Att strömma musik från mobiltelefonen till stereoanläggningen ger betydligt maffigare ljud än ett par fjuttiga hörlurar, och samtidigt ett större musikbibliotek än det en enda cd-skiva kan ge. Vi berättar vad du behöver för att komma igång.
Mobiltelefonen går allt mer mot att bli hjärtat för mångas musiksamling, bland annat eftersom vi vill kunna lyssna när vi befinner oss på språng. Inte sällan sitter vi numera med en lika stor uppsättning musik i mobilen som den vi har i datorn.
På minneskortet lagras inte bara musikfiler utan även applikationer i stil med musiktjänsten Spotify. Spotify är toppen på så sätt att du både kan strömma musik via 3g- eller wifi-uppkoppling och köra offlinespellistor för de tillfällen då du saknar uppkopplingsmöjlighet.
Med alla dessa musikkällor vore det såklart roligt om du kunde använda mobiltelefonen för att spela upp musiken i stereoanläggningen eller annat ljudsystem – hörlurarna räcker nämligen inte alltid till kvalitetsmässigt och telefonens inbyggda högtalare ska vi inte ens tala om.
Annons
Det första du måste bestämma dig för är om du vill köra med eller utan kabel. Hörlursutgången på mobiltelefonen erbjuder ofta en smidig och billig lösning eftersom många telefoner numera har en 3,5-millimetersutgång där. Har din lur det är det bara att köpa en sådan kabel som du kopplar direkt till stereoanläggningens matchande ingång. Saknar din mobil rätt sorts hörlursutgång kan du behöva köpa till en adapter som du sedan kan koppla kabeln till.
Annons
Vill du ha mer frihet och är beredd att betala någon hundralapp mer kan du koppla ihop din musikanläggning trådlöst med mobilen. Och det är klart du vill det.
Strömma med bluetooth
En standard som kan användas för trådlös överföring av musik är bluetooth, eller blåtand som den ibland kallas – standarden är nämligen uppkallad efter den danska vikingakungen Harald Blåtand, detta eftersom han var så duktig på att tala och ena folk. Och det är på sätt och vis vad bluetooth gör: kopplar ihop enheter med varandra och möjliggör trådlös överföring mellan dem.
Men för att du ska kunna strömma stereoljud från mobiltelefonen krävs det att din telefon har stöd för bluetooth med profilen a2dp, advanced audio distribution profile. Står det i manualen att den har stöd för a2dp kan du således strömma ljud i stereo till andra enheter med stöd för bluetooth, exempelvis ett par trådlösa hörlurar eller ett headset.
Det finns massor av olika profiler som visar att din bluetoothenhet klarar av än det ena, än det andra. Men i det här fallet behöver du bara ha koll på musikströmning så vi håller oss till det.
Nackdelen med att använda bluetooth när du strömmar musik är räckvidden som på bärbara enheter bara sträcker sig upp till tio meter. Således kommer du inte kunna placera din mobiltelefon mer än tio meter från din musikanläggning för att den trådlösa ihopkopplingen ska fungera felfritt, vid längre avstånd tappar de snabbt kontakten med varandra.
Blåtandspucken gör jobbet
Musikanläggningar och högtalare, även nyköpta sådana, saknar tyvärr ofta stöd för blåtand (eller annan teknik för trådlös överföring av ljud). Det innebär att du antingen måste köpa till en dongel som du kopplar till din anläggning, eller att du måste köpa en helt ny musikspelare.
Numera finns det flera olika typer av donglar och dessutom i rejält varierande prisklass. Men en billig och välfungerande variant är Belkins lilla svarta Bluetooth Music Receiver. Den kostar runt 300 kronor i butik och kopplas in i din musikanläggnings 3,5-millimetersingång, alternativt via rca-kontakt. Därefter är det bara att dra igång bluetooth på mobiltelefonen och knappa in 0000 när enheterna hittar varandra (tänk på att du max får befinna dig tio meter från stereoanläggningen).
Även Sony Ericsson har en blåtandspuck som kopplas trådat till musikanläggningens 3,5-millimetersingång och därefter synkar den trådlöst med din mobiltelefon via bluetooth. Produkten heter Mbr-100 och fungerar ihop med alla mobiltelefoner som har stöd för bluetooth med a2dp-profil. Du hittar den i hemelektronikbutiker för ungefär samma pris som Belkins blåtandspuck, alltså 300 kronor.
