Inte bara snack

Det finns mycket spännande teknik i de senaste decttelefonerna. I månadens supertest hittar vi bland annat en trådlös kamera och tre olika lösningar för IP-telefoni.Av Tomas Nilsson

Publicerad Senast uppdaterad

Decttelefonerna lever lite i skuggan av mobilbranschen, men det finns många bra produkter för den som vill ringa med stil även från den fasta linjen. Riktigt intressant blir det när tillverkarna hittar på nya funktioner just för dectmarknaden och inte bara lånar finesser från mobilerna. Några exempel är Panasonics övervakningskamera och telefonerna från Siemens som du ansluter till både telefonjacket och bredbandet.

Telefoni

Alla telefoner i testet fungerar för att ringa vanliga samtal över en fast telefonlinje och stödjer den standard för nummerpresentation som används i Sverige. De båda Siemenstelefonerna är testets "äkta" ip-telefoner. De kommer med snarlika basstationer som ansluts till telejacket och till en ledig port på bredbandsroutern. Siemens använder en standard som heter SIP och det finns många leverantörer både i Sverige och i utlandet som har kompatibla tjänster. Ljudkvaliteten är bra - både för vanliga samtal och för IP-telefoni - i de testade telefonerna. Alla har en ljudnivå som fungerar i normala hem- och kontorsmiljöer. Några telefoner utmärker sig - Panasonic och Siemens C450IP har mest kraft i sina högtalare. Med volymen på max går det att få ut mer ljud ur dessa lurar än ur konkurrenterna och det finns inga tendenser till skorrande eller andra missljud. Kirk har inte samma resurser och passar sannolikt inte om du behöver kunna höra vad som sägs i lite bullrigare miljöer. Övriga telefoner placerar sig någonstans mittemellan Kirk och de ljudliga lurarna från Panasonic och Siemens. Doro 760x pro har ganska vasst ljud i luren vid hög volym, men som högtalartelefon placerar den sig i topp.

Den lilla 2,5-millimeterskontakten för headset har blivit standard bland dectlurarna. Siemens använde sin egen tillbehörskontakt i det längsta, men verkar ha övergett den nu när märket inte tillverkar mobiltelefoner längre. Lurarna från Philips, Kirk Fd2 och Doro 635ipw saknar headsetkontakt vilket känns lite snålt i denna prisklass. Möjligen kan Philips billigaste vara förlåten. Högtalarfunktion finns i alla testade lurar - en användbar finess för alla som någon gång hamnar i telefonkö.

Bluetooth är ännu ovanligt bland decttelefoner och funktionen lyser med sin frånvaro i detta startfält. En annan funktion som är vardagsmat bland mobilerna är möjligheten att synka telefonboken med datorn eller med en backuptjänst på webben. Här ligger decttelefonerna långt efter. Siemens S450IP låter dig ladda upp en textfil med din telefonbok via webbgränssnittet, men det är krångligt och inte alls lika användbart som riktig synkronisering. Doro 760x pro, Philips SE430 och Kirk Fd2 kan läsa simkort vilket gör det möjligt att kopiera nummer från mobilen till decttelefonen. Siemens S450IP och Panasonic KX-TG9140EXS har testets bästa telefonböcker och samtalslistor - mycket tack vare de stora och tydliga skärmarna.

Slutsats

Siemens S450IP klarar sig bäst i telefoniklassen. Äkta IP-telefoni, även med datorn avstängd, bra ljud och ett bra gränssnitt räcker långt. För att dela ut högsta betyg vill jag se bluetooth och en telefonbok i mobil-klass.

Skärm

Decttelefoner skall ju helst vara betydligt billigare än mobiler och en komponent som tillverkarna har sparat in pengar på är skärmarna. En gammal T610 överträffar samtliga telefoner när det gäller antal pixlar, men Panasonics skärm har bättre kontrast och riktigt bra ljusstyrka jämfört med de tidiga färgskärmsmobilerna. Siemens S450IP och Doro 760x pro placerar sig snäppet under Panasonic när det gäller skärmkvalitet. Siemens skärm saknar Panasonics ljusstyrka, men bilden är skarp och färgerna är bra. Trots att Siemens S450IP innehåller många avancerade funktioner är menyerna lättnavigerade tack vare lagom stora ikoner och typsnitt. Doro 760x pro har väldigt bleka färger, men annars en väl fungerande skärm. På mellanplaceringarna hittar vi Siemens C450IP, Kirk och Philips VOIP433. Deras skärmar fyller sin funktion men dras med svagheter av olika slag. Siemens skärm är liten, men typsnitten är stora, så det ryms väldigt lite information. Även Philips skärm är liten och den är dessutom ljussvag, men gränssnittet är bättre anpassat efter skärmens storlek än hos Siemens. Kirk har bra storlek på sin skärm, men dåliga färger och svårlästa typsnitt drar ned betyget. Philips SE430 och Doro 635ipw har båda svartvita displayer. Philips skärm slipper jumboplatsen eftersom den är större och har bättre kontrast än Doros.

