Tester pågår

Tre satsar på 4G

Vid sidan av övriga operatörernas satsningar har Tre börjat bygga 4G-nät i Stockholm och Köpenhamn. Senare i år ska de första kunderna få tillgång till 4G.

Publicerad Senast uppdaterad

Ett 40-tal basstationen i Stockholm och ungefär lika många i Köpenhamn används just nu  i Tres interna tester av 4G.

- Vi testar utrustning från Huawei, Ericsson och ZTE. Vi utvärderar även utrustning från Nokia-Siemens, säger Erik Hörnfeldt på Tre till Mobil.se

- Det kommer att ske en begränsad lansering senare i år, som vi inte riktigt vet hur, men det blir väl utvalda kunder.

Tidpunkten för lanseringen är beroende av att operatören får fram 4G-modem som man är nöjda med.

Jämfört  med de 4G-satsningar som görs av Telia samt gemensamt av Telenor och Tele2 menar Hörnfeldt att Tre är bättre postionerade eftersom Telia måste bygga ett helt nytt eget nät och Telenor och Tele2 måste bygga ett nytt gemensamt 4G-nät.

- Våra basstationer är förberedda för LTE, vi kan snabbt skruva upp kapacitet i datatransmissionen fram till basstationerna, det handlar bara om att sätta in kretskorten i basstationerna. 

Vilken datahastighet man siktar på att kunna erbjuda när kunderna släpps in i nätet vill man idag inte uttala sig om.

Utbyggnadsplaner för övriga landet anser man det också vara för tidigt att prata om. Enligt Hörnfeldt är det även för tidigt att ha någon uppfattning om LTE kontra uppgraderad turbo-3G, så kallad HSPA Evolved, och om man på sikt kommer att välja den ena eller andra tekniken.

- Vi har hela tiden tagit positionen att kunden är totalt ointresserad av vilken bokstavskombination vi väljer för att skyffla ettor och nollor i nätet.

Enligt Hörnfeldt kommer arbetet med turbo-3g-uppgraderingar att forsätta parallellt och man ser inga uppenbara fördelar med den ena eller andra tekniken inom den närmaste framtiden. Nu uppgraderar man till HSPA Evolved, vilket innebär 42 megabit per sekund, och turbo-3g-tekniken kommer att medge högre hastigheter än så, så datahastighet i sig är inget direkt argument för någon av teknikerna. LTE kommer dock på sikt att innebära en viss ökad flexibilitet när det gäller att hantera frekvensutrymme.

Vad man väljer att använda beror på en mängd faktorer och Hörnfeldt menar att det i slutändan är det kostnad och prestanda för slutkunderna som avgör,