Virus att vänta i mobilen

Publicerad Senast uppdaterad

- Med WAP är risken att drabbas av virus nästan obefintlig. Det beror på att du mest surfar med WAP, du laddar inte ner saker från nätet. Och om du, mot all förmodan, skulle få virus i telefonen är det värsta som kan hända att det inte går att ringa med den. För förutom telefonböcker sparas inte särkilt mycket i mobiltelefonen i dag, säger Krister Backlund, produktchef på Siemens.

Lugnet före stormen

Risken i sig att drabbas av mobilvirus är, som sagt, obefintlig i dagsläget. Även med SMS är det en omöjlighet att drabbas av virus.Detta eftersom SMS är textmeddelanden och inget verktyg för att ladda ned filer.

Detta stiltje är dock lugnet före stormen. För allt eftersom mobiltelefonin och Internet integreras med varandra ökar riskerna. Det är ju genom filer från Internet som viruset sprider sig.

Enligt Klaus Jörgensen, ansvarig för produktmarknad, på Motorola är det bara en tidsfråga innan epedemier kommer att drabba även mobiltelefoner.

- Det kommer absolut att bli ett problem i framtiden. Med GPRS kommer man börja ladda ner mjukvara, i allt större mängd, i telefonen - eller mutlimediaterminal som det då blir. Det kan vara allt från spel till e-post.

Men inte förrän i och med 3G, om två till fem år, då vi kommer att ladda ner stora mängder applikationer från nätet, blir risken för virus direkt överhängande, tror Klaus Jörgensen. Detta eftersom utbudet av nedladdningsbara applikationer då har växt till sig rejält.

Även ringsignaler kan föra med sig virus

Han menar att virusen kommer ta sig exakt samma uttryck som dagens datavirus - som okontrollerat nästlar sig in i operativsystemet och förstör olika typer av programvara eller blir till ikoner som nästan inte går att få bort. Med reservation för att framtidens virus ännu inte är uppfunna.

- Vad är det man brukar säga? Det är bara kreativiteten som sätter stopp för vilka virus som kan skapas, kommenterar Klaus Jörgensen.

Redan i dag kan man ju ladda ned, till exempel, ringsignaler från olika WAP-portaler. Även filer med ringsignaler kan vara smittade, menar Klaus Jörgensen. Men den stora faran, säger han, kommer i och med att man inte vet ifrån vart man laddar ner sina applikationer. Något som man, så gott som alltid, vet i dagsläget.

Framtida applikationer skyddar

I framtiden kommer dock utbudet och därmed djungelnsyndromet att öka.

- I dag är medvetenheten kring risker för virus relativt låg hos allmänheten. Men det kommer nog att förändras, i och med UMTS. En grundregel man kan gå efter, även i framtiden, är inte ladda ned filer från avsändare eller bolag som man inte känner till, säger Klaus Jörgensen.

Frågan är vad tillverkarna själva gör för att förebygga ett dylikt framtidsscenario.

- Det är för tidigt att säga något konkret nu. Men vi diskuterar hur vi ska utveckla nedladdningsapplikationer som samtidigt skyddar mot virus. På vilket sätt är för tidigt att säga. Jag skulle tro att vi lanserar en sådan applikation nästa år, då problemet med virus börjar visa sig för mobilanvändarna, säger Klaus Jörgensen.