Airplay – en teknik för att strömma
Apple har tagit fram en teknik för trådlös överföring som företaget döpt till Airplay, det handlar i grund och botten om att strömma musiken över ditt hemmanätverk. Om du sitter med en Iphone och en Airplaycertifierad stereo eller högtalare kan du med andra ord strömma och spela upp musik trådlöst mellan dessa produkter. Du kan även ansluta dina vanliga högtalare till en Airport Express och få ut samma funktionalitet.
Ytterligare en cool funktion hos Airplay är att du inte bara strömmar själva ljudet till den Airplaycertifierade produkten, även metadatan följer med. Du kan med andra ord få upp värdefull information så som låtnamn, artist och liknande på din stereos display.
Än så länge finns det inte jättemånga Airplaycertifierade produkter ute i butikerna men allt eftersom tiden går blir de självklart fler och fler. Är du ett Applefan som har all musik i din Iphone kan det således vara en god idé att hålla utkik efter de certifierade produkterna när du ska byta ut din gamla stereo eller dina avdankade högtalare.
Den kräsna satsar
För dig som är intresserad av att investera i en helt ny ljuduppspelare till hemmet vill vi nämna Sonos Wireless Music System. Förutom att det är ett utbyggbart musiksystem som trådlöst hämtar musiken du har i datorn eller annan nätverksuppkopplad enhet, finns det även ett tillbehör som kallas Wireless Dock och det ser till att du även kan spela upp musiken du har i din telefon.
Systemet fungerar på så vis att du har en Zoneplayer i varje rum som du vill kunna spela upp musik i (till Zoneplayern kopplar du in ett par högtalare). Därefter inhandlar du dockningsstationen WD100 som du kopplar din mobiltelefon till. Dockningsstationen ser slutligen till att du trådlöst kan spela upp musiken du har i mobiltelefonen via en eller flera av dina Zoneplayers till bästa möjliga ljudkvalitet. Däremot kan du, av förklarliga skäl, inte spela upp olika låtar i olika rum på en och samma gång.
Nyligen gick Sonos ut med information om att företaget implementerat stöd för Airplay i senaste mjukvaruversionen (Sonos 3.4). Du som har en Airport Express hemma kopplar helt enkelt den till din Zoneplayer och sedan kan du strömma musik trådlöst från din Iphone, Ipad eller Ipod Touch.
Systemet kommer gå på ett par tusenlappar om du vill ha ljud i fler än två rum. Varje Zoneplayer kostar mellan 3 000-5 000 kronor beroende på modell och den trådlösa dockningsstationen kostar cirka 1 000 kronor.
Överkomligt pris via radio
En mer utdaterad lösning är att inhandla en billig fm-sändare och koppla den till din mobiltelefons hörlursutgång. Sedan är det bara att ställa in den frekvens som du vill att sändaren ska skicka ut ljudet på och ställa in samma frekvens på din musikanläggnings radioratt.
Radiotekniken är störningskänslig och ger sällan särskilt bra ljudkvalitet men du har möjlighet att komma riktigt billigt undan eftersom det finns ett flertal lågbudgetsändare ute i butikerna. Men be att få testa det exemplar du tänkt inhandla innan du öppnar plånboken, det är ju ingen idé att betala för skräp.
Alla prylar ska fungera med varandra
Det finns en standard värd att nämna i sammanhanget som dock kräver att du investerar i en del nya produkter för att allt ska flyta på smidigt. Standarden heter dlna, digital living network alliance, och ser du dess logotyp på en pryl i en butik ska den vara en garanti för dig som kund att prylen klarar av att snacka trådlöst med andra dlna-certifierade prylar, detta utan en massa meck. Sitter du hemma med en mobiltelefon och en tv med dlna-stöd ska du med andra ord kunna komma åt mobiltelefonens innehåll trådlöst direkt på tv-skärmen utan att behöva trassla med en enda kabel.
I framtiden är målet att all din hemelektronik ska kunna snacka samma språk så att du på ett enkelt sätt ska kan nå allt innehåll på alla prylar. Och det är inte bara mobiltelefoner och tv-apparater som utrustas med dlna; du hittar logotypen på allt från mediaspelare till nätverkshårddiskar och hemmabioanläggningar. Dock är det lite olika bra utbud beroende på vilken produktkategori du letar inom. Just musikanläggningar är det tyvärr skralt med.