Slutsats

Panasonics har den bästa skärmen. Den är ensam om komma upp i en klass som någotsånär matchar dagens budgetmobiler. Philips svartvita är okej eftersom den sitter på en lite billigare telefon, men Siemens C450IP och Doro 635 ipw skulle behöva betydligt bättre skärmar för att alla funktioner ska komma till sin rätt.

Användning

IP-telefoni är ny teknik i dect-sammanhang, så det var spännande att testa om tillverkarna lyckats göra det enkelt att komma igång med funktionen. Siemens-telefonernas IP-telefoni är utan tvekan mest avancerad. Siemens basstationer innehåller ett eget nätverkskort och all elektronik som krävs för telefonsamtalen medan Skype- och Live Messenger-telefonerna förlitar sig på att du redan installerat och fått telefoniprogrammen att fungera i din dator. Innan du bestämmer dig för en Siemens-telefon och beställer konto hos en operatör bör du kolla att din router klarar att släppa igenom SIP-trafik och att din bredbandsleverantör inte blockerar tjänsten. Inställningarna gör du enklast genom att öppna telefonens webbgränssnitt på datorn, och när allt är klart fungerar telefonen även med datorn avstängd. SIP-protokollet kräver öppna vägar genom routerns brandvägg, så innan allt fungerade var jag tvungen att gå in i routerns avancerade inställningar och öppna ett antal TCP- och UDP-portar.

Med Live Messenger installerat på datorn var det mycket enkelt att komma igång med Philips VOIP433. Det enda som krävs är att plugga in basstationens USB-sladd i datorn och en minut senare är telefonen klar att använda. Med ett tryck på den speciella Messenger-knappen öppnas kontaktlistan i telefonens display och du kan välja vem du vill ringa till. Med Doros Skype-telefon 635ipw måste du först installera drivrutiner, starta om datorn och godkänna att telefonens programvara får tillgång till Skype innan du kan börja ringa. Därefter fungerar telefonen bra, men den minimala displayen gör det svårt att få överblick i menysystemet och kontaktlistan.

När det gäller menysystem och användarvänlighet i själva telefonen har lurarna med stor skärm ett rejält försprång. Philips SE430 känns ungefär som ett mellanting mellan en 10 år gammal mobil och en avancerad kopiator att använda, men menyerna är logiska och det finns tydliga guider som hjälper dig med grundinställningarna. Philips VOIP433 är inte bara enkelt att koppla till datorn, utan har också ett intuitivt gränssnitt trots den lilla skärmen. Bra och mobil-lika menyer hittar vi även i Panasonic, Kirk och i Doro 760x pro. Siemens S450IP har godkända menyer, men de många parametrarna för IP-telefoni och meddelanden gör att tröskeln för att komma igång är ganska hög.

Slutsats

Philips båda telefoner är enkla att komma igång med och det är lätt att få grepp om alla funktioner. Högst betyg får VOIP433 som ger dig fungerande IP-telefoni på nolltid.

Funktioner

För en tid sedan kom ett par olika decttelefoner med inbyggd kamera i luren. Finessen slog aldrig riktigt igenom. Nu gör Panasonic ett nytt försök, men istället för att bygga in kameran i telefonen så sitter den i en egen enhet. En kamera följer med i lådan, men du kan ansluta upp till fem kameror till varje telefon. Kameran aktiveras av rörelse eller när ljudnivån överstiger en inställd nivå, så den kan med fördel användas för att bevaka sovande barn eller som inbrottslarm. Det följer också med en knapp på sladd som aktiverar kameran manuellt, så den fungerar också bra som till exempel porttelefon. Kameraenheten innehåller mikrofon och högtalare, vilket gör det möjligt att föra ett samtal mellan telefonluren och kameraenheten. Bildkvaliteten är inte dålig, men uppdateringsfrekvensen är väldigt låg, cirka 2 - 3 bilder per sekund. Den vanliga barnvaktsfunktionen - att telefonen ringer upp ett önskat nummer när det börjar låta i omgivningen - finns i Siemens S450IP, Panasonic, Kirk, Doro 760x pro och Philips SE430. Stöd för sms hittar vi i samtliga telefoner utom Doro 635ipw och Philips VOIP433. Panasonic har testets enda telefonsvarare - en digital variant som rymmer 40 minuter meddelanden och kan avlyssnas både från luren och från basstationen.

