelefoni i någon form på frekvensen.
De täckningskrav som gäller i samband med GSM-frekvenserna är i dag med god marginal uppfyllda, så för de nya licenserna anger PTS som krav att man måste ha minst lika bra täckning som i dag, men inte nödvändigtvis med bara 900 MHz-bandet. De nya licenserna ska gälla fram till 2025, men PTS förbehåller sig rätten att ändra täckningskraven efter 2015.
Poängen med att använda 3G eller LTE på GSM-frekvenserna är att man kan få betydligt bättre täckning. Det är nämligen inte någon skillnad i tekniken som gör att GSM har bättre täckning, utan rätt och slätt att de lägre GSM-frekvenserna har bättre radioegenskaper. 3G och LTE på 900 MHz-bandet kan då bli ett effektivt sätt att erbjuda bättre mobilt bredband utanför storstäderna.