Slutsats

Panasonics telefon är mycket komplett och vinner denna kategori - inte minst på grund av den smarta kameraenheten. Även Siemens S450IP har flera unika funktioner och får ett högt betyg.

Övrigt

Samtliga telefoner använder vanliga AAA-batterier, så du kan lätt få tag på nya laddningsbara batterier när de gamla börjar bli trötta. Batteriluckorna är inte exempel på någon större ingenjörskonst och utan att ha testat misstänker jag att om telefonen skulle falla från en högre höjd än 10 cm så kommer telefon, lucka och batterier att sprida sig över rummet. Doro 760x pro är det lysande undantaget - batteriluckan säkras med två skruvar. Telefonernas knappsatser har lite olika form och material. Siemens använder hårdplast medan Panasonic har gummitangenter. Doro 635ipw saknar bakgrundsbelysning i knappsatsen. Siemens S450IP är ensam om att ha funktioner för chat och e-post. E-postmöjligheterna är ganska begränsade, men ändå användbara eftersom telefonen har kontakt med internet även när din dator är avstäng. Telefonen kan övervaka ett valfritt e-postkonto och visar rubriken på nya meddelanden. Det är inte möjligt att läsa hela meddelanden eller att skicka e-post. Chatfunktionen använder den öppna standarden XMPP/Jabber som bland annat stöds av Google Talk och Gizmo Project, men det går också att nå de större nätverken Live Messenger och ICQ - se www.jabber.org www.jabber.org>.... />Slutsats

Siemens S450IP och Doro 760x pro överraskar positivt med sådant som inte ryms andra betygskategorier och får dela förstaplatsen. Siemens får poäng för sina e-post- och chatfunktioner medan Doros styrka är den tåliga konstruktionen.

Vinnaren

Siemens S450IP tar hem förstaplatsen i detta supertest tätt följd av Panasonic KX-TG9140EXS. Ljudet är bra, skärmen är bra och listan över funktioner är lång. Om du inte är intresserad av IP-telefoni med SIP-protokollet eller meddelandefunktionerna så finns det dock billigare alternativ.

Faktaruta - IP-telefoni

Skype

En telefoni- och chattjänst med huvudkontor i Luxemburg som grundades av Niklas Zennström och Janus Friis. Skype köptes upp av eBay hösten 2005. Tjänsten använder en proprietär teknik, det vill säga Skype följer inte någon öppen standard. Skype finns för Windows, Mac, Linux och Windows Mobile. Det finns också fristående wlan-telefoner, bland annat från Netgear, som kan ringa via Skype utan dator. Skype används framförallt för röst- och videosamtal mellan datorer, men det går också att ringa till och från det vanliga telenätet med tjänsterna SkypeIn och SkypeOut.

Windows Live Messenger

Live Messenger är den senaste versionen av Microsofts chatprogram som tidigare gick under namnet MSN Messenger. Live Messenger använder protokollet Mobile Status Notification Protocol (MSNP) som till viss del är en öppen standard. Live Messenger ligger något efter Skype när det gäller telefonitjänster, men har en mycket stark position som chatprogram.

SIP

Session Initiation Protocol (SIP) är en öppen standard för IP-telefoni. Det finns ingen central server för alla SIP-användare på samma sätt som hos Skype eller Live Messenger. Protokollet används mer för att komma ut på det vanliga telenätet via en operatör än för samtal mellan datorer. SIP-telefoner finns både som mjukvara för de flesta operativsystem och som hårdvara från många olika tillverkare. Tele2 och Rix Telecom använder SIP för sina bredbandstelefonitjänster och andra exempel på operatörer i Sverige är Cellip, Digisip och Accesspoint.

Faktaruta - sms från fasta nätet

Företaget Generic Mobile har en tjänst för sms som fungerar med de decttelefoner som stödjer funktionen. Priset skall vara 1,25 kr per sms, men vissa IP-telefonioperatörer tar ut ett högre pris. Du kan skicka SMS från den sladdlösa hemtelefonen till alla mobiler, men för att kunna skicka från mobilen till fasta nätet måste du använda operatörerna Telenor eller Tele2Comviq. Mer information finns på www.hemsms.se www.hemsms.se>. />

Så skickar du sms från decttelefoner:

1.Lägg in 0740940000 som nummer till Meddelandecentral. Vanligtvis ligger inställningen för Meddelandecentral under menyn för textmeddelanden.

2.Klicka på spara så att numret till Meddelandecentral lagras i telefonminnet.

3.Välj "skapa textmeddelande" eller "nytt textmeddelande" i menyn och mata in den text du vill skicka.

4.Välj skicka meddelande, precis som med en vanlig mobiltelefon.